Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Už aj Bratislava oproti Európe chudobnie: Stále jej však môžu závidieť aj tí najbohatší

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Beth/besudesuabroad.com)

BRATISLAVA – Hlavné mesto Slovenska je podľa európskych štatistík šiestym najbohatším regiónom, ak sa pozeráme na výšku HDP na obyvateľa po zohľadnení parity kúpnej sily. Za dva roky sa Bratislava posunula síce o dve priečky nižšie, no stále je na tom lepšie ako Praha či Viedeň.

Väčšinou platí, že hlavné mestá sú v danej krajine najbohatším regiónom, no v prvej desiatke tohto rebríčka je len sedem hlavných miest. V Nemecku, Holandsku, Taliansku a Španielsku hlavné mestá nie sú najbohatšie, Berlínčania sa dokonca v porovnaní s národným priemerom majú horšie.

To, že Bratislava sa umiestnila tak vysoko je síce pekné, no o to výraznejší rozdiel je medzi ostatnými regiónmi na Slovensku. Západné, stredné aj východné Slovensko sa umiestnili až v druhej stovke rebríčka. Najslabšiu ekonomickú úroveň má Prešovský kraj kvôli zlej infraštruktúre a geografickej polohe. Majú tam najnižšie platy a vysoké ceny nehnuteľností.

Bratislava je bohatšia ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: eurostat)

Najväčší nepomer medzi regiónmi zaznamenáva prekvapivo Veľká Británia, potom Rumunsko, Slovensko je štvrté. Jediná krajina, ktorej všetky regióny presahujú celoeurópsku úroveň, je Švédsko. Treba však jedným dychom dodať, že toto je len porovnanie z jednej strany, iné štatistky zohľadňujú aj ďalšie faktory, tam už Bratislava nestojí v popredí. Napríklad pri porovnaní príjmov domácností.

Najbohatšie regióny v Európskej únii:

1. Londýn (321 % priemeru EÚ)

2. Luxemburg (266 % priemeru EÚ)

3. Brusel (222 % priemeru EÚ)

4. Hamburg (202 % priemeru EÚ)

5. Oslo (186 % priemeru EÚ)

6. Bratislava (186 % priemeru EÚ)

...

10. Praha (171 % priemeru EÚ)

...

12. Viedeň (165 % priemeru EÚ)

...

88. Budapešť (110 % priemeru EÚ)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu