Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pád ruskej ekonomiky vystrašil Európu: Slovenskí odborníci vedia, ako to pocítime!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ruská ekonomika zažíva v posledných dňoch otrasy. Na bežných Rusov by súčasné otrasy mohli doľahnúť už začiatkom nového roka. Mnohí ľudia sa pýtajú, Vývoj svetovej ekonomiky, ktorá sa nás dotýka, sledujú analytici s očakávaniami a nikto presne nevie, čo to bude pre Slovákov znamenať. Dopadne padajúci rubeľ na výkon našej ekonomiky a pocítia to bežní ľudia?

Klesajúci rubeľ znamená v prvom rade prehru pre toho, kto ich vlastní."Klesajúca hodnota znamená, že ich majiteľ je schopný ich vymeniť za menšie množstvo rôznych tovarov a služieb," povedal pre Topky ekonóm Martin Vlachynský z INESS. "To platí najskôr v medzinárodnom obchode (nákupy v zahraničí, dovolenky), no kedže drvivá väčšina doma predávaných tovarov a služieb má v sebe nejaké zahraničné komponenty, klesajúca kúpna sila sa prejaví aj na domácom trhu," prognózuje dopady slabého rubľa analytik.

Slovensko by mohlo menej utŕžiť na ruských nákupoch. Menej by tu mohli nechať aj turisti z Ruska. "Pre Slovensko to znamená, že ruskí klienti budú mať menej zdrojov na nákup našich produktov a služieb (napr. lyžovačiek)," dodal s tým, že nie všetci na tom prerobia. "Na druhej strane, ruské výrobky (tie, ktoré sú predávané za rubľové ceny) budú pre slovenských zákazníkov aspoň dočasne lacnejšie."

Ruský prezident Vladimir Putin kvôli neľahkej ekonomickej kondícii vystúpil s prejavom. "Napriek turbulentným finančným trhom budú celkové príjmy Ruska vyššie než výdavky," vyhlásil odhodlaný Putin.

Rusko by malo podľa Vlachynského najprv obnoviť dôveru vo vlastnú menu, aby sa dostalo z problémov von. "Cesta von je v obnove dôvery v rubeľ. To znamená vyvarovať sa takých krokov, ktoré vyvolávajú obavu držiteľov rubľov (napríklad dôrazne odmietnuť možnosť kapitálových kontrol, teda vynútené obmedzenie toku kapitálu cez hranice) a zvýšenie motivácie držať ruble (napríklad zvýšenie úrokových sadzieb)," myslí si ekonóm.

Ministerstvo financií vidí situáciu v Rusku vážne. "Situácia v Ruskej federácii je síce vážna, ale slovenská ekonomika to priamo nepociťuje. Pokles hodnoty rubľa je spôsobený predovšetkým výrazným poklesom cien ropy na svetových trhoch, nakoľko ruské hospodárstvo je postavené na príjmoch z ropy. V posledných dňoch sa k tomu pridali aj špekulatívne obchody na finančných trhoch. Priamy dopad oslabenia kurzu pociťujú niektorí investori cez pokles hodnoty ich majetku vo fondoch s expozíciou voči Rusku," vysvetlila pre Topky Kažimírova hovorkyňa Alexandra Gogová.

Kríza v Rusku by sa mohla premietnuť do obchodných partnerov. Jedným z nich je aj Slovensko. Prepad rubľa by znamenal pre slovenských vývozcov tovaru problémy. "Prepad rubľa znamená zdraženie vývozov do Ruska, čo znižuje konkurencieschopnosť slovenských exportérov. Priamy export do Ruska však tvorí len 3,6% celkového exportu Slovenska a v posledných mesiacoch sa stále znižuje. 40% vývozu do RF tvorí automobilový priemysel, v ktorom pozorujeme pokles už dva štvrťroky po sebe, avšak spomaľovanie ruskej ekonomiky je iba jednou z príčin negatívneho vývoja. Pre slovenských exportérov vyvážajúcich do Ruska znamená súčasný vývoj výzvu preraziť na nové exportné trhy," povedala Gogová.

Ekonomický analytik banky Sberbank Vladimír Vaňo je opatrný v prognózach. "Vplyv súčasného vývoja na slovenskú ekonomiku je zatiaľ predčasné hodnotiť. Okrem iného aj preto, že pre výkonnosť slovenskej ekonomiky bude najdôležitejšie to, aký vplyv bude mať súčasná napätá situácia na ekonomiku Nemecka a Eurozóny, našich najdôležitejších exportných odbytíšť," povedal pre Topky expert.

Dopady vidí Vaňo skôr v nepriamom vplyve. "Vplyv na ekonomiku Slovenska je preto aj v tomto prípade najmä nepriamy. Pokles cien ropy a ďalších energetických komodít by mal prispieť k zníženiu nominálnej hodnoty našich dovozov nerastných surovín, čo bude mať priaznivý vplyv na vývoj obchodnej bilancie a teda aj na príspevok čistého exportu k rastu HDP," spresnil dopady.

Zlacnenie ropy je pre slovenských spotrebiteľov dobrá správa. Posilní totiž našu kúpyschopnosť. Na slabý rubeľ doplatia najmä naši exportéri. Do akej miery, je ťažké predpovedať.

"Oslabenie výmenného kurzu rubľa samozrejme sťaží situáciu slovenských firiem exportujúcich do Ruskej federácie. To, do akej miery, zavisí nielen od nastavenia podmienok v ich obchodných zmluvách, ale aj od toho, do akej miery dokážu nahradiť oslabenie vývozu do RF inými exportnými odbytišťami. Slabý rubeľ zároveň predstavuje veľkú „výzvu“ aj pre nemecký vývoz do Ruska," myslí si Vladimír Vaňo.

Len za prvých deväť mesiacov klesol vývoz zo Slovenska do Ruska o 13,7 %, pričom celkový export do Ruska klesol len na 3,4%.

"Priame a bezprostredné dopady budú limitované. Pocítia ich napríklad firmy, ktoré obchodujú s Ruskom. Najmä vývozcovia môžu pocítiť pokles kúpyschopnosti obyvateľstva, lebo tovary z dovozu sa postupne kurzovým posunom predražia," tvrdí analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Nepotešia sa slovenskí hoteliari, ktorých možno u nás očakávať menej. "Súčasná situácia tiež nenahráva príchodu ruských turistov na zimnú dovolenku na Slovensko."

Pád ruskej ekonomiky až na dno by svet pocítil. Dôležití sú však aj ďalší svetoví hráči. "Na druhej strane, ak by sa kríza vymkla v Rusku spod kontroly, určite by z toho nemal radosť nikto. Ani v strednej Európe ani na západ od nás. V celosvetovom meradle však pre svetovú ekonomiku bude dôležité aj to, ako sa bude dariť dvom najväčším ekonomikám sveta – USA a Číne. Práve pri Číne sa hovorí o spomalení. V tomto kontexte by opakovanie ruskej krízy podobnej tej z roku 1998 nemuselo byť veľmi šťastným," povedal nám Marek Gábriš.

Najväčšie slovenské firmy hovoria o dopadoch slabej ruskej ekonomiky

Slovnaft

"Ropa sa obchoduje v amerických dolároch a rovnako tak platíme za ňu aj v amerických dolároch, preto pokles rubľa na nás nemá aktuálne zásadnejší vplyv. Smerodajný je pre nás následne kurz eura voči americkému doláru, keďže ten ovplyvňuje ceny produktov."

SPP

"Znižovanie hodnoty ruského rubľa sa Slovenského plynárenského priemyslu nijako nedotýka. SPP za dodávku plynu neplatí v rubľoch."

J&T

"Naše ruské bankové aktivity nie sú také rozsiahle, aby zásadne ovplyvnili výsledky celej J&T Finance Group. Situáciu na ruskom trhu neustále monitorujeme. Aktuálne dianie možno vnímať aj ako špekulatívnu investičnú príležitosť. V súčasnosti nemáme v pláne opustiť tento trh, práve naopak zvažujeme navyšenie kapitálu ruskej J&T Bank Zao."

Poisťovňa Dôvera

"Nevidíme priamy dopad, skôr môžeme očakávať nepriamy dopad vývoja situácie v Rusku na celé makroprostredie na Slovensku.  Konkrétnym príkladom v našom sektore môže byť zhoršenie odvodovej disciplíny firiem exportujúcich na ruský trh. Hovoríme o zdravotných odvodoch za zamestnancov.  V tejto chvíli však nechceme špekulovať, je potrebné počkať na ďalší vývoj situácie."

Transpetrol

"Vzniknutú situáciu aj vo väzbe na ukrajinskú krízu dôsledne sledujeme a pravidelne vyhodnocujeme. Spoločnosť Transpetrol, a.s., však uzatvára a má uzatvorené zmluvy o preprave so svojimi odberateľmi  výlučne  v menovej jednotke EUR. Z tohto dôvodu teda nemá súčasná výrazná zmena kurzu ruskej meny žiaden podstatný vplyv na jej  príjmy, resp. ekonomické výsledky. Je potrebné ale poukázať aj na skutočnosť viazania dosahovaných HV výsledkov na prepravený objem ropy. Naši najväčší odberatelia žiadnu zmenu trendu vývoja požadovaného objemu prepravy zatiaľ nekonštatujú."

KIA Slovakia

"Počas prvých jedenástich mesiacov tohto roka spoločnosť Kia Motors Slovakia zaznamenala medziročný pokles počtu exportovaných vozidiel do Ruskej federácie o približne 15 percent. Aj napriek tomu však v roku 2014 dosiahneme lepší výrobný výsledok ako v roku predchádzajúcom. Dôvodom rastu výroby je stabilný odbyt na trhoch vo Veľkej Británii a Nemecku, ktoré spoločne s Ruskom zaraďujeme medzi tri naše najvýznamenjšie odbytiská. Okrem toho sme v tomto roku zvýšený dopyt po automobiloch vyrábaných v našom závode zaznamenali aj na ďalších veľkých európskych trhoch ako sú Španielsko, Taliansko, Poľsko či Švédsko."

SACR (Slovenská agentúra pre cestovný ruch)

"Vplyv kurzových pohybov medzi rubľom a eurom a s tým súvisiaci pokles ruských turistov sa na Slovensku prejavuje už od začiatku tohto roka. Slovenská agentúra pre cestovný ruch vidí potenciál v eliminovaní výpadku ruských turistov návštevníkmi z Pobaltia, Škandinávie a z Veľkej Británie. V rámci reklamných aktivít sme sa sústredili na nové letecké linky Wizz Air a Air Baltic, ktoré privážajú turistov z Veľkej Británie či z Pobaltia a Škandinávie do Košíc a do Popradu. Agentúra aktuálne promuje zimnú dovolenku na Slovensku aj v médiách na okolitých trhoch, predovšetkým v krajinách V4 a vo Veľkej Británii. Chceme tak osloviť turistov, aby si pre zimnú dovolenku vybrali slovenské hory a v druhej polovici januára navštívili Svetovú zimnú univerziádu na Štrbskom Plese a v Osrblí. Nasadili sme pestrý mediálny mix od televízie cez rozhlas, inzerciu, online kampaň prostredníctvom Google AdWords a Youtube ako aj kiná či billboardy."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu