Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Otrasy slovenskej politiky roka 2014: Kiska prevalcoval Fica, ľudia vyšli do ulíc, SDKÚ na dne!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (3)
Andrej Kiska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Aj tento rok sa domáca politická scéna otriasala v základoch. Veľkú zmenu priniesol predovšetkým nový prezident Andrej Kiska, ktorý porazil lídra vládnej strany Roberta Fica. Okrem toho sa ľudia vydali do ulíc, pretože sa im nepáčilo šafárenie vlády v zdravotníctve. Na druhej strane pokračoval rozklad opozície na miniatúrne straničky. Rok 2015 bude preto veľmi zaujímavý. Prinášame vám výber TOP udalostí, ktoré sa udiali v roku 2014.

1. Výhra Andreja Kisku

Najväčšou udalosťou na domácej politickej scéne bolo víťazstvo Andreja Kisku v prezidentských voľbách. Porazil dovtedy jednoznačného favorita Roberta Fica. Za necelý rok sa prebojoval z outsidera na víťaza. Toto víťazstvo poznamenalo celú politickú scénu, Robert Fico totiž prvýkrát v kariére narazil a Slovensko má prvého nestraníckeho prezidenta. Kiska navyše napĺňa očakávania a Slováci sa narozdiel od desiatich rokoch Gašparoviča, nemusia za svojho prezidenta hanbiť.

Navyše, Andrej Kiska sa podľa posledného prieskumu dôveryhodnosti umiestnil na prvom mieste. Dôveru mu vyslovilo až 70,9 percenta opýtaných. Odsunul tak z prvej pozície dlhodobo najdôveryhodnejšieho premiéra Roberta Fica. Ten skončil až tretí.

2. Vrchol Smeru a pád Fica

Smer zažil v tomto roku svoj vrchol popularity. V prieskumoch mu agentúry merali až 40 %, čím sa stal neobmedzeným hegemónom. Dominanciu mu nabúrala až porážka prvého muža strany Roberta Fica v prezidentských voľbách. Neskôr sa pridali škandály v zdravotníctve či tendroch v ministerstve dopravy a strana zažila pád. Nie však strmý a náhly. Momentálne agentúry merajú Smeru okolo 34%, čo je stále ďaleko najviac oproti opozičným stranám.

No Smer už nebude nikdy ako predtým - neporaziteľný a bez škandálov. Otázkou v roku 2015 bude, kto ho vyzve na súboj.

3. Obrovské kauzy v zdravotníctve

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu napokon nedošlo. Po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Poukázanie na predražený nákup CT prístroja od firmy Medical Group odštartovalo zmenu na poste ministra zdravotníctva, kedy odstúpila Zuzana Zvolenská, rovnako ako Renáta Zmajkovičová, predsedníčka dozornej rady nemocnice, z postu podpredsedníčky parlamentu. Po nich odstúpil aj predseda NR SR Pavol Paška, ktorého médiá s Medical Group priamo spájajú.

Štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty za desať rokov.

4. Ľudia v uliciach

V roku 2014 zažilo Slovensko niekoľko demonštrácií. Ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s vládnutím Smeru a korupciou. Organizovala ich štvorica opozičných poslancov. Demonštrácie spustila kauza CT piešťanskej nemocnice. Demonštrovalo sa aj pred Paškovou vilou v Košiciach. Bratislava zažila štyri protesty, keď sa na námestí SNP zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí.

Na pódiu vystúpili aj známe osobnosti, ktoré sa vyjadrili za skončenie korupcie, vyvodenie zodpovednosti voči vinníkom a očistu slovenskej politiky. Medzi nich patrili najmä Anton Srholec, Michal Handzuš, herci Richard Stanke, Lukáš Latinák, Alexander Bárta, Róbert Jakab, spevák Samuel Tomeček. Vystúpili aj zástupcovia slovenskcýh sestier alebo Alan Suchánek, ktorý ako prvý upozornil na kauzu CT v piešťanskej nemocnici.

4. Nástup Procházku po prezidentských voľbách

Prezidentské voľby priniesli nečakaný vzostup Radoslava Procházku. Podľa výsledkov sa stal najsilnejším pravicovým politikom na Slovensku. Napriek sľubom, že nezaloží stranu, rozbehol stranu Sieť, s ktorou, aj vďaka posledným prieskumom, sa cíti byť "gazdom" pravice. Napriek strmému rozletu ho však pribrzdili malicherné chyby a škandál s tajnou nahrávkou Igora Matoviča, kde ho mal usvedčiť s čiernym financovaním prezidentskej kampane.

5. Pád Harabina

Bývalý šéf najvyššieho súdu a bývalý člen súdnej rady. Štefan Harabin postupne vypadol z čelných pozícií slovenskej justície. Symbol temných pomerov sa tak definitívne rozlúčil so slovenskou justíciou, čo by malo predznamenať dobré časy. Na výsledky našich súdov si však budeme ešte musieť počkať.

6. Rozpad SDKÚ

Vlajková loď slovenskej pravice a líder reformiem je na dne. Z SDKÚ-DS od minulého roka odišli viaceré známe tváre - Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd), Miroslav Beblavý (dnes Sieť), Magdaléna Vášáryová aj zakladateľ strany Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. Nasledovali Martin Fedor, ktorý ide do Siete k Radoslavovi Procházkovi a Viliam Novotný, ktorý bude pomáhať Eve Babitzovej s jej stranou Šanca. Svoj odchod oznámil aj exminister školstva Eugen Jurzyca, Jozef Mikuš, banskobystrický krajský šéf Stanislav Horník aj bratislavský krajský šéf Michal Luciak. Stranu opúšťajú aj radoví členovia, nielen funkcionári.

V Národnej rade SR zostali za SDKÚ-DS už len predseda Pavol Frešo a pokladník Ľudovít Kaník. Strana má ešte europoslancov Ivana Štefanca a Eduarda Kukana. Kukan povedal, že zostane do konca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu