Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

ROZHOVOR s novým primátorom Bratislavy Nesrovnalom: Čakám na stretnutie s finančnými skupinami

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Prvé výsledky práce nového primátora by mali Bratislavčania vidieť už v priebehu budúceho roka, minimálne v oblasti čistoty. Chce urobiť poriadky s výstavbou výškových budov, ako aj s obrovským množstvom billboardov. Po nástupe do funkcie sa chce stretnúť s finančnými skupinami. Prečo? Viac s primátorom hlavného mesta Slovenska Ivom Nesrovnalom.

Koľko dní ste oslavovali, že vás Bratislavčania zvolili za svojho primátora? 

"Neoslavoval som takmer vôbec, dal som si iba symbolický pohár vína, pretože hneď na druhý deň po voľbách o deviatej ráno ma už čakal prvý rozhovor pre spravodajskú televíziu. Nasledoval kolotoč ďalších rozhovorov, ktorý skončil až mojím odchodom z Bratislavy. S rodinou som na chalupe viac oddychoval ako oslavoval."

Myslíte si, že vám do funkcie pomohlo aj to, že ste odišli z SDKÚ – DS a kandidovali ste ako nezávislý?

"Myslím si, že do funkcie mi pomohli najmä Bratislavčania, ktorí boli nespokojní so stavom, v akom sa Bratislava nachádza. Samozrejme, svoj vplyv asi mal aj fakt, že z hlavných troch favoritov som bol jediný politicky a finančne nezávislý."

Ktorý z vrcholových politikov vám gratuloval? Už si niektorí s vami dohadovali aj kávu, nejaké nezáväzné stretnutia? 

"Zagratulovala mi napríklad poslankyňa Lucia Žitňanská, z predsedov strán Ján Figeľ a Pavol Frešo. Od volieb som sa z týchto politikov stretol iba s pani Žitňanskou."

A čo podnikatelia alebo finančné skupiny? Ešte sa neohlásili na návštevu?

"Zatiaľ nie, ale plánujem sa so všetkými stretnúť, pretože majú v meste mnoho aktivít a chcem, aby pôsobili v prospech Bratislavy. Pri každom ich projekte musí byť prvoradý záujem mesta, až potom ten ich."

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Počas celej kampane neodznelo, že ste spolužiakom Roberta Fica z Právnickej fakulty. Nespomenuli ste to, lebo ste sa báli, že vás to môže v Bratislave hendikepovať? Ako s ním vychádzate? Ste kamaráti, známi alebo len bývalí spolužiaci? Volal vám po víťazstve?

"V našom ročníku nás bolo viac ako sto, preto som nevidel dôvod to nejako špeciálne spomínať. Sme bývalí spolužiaci a keď sa stretneme na nejakom podujatí, podáme si ruku a prehodíme pár slov. Po víťazstve mi nevolal."

Avizovali ste, že chcete zrušiť zmluvu s investorom Hlavnej stanice. Čo bude ďalší konkrétny krok?

"Hlavná stanica je hanbou Bratislavy a jej stav už nielen ja považujem za neudržateľný. Nechcem si však s investorom posielať odkazy cez médiá, takže po mojom oficiálnom vymenovaní sa s investorom stretnem a budem sa snažiť túto situáciu vyriešiť vzájomnou dohodou."

Tvrdíte, že obrovským problémom je neriadená výstavba výškových budov. Ako chcete regulovať takúto výstavbu?

"Bratislava potrebuje výškovú reguláciu, pričom pre výškové budovy by malo byť v meste vyhradené jedno miesto, ako je to napríklad vo Viedni či v Londýne. Súčasťou riešenia je aj nový, zrozumiteľný územný plán a nový stavebný zákon, ktorý sa ale schvaľuje v Národnej rade."

Takmer nikomu sa nepáčia vysoké sklenené budovy. Prečo dal podľa vás niekto k tomu súhlas? Kde by mala byť prirodzená zóna pre tieto výškové budovy?

"Dôvodom je neexistencia jasnej regulácie a slabosť samospráv, ktoré nedokážu čeliť tlakom investora. Zónu musia určiť urbanisti. Takáto prirodzená zóna by mohla byť napríklad v oblasti okolo Pribinovej ulice."

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zo Slovenska sa stala billboardová krajina. Máte konkrétne návrhy, čo s tým chcete robiť v hlavnom meste?

"Bratislava musí dostať jasnú kompetenciu pre reguláciu vonkajšej reklamy na svojom území. Novela stavebného zákona od pani Zmajkovičovej tento problém nevyriešila, takže budem iniciovať prijatie takej novely zákona, ktorý dá mestám a obciam jasnú právomoc rozhodovať o tom, kde reklama bude a kde nebude."

Vážnym problémom Bratislavy je čistota. Po piatku a sobote je bordel v meste. Zvratky, fľaše, odpadky. Dá sa to vôbec zmeniť?

"Musíme zaviesť princíp jeden priestor, jeden pán. To znamená, že každý bude vedieť, kto je za ktorý priestor zodpovedný a u koho sa treba prípadne sťažovať na nečistotu. Zároveň treba zvýšiť počet odpadkových košov a aj pochôdzkárov v uliciach, aby dohliadali na verejný poriadok."

Na bilboardoch ste sľubovali vytvoriť z Bratislavy metropolu porovnateľnú s Zurichom, Kodaňou, Helsinkami a podobne. Kedy budú môcť Bratislavčania naozaj vidieť prvé výsledky?

"Prvé výsledky by mali Bratislavčania vidieť už v priebehu prvého roka, minimálne v oblasti čistoty. Dopravné projekty, ako je napríklad mestská železnica, budú trvať dlhšie, no tie nás k európskym metropolám priblížia najviac."

V jednom rozhovore pre maďarský portál korkep.sk ste hovorili o pôvodnom občianskom štýle Bratislavy, kde sa voľakedy hovorilo tromi jazykmi. Chceli by ste, aby bola opäť Bratislava trojjazyčná?

"Trojjazyčnosť je bratislavská história, dnes je to už samozrejme nereálne. Bratislava je však hlavné mesto Slovenska a preto by sa tu mali cítiť všetci občania Slovenska ako doma."

Maďarom ste v tomto rozhovore odkázali, aby zostali Maďarmi. A okrem iného ste povedali, že Maďari obrovsky posunuli dopredu naše mesto, prispeli k obrovskému rozvoju mesta spolu s Nemcami, Chorvátmi, Židmi a všetkými, čo tu žili.  Mnohí vás na základe tohto rozhovoru označili za Maďarofila....

"Všetky vami vymenované národy sa podieľali na rozvoji nášho mesta, takže podľa tejto logiky by som mal byť zároveň aj germanofil, chorvátofil, židofil a podobne. Je to samozrejme nezmysel. Som vďačný každému národu, ktorý obohatil Bratislavu a rád ich do nášho mesta budem pozývať."

Kandidát na primátora Bratislavy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Jeden pán mi dokonca tvrdil, že v kancelárií ste mali mapu Uhorska. Je to pravda?

"V kancelárii na Bratislavskom samosprávnom kraji som mal mapu Bratislavy, resp. prešporského komitátu od Samuela Mikovínyho a starú mapu Rakúska-Uhorska, pretože mám rád históriu Bratislavy."

Na magistráte sa každým novým primátorom mení personál. Koľko ľudí plánujete vymeniť?

"Neplánujem žiadne personálne zemetrasenie, považujem to za chybu. Idú tam so mnou iba moji najbližší pracovníci, všetko ostatné ukáže budúcnosť."

Na svojej stránke máte napísané: „Peniaze sú dôležité, pretože umožňujú nezávislosť a slobodu. Ak ich človek nemá, tak podlieha veľkým tlakom a frustrácii, čo mu ničí pocit spokojnosti. Každý však má osobnú hranicu, koľko potrebuje na to, aby sa cítil úspešný v živote, aby dokázal zabezpečiť rodinu a žiť bez strachu z budúcnosti.“ Aká je to suma pre vás? Koľko mesačne potrebujete zarobiť, aby ste sa cítili spokojný?

"Vždy som žil skromne, už keď som študoval alebo pracoval v zahraničí, pretože nemám veľké nároky, a to čo práve mám, mi postačuje. Môžem ale prezradiť, že po narodení Adelky moje mesačné výdavky značne stúpli. (smiech)"

Mnohým Bratislavčanom prekáža postoj východniarov k hlavnému mestu. Nadávajú, kritizujú a stále tu zostávajú. Vám to neprekáža?

"Bratislava je hlavné mesto všetkých občanov Slovenska a všetci sú tu vítaní, no na všetkých sa musia vzťahovať rovnaké pravidlá. Kto využíva infraštruktúru v Bratislave, mal by tu mať aj trvalý pobyt, aby jeho dane išli do mestského rozpočtu."

ROZHOVOR s novým primátorom
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Ako chcete zmeniť ich postoj k nášmu mestu?

"Zvyknem hovorievať, že keď sa nebude dariť Bratislave, nebude sa dariť ani zvyšku Slovenska. Aj preto verím, že si dobrý vzťah k Bratislave časom nájdu a ja sa svojou prácou budem snažiť, aby som k tomu prispel."

Čítala som, že ste kresťan. Máte problém s homosexuálmi? Aký je váš postoj k tejto otázke a k tejto menšine?

"Život každého človeka má rovnakú hodnotu, všetci sme si pred Bohom rovní."

Váš predchodca podporoval Pride pochody v Bratislave. Budete sa ich aj vy zúčastňovať, aby ste ukázali, že nový primátor ich podporuje?

Primátor nemusí takéto pochody navštevovať, aby ukázal, že ich podporuje. Rešpektujem ich túžbu vyjadriť touto formou svoj názor a nikdy im v organizácií takýchto podujatí nebudem brániť.

Máte malú dcérku. Plánujete ďalšie deti?

Áno, chceme aby mala Adelka súrodenca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu