Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čentéš s Čižnárom uzavreli tajnú dohodu: Exprezident si stojí za svojím rozhodnutím

Jozef Čentéš
Jozef Čentéš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Jozef Čentéš ako nevymenovaný generálny prokurátor súhlasil na stretnutí medzi štyrmi očami s tým, aby kandidatúru na túto funkciu prijal Jaromír Čižnár. Čentéš to dnes uviedol v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

V televízii sa Čentéš stretol s bývalým prezidentom Ivanom Gašparovičom, ktorý ho v minulosti odmietol vymenovať do funkcie generálneho prokurátora, čím podľa tohto týždňového nálezu Ústavného súdu SR porušil jeho práva. Okrem iného zareagoval aj na verejnú výzvu, ktorú mu adresoval Čižnár.

Úradujúci generálny prokurátor v denníku Pravda uviedol, že dáva Čentéšovi krátky čas na to, aby v médiách objasnil, čo predchádzalo prijatiu kandidatúry z jeho strany, inak prehovorí sám. Čentéš opísal, že sa s Čižnárom dvakrát stretol vlani v máji na Právnickej fakulte UK v Bratislave. Rozprávali sa aj o jeho nevymenovaní a ponuke stať sa generálnym prokurátorom , ktorú vtedy Čižnár mal a otáľal s jej prijatím. "A ja som potom povedal, v poriadku, podporujem ťa a povedal som mu otvorene to, že nebudem mať námietky, keď bude kandidovať," opísal rozhovor Čentéš.

Prísľub dal Čižnárovi na výmenu za jeho prísľub, že neskôr post generálneho prokurátora opustí, ak by Ústavný súd SR skonštatoval, že svojím konaním porušil Čentéšove práva. To sa však nestalo. ÚS vo štvrtok skonštatoval, že voľba Čižnára za generálneho prokurátora bola v poriadku. "Je zákonne zvolený generálny prokurátor a ja tento stav rešpektujem," zdôraznil Čentéš.

Čentéš v RTVS vyhlásil, že Gašparovič je podľa jeho vedomostí prvým prezidentom v novodobej histórii Slovenska, o ktorom Ústavný súd skonštatoval, že porušil práva fyzickej osoby. Vníma to ako historický okamih. Zároveň sa podľa neho ešte v histórii nášho Ústavného súdu nestalo, aby priznal fyzickej osobe tak vysoké odškodné ako jemu. "Aj takto vyjadril, ako hlboko boli porušené moje práva," uviedol. ÚS priznal Čentéšovi odškodné vo výške 60.000 eur, tie prokurátor prisľúbil venovať na charitu.

Na otázku moderátora, či neľutuje, že vstúpi do histórie ako prvý prezident, ktorý rozhodol protiústavne, Gašparovič uviedol, že mu je ľúto, že došlo k spolitizovaniu celej kauzy. "Ústavný súd nerozhodol v zmysle ústavy, zákona a ostatných noriem, ale vyslovene politicky," zdôraznil bývalý prezident. Ten ešte podľa jeho slov nevie, či využije možnosť obrátiť sa v tejto veci na medzinárodné súdne inštancie. Rozsudok si musí najprv preštudovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu