Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prezident Kiska ukázal skromnosť aj na Vianoce: Gašparovičov disneyland okresal, ušetrí!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Andrej Kiska privíta svoje prvé Vianoce v prezidentskom paláci zmenami. Grasalkovičov palác sa slávnostne rozsvieti až 6. decembra, ale my už teraz vieme, ako bude do Troch kráľov vyzdobený!

Tradícia osvetľovania prezidentského paláca nebude chýbať ani tento rok, ale ako nám prezradila Margita Ivaničková z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta, Andrej Kiska prijal úsporné opatrenia a rozhodol sa ešte viac šetriť ako Ivan Gašparovič. „Vianočná výzdoba paláca bude tento rok oveľa skromnejšia a náklady budú približne o polovicu nižšie, ako po minulé roky,“ povedala pre Topky Ivaničková.

Prezident Kiska ukázal skromnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prezident ušetrí vyše 4 000 eur!

Kým po minulé roky stála montáž a demontáž výzdoby 8 750 eur, tento rok by chcel prezident skresať výzdobu i náklady na polovicu, čím by ušetril viac ako 4 000 eur. Na paláci by tak malo svietiť okolo 4 500 žiaroviek, viac ako 100 svetelných závesov a 50 svetelných girlánd.

Úspornejšie opatrenia v súvislosti s osvetlením paláca prijal po svojom nástupe aj predchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, keď sa v roku 2004 rozsvietili iba obrysy paláca a podstatne sa tak znížili náklady. V roku 2011 potom nahradili žiarovky z osvetlenia vianočného stromu úspornejšie LED žiarovky, ktoré majú namiesto 15 Wattov spotrebu iba 1,5 Wattu. Ďalším novým úsporným prvkom bolo rozsvecovanie výzdoby len v čase od 16.00 do 22.00 h. Súčasťou úsporného plánu je dlhodobo aj umelohmotný vianočný strom na prednom námestí, ktorý sa používa už niekoľko rokov.

Prezident Kiska ukázal skromnosť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Prvý raz sa prezidentský palác rozsvietil za čias Rudolfa Schustera v roku 1999. Kompletné vianočné osvetlenie v celkovej hodnote pôvodných šesť miliónov korún (takmer 200-tisíc eur) získala prezidentská kancelária v roku 1998 ako sponzorský dar. Materiál použitý na vianočnú výzdobu odkúpila na základe zmluvy o dielo za 100-tisíc korún (zhruba 3 320 eur). Darované osvetlenie pozostáva z viac ako deväťtisíc kusov žiaroviek, 215 svetelných závesov a 102 svetelných girlánd.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu