Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fico má po vlakoch zadarmo ďalší hit: Bude ho dotovať štát, iba najchudobnejším!

Fico sľubuje vracať peniaze za plyn
Fico sľubuje vracať peniaze za plyn (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po vlakoch zadarmo prichádza ďalšia novinka z dielne vlády. Už v roku 2016 by sme sa mohli dočkať peňazí za plyn. Vláda chce určitú časť peňazí vrátiť ľuďom, ktorí kúria plynom. Zatiaľ je to všetko v štádiu rokovania, čiže ešte nič nie je isté. Celý mechanizmus si premiér ešte musí premyslieť. Opozícia sa búri, podľa nej je to iba predvolebné kupovanie hlasov.

Vyplácať by sa to malo formou vratiek za predošlý rok. Peniaze z vratiek za rok 2015 by sa mali objaviť na účte už v roku 2016. Informuje o tom RTVS. "My máme pripravený už mechanizmus na budúci rok, ktorý začne platiť 1. januára 2016. Chceme ľuďom do určitej miery vracať časť penazí, ktoré použijú v priebehu roka na vykurovanie," povedal Fico pre RTVS.

Kto to zaplatí?

Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že peniaze na to by mali ísť z dividend. Hovorkyňa ministerstva nám potvrdila, že peniaze by mali dostať všetci plošne, teda nehľadiac na dodávateľa plynu. "Týkať sa to bude všetkých občanov, ktorí odoberajú plyn a všetkých dodávateľov plynu, nie len klientov SPP," povedala pre Topky Miriam Žiaková.

Aktuálna informácia z ministerstva hospodárstva je tá, že plyn sa nebude dotovať pre každú domácnosť. Pomôcť by sa malo iba najchudobnejším. Koľkým presne, to zatiaľ kompetentní netušia, celý mechanizmus sa ešte len pripravuje. Informovala nás o tom hovorkyňa Miriam Žiaková.

O definitívnom návrhu sa stále rokuje, kompetentní majú na to rok. "V súčasnosti rokujeme o mechanizme na úrovni ministerstva. MH SR musí najskôr počkať na výnos ÚRSO (Úradu pre reguláciu sieťových dovetví), aby sme vedeli aké budú stanovené ceny za plyn, potom situáciu zanalyzujeme a pripravíme návrh finálneho mechanizmu. Máme na to takmer rok, preto by sme dnes prvé návrhy neradi prezentovali, nakoľko sa ešte môžu upravovať," dodala Žiaková.

 

 

Objavili sa špekulácie, že Fico chce témou plynu prekryť omnoho závažnejšie kauzy - napríklad, kto je vlastníkom poisťovne Dôvera, kam tečú mnohomiliónové zisky. Polovičným vlastníkom je Penta a druhým cyperská spoločnosť Prefto, za ktorou stojí podľa mediálnych informácií údajný sponzor Smeru Juraj Široký.

Dodávky plynu z Ruska sú stále krátené

Dodávky zemného plynu z Ruska na Slovensko sú v súčasnosti stále krátené, a to na úrovniach zaznamenaných v posledných týždňoch. Uviedol to včera po rokovaní vládneho kabinetu minister hospodárstva Pavol Pavlis.

"Dodávky plynu, ktoré za posledné obdobie evidujeme, sú stále v tom istom rozmedzí. Nerád by som hovoril konkrétne číslo, lebo by to mohlo poškodiť záujmy SPP. Je však pravdou, že dodávky sú stále krátené asi v takom rozsahu ako v minulosti," spresnil.

Krátenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do SR začalo začiatkom septembra tohto roku a dosiahlo až 50-% úroveň voči obvyklému množstvu dodávanému obvykle v danom ročnom období. Pavlis zároveň pripomenul, že ruský minister energetiky Alexander Novak ho počas jeho návštevy v Moskve pred približne mesiacom ubezpečil, že v rámci svojich kompetencií bude intervenovať v spoločnosti Gazprom v prospech slovenského plynárenstva.

"Budúci týždeň cestujem do Ruskej federácie, kde budem podpisovať dohodu o dodávkach ropy na obdobie ďalších 15 rokov. Tému ohľadom plynu samozrejme otvorím a budem sa pýtať aj na vývoj do budúcnosti. Mám zároveň informácie, že Rusko by mala mať naplnené zásobníky s plynom na 100 %. To znamená, že v budúcom období by teda krátenie dodávok plynu malo byť minimálne," dodal Pavlis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu