Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Tatrách lokálne hrozia lavíny, dávajte si pozor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Ráno bolo na horách prevažne polooblačno, v nižších polohách zväčšená oblačnosť až zamračené s nízkou oblačnosťou a miestami hmlisto, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Hmla prevládala aj na hrebeni Nízkych Tatier. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -10°C (Chopok) do -6°C, na podhorí do 0°C. Prevažne bezvetrie, iba na hrebeňových a vrcholových partiách fúkal slabý premenlivý vietor. Čerstvý až silný vietor južných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod prevládal iba na hrebeni Nízkych Tatier. V polohách nad 1 500 m n. m. sa nachádza pokrývka nového snehu vo výške do 20 cm. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a hlavne na severných svahoch ľadové plochy. Prachový sneh môže samovoľne vypadávať zo strmých skalných stien.

Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 2 000 m n. m. hrozí lokálne malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Môžu sa uvoľniť spontánne malé prachové lavíny v strmom a exponovanom teréne. Ohrozené sú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. Lavínové nebezpečenstvo sa znižuje. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu