Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Opozícia chce od Počiatka vysvetlenie čiernych čísiel z Bruselu: Fico správe neverí!

Opozícia volá po vyvodení dôsledkov zo správy ETC, premiér však za Počiatkom stojí. Zobraziť galériu (4)
Opozícia volá po vyvodení dôsledkov zo správy ETC, premiér však za Počiatkom stojí. (Zdroj: SITA)

BRUSEL/BRATISLAVA – Nedávna správa Európskej komisie pre cestovný ruch (ETC) spôsobila v našich končinách poriadne zemetrasenie. Opozícia okamžite zareagovala na katastrofálne výsledky Slovenska, ktoré ako jediné z 25 krajín dostalo mínusové hodnotenie. Od ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) chce okamžité vysvetlenie. Ministerstvo sa však bráni, že situácia vôbec nie je alarmujúca.

Z hodnotenia ETC vyplynulo, že do väčšiny európskych krajín chodí značne viac turistov, ako na Slovensko a oproti minulému roku zaznamenali nárast návštevnosti. Naopak, na Slovensku prišlo v medziročnom porovnaní o 13,8 percenta menej zahraničných turistov. Sme jedinou krajinou z prieskumu, ktorá je hodnotená v mínusovom spektre. V minulom roku, pre porovnanie, Slovensko vykázalo druhý najvyšší nárast príjazdov, a to 16 percent.

Rezort dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa bráni tým, že tento pokles spôsobili dva faktory, na ktoré nemá nikto dosah – počasie a situácia na Ukrajine. „V posledných rokoch počet turistov dlhodobo rastie. Rok 2013 bol v tomto desaťročí historicky najúspešnejším. V prvom kvartáli prišlo k miernemu poklesu turistov oproti historickému vlaňajšku z dvoch dôvodov, ktoré nie je v našej moci ovplyvniť – mimoriadne teplej zime prakticky bez snehu a ukrajinskému konfliktu,“ uviedol Martin Kóňa.

Opozícia chce od Počiatka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: qz.com)

Opozícii takéto vysvetlenie však nestačí, dôrazne žiadajú ministra Počiatka, aby na problém reagoval. Podpredseda KDH Pavol Zajac sa na margo správy ETC vyjadril jednoznačne: „Tieto štatistické údaje sú alarmujúce. V tomto roku sme sa prepadli vo všetkých ukazovateľoch cestovného ruchu. Sme horší ako Gréci, ktorí zažívajú ekonomický kolaps, alebo Turecko, ktoré je bezprostredným susedom nepokojného regiónu v Sýrii. Sme jednoducho najhorší v rámci rozvoja cestovného ruchu v Európe! Som veľmi zvedavý, ako dopadne zimná sezóna.“

Zajac má údajne znepokojivé informácie aj o štátnom tajomníkovi ministerstva dopravy Františkovi Palkovi a generálnej riaditeľke Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Marte Kučerovej. Táto dvojica údajne zneužíva finančné dotácie na služobné cesty do exotických krajín, ktoré pre Slovensko nemajú žiadnu hodnotu. Zajac bude od Poačiatka žiadať, aby doložil dôvody pre všetky cesty, ktoré Palko a Kučerová za posledné dva roky absolvovali a aké benefity má z toho Slovensko.

Opozícia chce od Počiatka
Zobraziť galériu (4)

Minister Počiatek zároveň tvrdí, že Slovensko napriek tomu na cestovnom ruchu príjemne zarába: „Aj napriek číslam v počte návštevníkov na Slovensku sme rovnako aj za prvý polrok 2014 zaznamenali pokračujúci nárast príjmov z aktívneho zahraničného cestovného ruchu. Ide o peniaze, ktoré u nás návštevníci minú, resp. utratia za služby. Tie sa permanentne zvyšujú už od roku 2009, a tento trend pokračuje aj dnes. Príjmy z aktívneho zahraničného cestovného ruchu dosiahli za obdobie január až jún 2014, podľa údajov Národnej banky Slovenska (NBS), výšku 896,9 miliónov eur, čo v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka 2013 predstavuje nárast o 2,6 percent. Rovnako treba vziať do úvahy, že tento rok sa ešte neskončil a pri bilancii celého roka 2014 môže byť celkový počet turistov úplne iný.“

Avšak aj tieto fakty opozícia kritizuje. Bývalý riaditeľ SACR Peter Belinský vytiahol len niektoré nedostatky, kvôli ktorým podľa neho Slovensko nie je konkurencie schopné: „Slovensko má pre cestovný ruch veľmi zlé letecké spojenie, preto jediným zmysluplným riešením, okrem rozvoja domáceho cestovného ruchu, je podpora a propagácia cestovného ruchu s prihraničnými krajinami, kde sa využíva individuálna, respektíve cestná doprava. Čo sa týka zimnej turistiky, ako veľmi perspektívna sa javí propagácia Slovenska ako destinácie pre turistov z Rumunska, ktorí sú zvyknutí cestovať po celej Európe vlastnými dopravnými prostriedkami.“

Opozícia chce od Počiatka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: lightingglobe.com)

Úrad vlády zase zaútočil na samotnú správu ETC. Ľudia stojaci za premiérom Robertom Ficom sú presvedčení, že štatistika nebola komplexná: „Agenda rozvoja cestovného ruchu je dlhodobý proces naprieč všetkými vládami. Správa Európskej komisie pre cestovný ruch hodnotila počet turistov prichádzajúcich na Slovensko, nezaoberala sa komplexnými opatreniami na podporu cestovného ruchu na Slovensku.“ Premiér teda očividne nie je naklonený predstave, že by sa z nelichotivej štatistky mali vyvodzovať ďalšie dôsledky.

Všetky údaje Európskej komisie pre cestovný ruch a kompletná správa sa nachádzajú na stránke

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu