Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Ficova vláda sa vykašľala na Kiskov prejav: Je to hanba, tvrdí opozícia!

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Opozícia oceňuje, že prezident SR Andrej Kiska dnes v pléne poukázal na problémy v zdravotníctve a v školstve a že apeloval na parlament, aby nezabúdal na ľudí vonku.

Niektorým opozičným poslancom sa zdal málo kritický, iní boli s kritikou spokojní. Otto Brixi (Smer-SD) nevnímal Kiskov prejav ako kritiku vlády. "Prezident sa postavil za ľudí, ktorí dnes protestujú proti korupcii," povedal Ľubomír Galko zo SaS. Súhlasí s názorom prezidenta, že politické nominácie sú v zdravotníctve zlé. S týmto názorom súhlasí aj exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). "Súhlasím, že by mali skončiť politické nominácie v zdravotníctve a tiež, že by sa mal zásadne ovplyvniť proces verejných obstarávaní v zdravotníctve," uviedol Uhliarik.

 

Jurajovi Drobovi (nezaradený) sa pozdávalo, že prezident bez veľkého pátosu pomenoval problémy v spoločnosti. "Konečne máme prezidenta, ktorý keď príde do národnej rady, povie niečo, čo má svoju váhu. Vystúpenie bolo obsahovo jasné a tvrdé dá sa povedať," skonštatovala Magdaléna Vášáryová (nezaradená). Zsoltovi Simonovi sa zdal Kiskov prejav málo kritický. "Cením si, že pán prezident pri takej vážnej téme ako je rozkrádanie zdravotníctva prišiel a vystúpil v pléne. Očakával som od neho trochu kritickejší prístup a väčšiu výzvu, aby sa zastavila korupcia v zdravotníctve a v štátnej správe ako takej," povedal.

Jeho stranícky šéf Béla Bugár si nemyslí, že úlohou prezidenta je, aby bol veľmi kritický. Je spokojný, že hlava štátu upozornila na problémy a tiež, že upozornila na to, aby parlament nezabudol na požiadavky občanov.

Brixiho zo Smeru-SD prezidentov prejav neprekvapil. "Beriem to tak, že to bol prvý prejav prezidenta a po stránke vecnej aj formálnej to bolo asi to, čo sme od neho čakali," skonštatoval. Vystúpenie nevníma ako kritiku do radov vlády. "Tak by som to nebral, skôr by som to bral tak, že pán prezident má záujem sa postaviť čelom k problému, ktorý spoločnosť trápi. A je na nás, aby sme sa snažili nájsť východiská, aby sme problémom predchádzali," vysvetlil.

Brixi zároveň nespochybňuje právo ľudí na slušný protest, ktoré sa konali v týchto dňoch, a o ktorých hovoril aj prezident. Briximu sa však nepáči, ak sa do pokojných demonštrácií vnáša politika. "Slušný protest má svoju legitimitu. Ale nie som šťastný, že sa do občianskych protestov vnáša politikum," povedal. Zároveň vyhlásil, že Smer-SD rešpektuje názor občanov.

Kiska bol málo kritický, nemal hovoriť len o zdravotníctve

Prezident Andrej Kiska nemal vo svojom vystúpení v národnej rade hovoriť len o zdravotníctve, ale mal jasne pomenovať, čo problém korupcie na Slovensku spôsobuje, myslí si politológ Ján Baránek. "Práve prezident mal byť ten, kto problém korupcie pomenuje od základu a pomenuje ho nielen v súvislosti s jedným rezortom. V tomto smere bol jeho prejav veľmi zhovievavý nielen voči Smeru, ale voči všetkým vládam, ktoré tu boli, pretože to je ich záležitosť," povedal Baránek. Podľa politológa bol Kiskov prejav viac neutrálny než kritický. "Netreba za každú cenu kritizovať, ale ide tu o pomenovanie problémov," dodal Baránek.

Vystúpenie hlavy štátu pred poslancami sa dá podľa politológa zároveň chápať ako prejav podpory demonštrantom, ktorí v posledných dňoch protestujú proti korupcii v zdravotníctve. "Treba dať prezidentovi k plusu, že nejakým spôsobom nehuckal k anarchii, ale práve naopak, vzýval na pokojný priebeh takýchto akcií," myslí si Baránek. Za najdôležitejšie z Kiskovho prejavu považuje to, že prezident označil politické nominácie za podstatnú príčinu zla v zdravotníctve. "To je aj jedna z požiadaviek demonštrantov. Čo mi trošku prekážalo je, že prezident by mal mať širší záber ako demonštranti," ukončil Baránek. 

Prezident Andrej Kiska dnes prehovoril v Národnej rade SR. O svoje prvé vystúpenie pred poslancami požiadal, aby sa vyjadril k aktuálnym otázkam, ktoré sa týkajú zmien vo vedení parlamentu. Prezident hovoril najmä o problémoch zdravotníctva, dotkol sa však aj rezortu školstva a postavil sa za protesty ľudí proti korupcii v zdravotníctve. 

Prezidentov prejav si vláda vypočuť neprišla, podľa Birixiho mala iné povinnosti

Prvý prejav prezidenta Andreja Kisku v pléne Národnej rady SR k problémom v spoločnosti počúval v rokovacej sále z vlády iba minister financií Peter Kažimír. Podľa opozície to nebola náhoda, ale úmysel. Otto Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády pracovné povinnosti kabinetu.

"Vláda tu mala byť. Začala rokovať o 10-tej. Pán prezident tu už o 10-tej dávno nebol. Bolo to neférové zo strany vlády a myslím si, že by sa takto vláda nemala správať," povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár. Podľa Juraja Drobu (nezaradený) vláda svojou neúčasťou prejavila neúctu voči hlave štátu. "Bol to vrchol neúcty zo strany vlády. Hanbím sa za to, že nie sú schopní prejaviť základnú úctu k prezidentovi," vyhlásil Droba.

Igor Matovič z OĽaNO si myslí, že vláda nemala záujem počúvať slovenského prezidenta. "Oni tam chceli mať svojho Fica, toho by počúvali, Kiska im nevyhovuje. Čo by išli Kisku počúvať?" poznamenal Matovič, ktorý tiež nebol pri vystúpení Kisku v parlamente. Odôvodnil to tým, že ho nestihol kvôli doprave. "Zvyčajne mi trvá cesta hodinu, teraz mi trvala hodinu a pol," vysvetlil s tým, že on si na rozdiel od členov vlády nemôže v aute pustiť maják a uvoľniť si tak cestu.

Kiska vo vystúpení spomínal, že by po daňovej kobre mohla vzniknúť aj kobra v zdravotníctve. „Mala by fungovať politická kobra a mala by chodiť za zadkom každému jednému zlodejovi politikovi. Potom by zlodeji politici do politiky nešli a vyzeralo by to, ako sme chceli. Ideálna politická kobra je zrušiť kvórum na referendum a keď politici spravia niečo zlé, ľudia ich v referende odvolajú,“ vysvetlil Matovič. Zdôraznil, že hoci Slovensko má množstvo orgánov ako NKÚ, generálnu prokuratúru, policajné prezídium či daňové riaditeľstvo, postihy hrozia iba obyčajným ľuďom a nie skorumpovaným politikom. „Malo by to vyzerať tak, že tieto inštitúcie by mali fungovať, mali by ich viesť ľudia, ktorí pôjdu po prstoch politikom,“ uzavrel líder OĽaNO. 

Vystúpenie prezidenta v parlamente podľa poslanca za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka potvrdzuje, že mimoriadna schôdza k odvolávaniu premiéra Roberta Fica spustila sériu protestov a pohár trpezlivosti verejnosti pretiekol. „Zdravotníctvo je najvykričanejšou hanbou Slovenska, najzneužívanejšou na rôzne nekalé praktiky spojené s vládnymi špičkami Smeru. Pán prezident sa jednoznačne postavil na stranu verejnosti, občanov a tých politikov, ktorí sa proti tomu snažia bojovať,“ povedal Kaník. Berie to ako výzvu, aby sa reálne s takými praktikami skoncovalo a boli potrestaní tí, ktorí za to nesú zodpovednosť. 

Kaníkova skepsa pretrváva, pokiaľ ide o ochotu a vôľu vládneho Smeru. „Zatiaľ sú to len marketingové kroky a snaha zamaskovať svoje pôsobenie, keďže Smer vytvoril systém, ktorý stojí na korupcii a klientelizme, nejde o jednotlivé zlyhania, ale o nastavenie systému. A inak sa s tým nedá vyrovnať, len zmenou tohto systému. To znamená porážkou Smeru vo voľbách,“ upozornil exminister sociálnych vecí. Poslanec za SDKÚ-DS súhlasí s názorom prezidenta na politické nominácie. „Všade tam, kde ide o odbornú prácu, sú politické nominácie neopodstatnené. Politické nominácie sú opodstatnené pri členoch vlády, parlamentu a inštitúciách, ktoré im podliehajú. Všade inde treba ľudí, ktorí sú čestní a bezúhonní bez ohľadu na ich politický názor,“ dodal Kaník. 

Brixi zo Smeru-SD vidí za neúčasťou vlády povinnosti kabinetu. Na otázku, či si kabinet nevie nájsť 15 minút na vystúpenie prezidenta SR, povedal, že nejde vstupovať do svedomia členov vlády. Hlava štátu vystupuje v pléne sporadicky, dnes mal Kiska svoj prvý prejav pred poslancami v rokovacej sále. Brixi trvá na tom, že program členov vlády sa plánuje dlhšie.

"Sú mnohé situácie, keď si vláda nevie program prispôsobiť zo dňa na deň kvôli komukoľvek," zdôraznil. Pri voľbe predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorá sa konala v utorok po 13-tej hodine vláda v pléne sedela vrátane premiéra Roberta Fica.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu