Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Trnavou sa šíri nebezpečná pohlavná choroba: Syfilis trápi najmä vzdelaných ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: yahoo.com)

TRNAVA – Nebezpečná choroba sa šíri Trnavou. Lekári zaznamenali za posledné mesiace enormný nárast pacientov, ktorých trápi syfilis. Nakazených stále pribúda a nejde o ľudí so sociálne slabších vrstiev, práve naopak.

Vysoký nárast nakazených pohlavnou chorobou zaznamenali najmä u stredoškolsky a vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Ich milostné radovánky s neznámymi partnermi bez ochrany často končia trvalými následkami. Práve nechránený styk je najčastejšou príčinou prenosu pliagy.    

Podľa odborníkov sú čísla alarmujúce. Typickým prejavom syfilisu je vyrážka alebo tvrdý vred na pohlavných orgánoch. Keďže sexuálne praktiky sú rôzne, môže sa nachádzať aj kdekoľvek inde.

Ochorenie sa najčastejšie týka oboch pohlaví vo veku od 25 do 40 rokov. "Pamätajte na to, že síce kondóm nie je romantický, ale ochráni vám zdravie a v konečnom dôsledku aj život," povedala sexuologička Danica Caisová pre Tv Markíza.

Trnavská nemocnica je jediná v kraji, ktorá poskytuje hospitalizáciu ľudí s touto pohlavnou chorobou. "To prvé vyšetrenie s pacientom je také rozpačité. Niektorí nemajú vôbec zábrany a vlastne priznajú hneď a vedia kde k tomu došli," uviedla primárka kožného oddelenia Monika Psotová pre televíziu.

Podľa odborníkov však existujú aj pacienti, ktorí popierajú ochorenie a nechcú ho pripustiť. Pacientovi so sexuálne prenosným ochorením vyplýva zo zákona povinnosť sa liečiť. Ak liečbu odmietne, môže ho stíhať polícia.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu