Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vo všetkých pohoriach na Slovensku trvá 1. stupeň výstrahy pred lavínami

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené, na mnohých miestach s hmlou. V Tatrách slabo snežilo, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovala od -7 do 0° C.

Fúkal mierny čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. V noci napadlo do desať centimetrov nového snehu. Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerná. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malá náveje a na severných svahoch ľadové plochy. Prachový sneh sa môže samovoľne uvoľňovať zo strmých skalných stien.

Po nočnom snežení sa vo všetkých pohoriach na Slovensku vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. Lavíny sa môžu uvoľniť len pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých trávnatých svahoch alebo na strmých skalných stenách. Môžu sa uvoľniť spontánne splazy alebo malé lavíny, ktoré ohrozujú horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu