Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico rozdelil vlakmi zadarmo Slovákov: Jedni nadávajú, iní ho chvália, toto sú vaše odkazy!

Ľudia sa v prvých dňoch pri pokladniciach poriadne načakali. Zobraziť galériu (4)
Ľudia sa v prvých dňoch pri pokladniciach poriadne načakali. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Vlaky zadarmo rozdeľujú spoločnosť. Slováci majú na túto novinku z dielne Ficovej vlády rozličné názory. Zatiaľ čo jedna časť proti tomu spisuje petíciu a nevie prísť premiérovi na meno, iní si tento krok pochvaľujú. Tvrdia, že konečne vláda niečo urobila. My sme sa vás pýtali, čo si o tom myslíte, toto sú vaše reakcie!

A naozaj nám prišlo množstvo vašich názorov, skúseností a postrehov. "Reagujem na bezplatné cestovanie študentov a dôchodcov, ktoré vymyslel p. Fico, aby sa opäť zviditeľnil. Určite by bolo rozumnejšie zvýšiť platy a dôchodky na Slovensku, aby si to cestovanie mohli ľudia úplne normálne zaplatiť. Veď nie všetci chcú žiť z podvodov ako politici - Smeráci," napísala nám pani Alena.

Pritakáva jej náš čitateľ Ján. "Môj dnešný zážitok bol plný rozčarovania. Cestujem do Brna z Bratislavy pravidelne dva až trikrát do mesiaca pozrieť svoju vzdialenú rodinu. Ale asi prvýkrát v živote som stál za účelom kupovania si lístka neuveriteľných 17 minút a to som bol iba šiesty v poradí pri okienku. Myslel som si, že idem v dostatočnom predstihu, ale veľmi rýchlo ma vyviedli z omylu. Keby môj vlak nemeškal 10 minút, tak ho nestihnem. Asi prvýkrát som bol šťastný, že vlak mešká," píše s úsmevom Ján.

"No a pri okienku, ktoré nebolo označené bezplatná preprava, veselo vybavovali preukazy, bezplatné lístky, pani to celkom zvládala, no ten psychický nápor bol na nej celkom viditeľný, pretože čo zákazník - cestujúci, to nervozita a nadávky... Touto cestou jej vyjadrujem poklonu," dodáva s tým, že vo vlaku si bez problémov našiel miesto na sedenie. No keď budú podobné problémy pokračovať, železnice prídu minimálne o jedného zákaznika, napísal Ján.

Študent Václav nechápe rozhorčenie tých, ktorí sa na vlaky zadarmo sťažujú. Zastal sa Roberta Fica a skritizoval lajdácku prípravu na vybavovanie preukazov. "Dnes som cestoval vlakom zadarmo. Som študent a šiel som z BA do TT. Nemám pochopenie pre tých, čo sa sťažujú na vlaky zadarmo. Väčšinou mi to prišlo tak, že vybavovanie tých preukazov na vlaky zadarmo si ľudia nechávali na poslednú chvíľu a nech sa potom nečudujú, že zmeškali vlaky. Konečne Fico pre nás niečo urobil, a to, že budú musieť platiť naše deti, ako po niektorí hovoria, je si myslím úplne jedno. My platíme teraz, tak prečo by oni nemohli potom," pochválil Václav premiéra.

Alena je už dôchodkyňa, ale nepáči sa jej, že mladí na to nadávajú. "Som síce dôchodkyňa, ale dovolím sa vyjadriť k tým vlakom zadarmo. Mňa sa to až tak veľmi netýka pretože necestujem veľa. Je až zarážajúce, že ľudia majú možnosť niečo využívať zadarmo, ale prečo by to niektorí ľudia nespochybnili, nekritizovali. To je tá slovenská vlastnosť. Som presvedčená,že vládni úradníci to majú prepočítané a neprajníci môžu kritizovať a napádať po roku, keď bude možné tento krok zhodnotiť. Ale ako vždy kuvikajú dopredu čo bude, keď bude. Naozaj sme národ, ktorý sa drží zásady, čím horšie, tým lepšie," zdôverila sa pani Alena.

Na jej stranu sa postavila aj pani Gabriela, ktorá nám napísala. "Ja som za to, aby boli vlaky zadarmo. Ja som ešte necestovala, ale s tým suhlasím. Neviem, kde sa vzalo toľko podpisov proti. To podpisali nejaki smradi, ktorí len zavidia. Mlaďasi zas**tí, ktorí majú bohatých rodičov!!!" napísala rozhorčene,

Ďalšia čitateľka nám napísala včerajší príbeh. Tú zase nahneval prístup pani za prepáškou. "Dnes som cestovala vlakom do školy na trase Bratislava - Brno. Nakoľko som rátala s náporom cestujúcich kvôli bezplatnej doprave, na stanicu som prišla cca 20-25 minút pred ochodom vlaku kvôli kúpe lístku. Hneď som sa zaradila do rady v pokladni na bezplatnú dopravu. Pani za okienkom vyzerala byť zmätená, čo sa dá stále pochopiť. Čo ma však rozčúlilo bolo to, že po 15 minútach strávených v rade si pani vytiahla tabulku "ZATVORENÉ". Ani ju nenapadlo obslúžiť aspoň tých, ktorí v rade čakali už dlhú dobu a poprosiť ich, aby povedali ďalším, že pokladňa je zatvorená. Pokladňa mala byť pritom otvorená ešte ďalších 35 minút. Keď som sa spýtala, že čo to má znamenať, že čakám v rade už minimálne 15 minút a teraz kvôli tomu nestihnem vlak, bolo mi povedané, že ona má aj iné dôležitejšie veci na práci a že musí tlačiť miestenky. Lístok mi predala až keď som začala robiť krik a pridala  poznámku, že nabudúce mám prísť na stanicu skôr," vyjadrila svoj názor Tereza.

Pánovi Tiborovi sa nepáči, že túto možnosť nemajú občania na južnom Slovensku. "Už od prvej chvíle sa zdala byť myšlienka cestovania vlakom zadarmo ako populistická kampaň. Bývam na južnom Slovensku spolu s ďalšími cca 300 tisíc obyvateľmi a nemám šancu tento výdobytok našej vlády," napísal s tým, že uviedol niekoľko dôvodov, prečo je tomu tak.

Podľa neho železnice zrušili osobnú dopravu v smere Komárno - Bratislave, kde premáva iba Regio Jet bez možnosti zadarmo. "Z našich daní prispievame teda na výhody zadarmo cestovania iným spoluobčanom bez toho, aby sme o tom mohli rozhodovať. Potom sa divíte, že južné Slovensko nebude voliť Smer? Ďakujeme, neprosíme si!" odkazuje premiérovi nahnevaný Tibor.

Nesúhlasí s ním pán Milan. Petícia za zrušenie vlakov zadarmo je iba populizmus. "Petícia proti cestovaniu zadarmo je len akciou opozičníkov a detí zbohatlíkov, ktorí cestujú drahými autami. Len sa obávam, že keď príde vláda, ktorá chce ľudom len dobre, tak to zrušia," myslí si.

Čitateľka Lenka si včera na vlastne koži vyskúšala vlaky zadarmo, ale od spokojnosti bola ďaleko. "Chcem napísať len toľko, že som študentka a dnes dom na trase z Pezinka do Bratislavy cestovala ako ťažný dobytok, nehovoriac o tom, že polovica ľudí na nástupišti sa, bohužiaľ, do vlaku nezmestila a museli ostať na nástupišti. Okrem polhodinových meškaní vlakov a nedostačujúcej kapacity toto opatrenie ovplyvňuje aj bratislavskú MHD z hlavnej stanice, kde som dnes musela čakať až na tretí spoj, keďže predchádzajúce dva ma nevzali kvôli tomu, že boli plné. Toto je nonsens! Ako sa majú študenti vzdelávať, keď sa nemajú ako dostať do školy práve kvôli študentským úľavám?"

Natália zase narazila podľa jej slov na pani za prepáškou, ktorá nebola ochotná. "Bola som si preukážku vybaviť trikrát, vždy niečo chýbalo. Buď fotka, alebo tlačivo potom nebolo vlastne potrebné. Doposiaľ ju nemám, včera som mala ísť do Trenčína za pani do pokladne, tá ma poslala nabok, že prednosť majú tí, ktorí platia a majú to napísané aj na skle, bolo to o 12:10. O pol jednej prišiel pán a vybavoval dcére kartičku, jemu to vybavila hneď. Vtedy som už videla, že to nie je normálne. Potom ma vzala a bez preukážky mi dala lístok na vlak, ktorý medzitým odišiel. Hodila som jej ho tam naspäť. Je v tom chaos a bordel úplne zbytočne a za nič," posťažovala si.

Tomáš z Partizánskeho sa taktiež zastal premiéra Fica a jeho rozhodnutia. Dôchodcovia si podľa neho na to zarobili a majú na to nárok. "Neviem, čo každý narieka. Dôchodcovia si na tie vlaky už dávno zarobili a majú na to nárok. To sme fakt takí blbí závidieť aj toto. Navyše pokiaľ majú dôchodky vo výške, ktorá je smiešna, a to vo väčšinou cez 300 euro. A študenti, keď vyštudujú taktiež odvedú svoje dane. Čo každý nadáva a robí petície. Azda ma vláda stále len brať alebo aj dávať.  Keď budu mat dôchodcovia 700 euro, ktoré si zaslúžia, tak nech je vlak aj dvakrát drahší," zastal sa dôchodcov Tomáš.

Zároveň dodal, že ak by bol študent, bol by za toto opatrenie rád. "Ak by som bol teraz študentom a nemusím platiť vlak, tak by som bol rád, že mi na piatok ostane z tatkových peňazí viac na alkohol. To, že nie každý má nárok na cestovné, no holt, to je vec zákona, nech je aj autobus zadarmo, ale na to nemôže doplatiť dobrý zákon v podobe tohto o vlakoch. Ešte dôchodcom a slučným mamičkám na materskej dať o 100 eur viac nech neumierajú od hladu. Mladý majú pôžičky, tak im treba pomlcť a nie furt vyčítať. Tu sa inak peniaze kradnú, to, čo sa dá na tieto opatrenia, to je veľmi malý zlomok," napísal nám Tomáš.

Podľa Ľuba na opatrenie vlády reagujú negatívne iba závistlivci. "Názory na cestovanie vlakom zadarmo pre dôchodcov sú samozrejme rôzne. Tie negatívne prezentujú závistlivci, ktorí nemajú možnosť cestrovať vlakom. V ich bydlisku nie je vlakové spojenie...naša vláda by mala niečo urobiť s tým, že ja sa nemôžem kúpať v mori, nemám ho v mieste bydliska...asi vytvorím občianske združenie a budem protestovať, že sa nemôžem kúpať v mori...", sťažuje sa dôchodca Ľubo.

Veľmi otvorene zareagovala Anna z východu Slovenska. "Prečítala som si názory na za a proti za vlakové lístky zadarmo. Toto umožnenie cestovať vlakom zadarmo určite oceňujú sociálne slabší. Ja som odpracovala 38 rokov a vychovala som 3 deti. Do riadneho starobného dôchodku som odišla so sumou 252,60€. Mám príbuzných aj priateľky vo vzdialenejších mestách a nenavštevujem ich, lebo cestovanie je pre mňa drahý špas. Doteraz bol. Práve som dostala správu od kamarátky z Česka, že mala v metre vážny úraz. Keďže po Slovensku môžem cestovať zadarmo, mám možnosť ísť si vybaviť konkrétne potrebné veci v Západoslovenskom kraji a pri tej príležitosti si "odskočím" ku kamarátke. Bohu vďaka. Predtým to bol pre mňa problém. V našom veku nemyslím si, že je veľa ľudí cestovania chtivých. V prípade potreby je to pomoc. Kto má slušný dôchodok, nemá zakázané kúpiť si riadny lístok. Preukáže tým svoju solidárnosť s nebohatým štátom. Na charitu môže prispieť aj týmto spôsobom. Ja by som tiež mala radšej dôchodok nad 400 či 500€ a v prípade potreby si kúpila riadny cestovný lístok. Pre tých, čo majú starobný dôchodok menej ako 300€ je to určite ako dar z neba. Isteže, nájdu sa aj bohatí či cestovania chtiví, ale nemyslím si, že tí by stoj čo stoj chceli cestovať vlakom 2. triedy. Ak áno, tak len nejakí dobrodruhovia. Bože, žehnaj naše Slovensko a všetky dobré úmysly jeho občanov," napísala úprimne Anka z Michaloviec.

Karol z Trnavy nám poslal aj fotky ako to vyzeralo na stanici. "Funkčné 4-5 okienok, tetušky robili ako slimáky, rada na 20 - 25 minút, ľuďom utekali vlaky. Veľa ľudí zdržiavalo pytaním sa na preukazky... Automat mimo prevádzky. Vinohrady - rada 15 minút, jedno okienko robilo. Jedno zatvorené. Istoty."

Fico rozdelil vlakmi zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Fico rozdelil vlakmi zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Fico rozdelil vlakmi zadarmo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Železnice sa chvália úspešnou akciou. Za dva dni nazbierali takéto čísla:

Doprava 17.11. 2014

  • Železničná spoločnosť Slovensko predala počas prvého dňa bezplatnej prepravy vydala 104 tisíc cestovných lístkov na daný deň, pričom vyše 48 tisíc lístkov bolo na bezplatnú dopravu.
  • Celkovo bolo predaných o 30 % viac lístkov ako 17. Novembra 2013 (pred rokom), ale vlani nešlo o predĺžený víkend (17. November pripadol na bežnú nedeľu).
  • Z celkového počtu bezplatných lístkov bolo 71 % lístkov pre študentov (len malá časť boli študentské mesačníky, ostatok boli jednorazové lístky na konkrétnu cestu).
  • Okrem 11 novozavedených diaľkových vlakov sme zaviedli jeden mimoriadny vlak na základe operatívnej situácie na trase Žilina – Bratislava.
  • Reálne do kapacity vlakov pribudlo denne 12 tisíc miest na sedenie, súpravy vlakov sa predĺžili o 60 vozňov , celkovo denne ZSSK po posilnení nasadzuje 775 vozňov.
  • Stúpol záujem o miestenky, ale to je tradičná situácia posledný deň trojdňového predĺženého víkendu. Do 90 % boli vypredané miestenky na popoludňajších vlakoch na trase Košice  -  Žilina – Bratislava, ale na iných trasách to bolo pod 60%.

Doprava  ZSSK počas utorka 18.11. 2014

  • V priebehu 18. Novembra sa záujme o miestenky do diaľkových vlakov (rýchliky + vlaky vyššej kategórie)  pohyboval od 10 do 50 %.
  • Otvorených je 240 pokladníc ZSSK počas dňa na 150 stanicach na Slovensku (mimo zmluvných predajcov) , reálne sú čakania nad 15 minút len pri pokladniach špecializovaných na registráciu, jedna registrácia trvá tri až päť minút.
  • Najviac pokladní počas dňa bol dostupných v BA na hlavnej stanici  - 16.
  • Pokračuje záujem o registrácie, niekoľko tisíc nových zaregistrovaných cestujúcich pribudlo aj v utorok dopoludnia, ľudia  podobne ako pri podávaní daňových priznaní či iných povinností nechávajú na poslednú chvíľu pred prvou plánovanou bezplatnou cestou. Odporúčame riešiť v predstihu, minimálne prísť hodinu pred odchodom vlaku ak chce cestujúci riešiť aj zaregistrovanie a výdaj preukazu.
  • Celkový počet platných registrácií do systému bezplatnej dopravy sa približuje k 200 tisícom.

Na internete koluje aj video, ktoré zosmiešňuje vlaky zadarmo

Fico vlak

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu