Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak u vás policajti nájdu jednu cigaretu marihuany, budú to tolerovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak polícia u niekoho nájde jednu cigaretu marihuany, nemalo by to byť v budúcnosti trestným činom ani na Slovensku. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová potvrdila, že taký návrh existuje, ale nechcela uviesť ďalšie podrobnosti.

Materiál najprv musí prerokovať Rada vlády pre protidrogovú politiku. Stať by sa tak malo 13. novembra a až potom ho možno posunúť do ďalšieho legislatívneho procesu a zverejniť podrobnosti, zdôraznila. Materiál je výsledkom dvojročnej práce odborníkov. Ide o návrh zákona, ktorým sa ustanovujú definície a množstvá omamných a psychotropných látok, rastlín a húb obsahujúcich omamné alebo psychotropné látky, a ktorým sa menia a dopĺňajú Trestný zákon a Trestný poriadok a zákon o priestupkoch.

Podľa informácií materiál hovorí o tom, že držanie omamných látok pre vlastnú potrebu nebude trestným činom, ale priestupkom. Pričom je jasne stanovené, o aké množstvo pôjde. Pri opakovanom priestupku by však už malo ísť o trestný čin. Navrhuje sa posilniť aj sociálny program a prevýchovu. Na zmenu v tomto duchu vyzval minulý týždeň aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu