Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Železnice zverejnili detailný plán na vlaky zadarmo: Toto potrebujete na bezplatný preukaz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Železnice zverejnili detailný plán na vydávanie bezplatných preukazov. Stačí absolvovať niekoľko krokov a môžte sa voziť zadarmo. Od 17. novembra sa jazda vlakom pre polovicu Slovákov stane skutočnosťou. Pozrite si, čo treba preto spraviť.

Vlaky zadarmo budú platiť už od 17. novembra. Vláda preto plánuje rozšíriť a posilniť spoje na niektorých úsekoch. Nárok na bezplatné cestovanie vo vnútroštátnej železničnej osobnej doprave budú mať od 17. novembra deti do 15 rokov, žiaci a študenti denného štúdia do 26 rokov, ako aj osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov a všetci poberatelia dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení.

Všetko, čo potrebujete vedieť o cestovaní vlakom zadarmo, nájdete tu. Cestujúci si registráciu a preukaz  vybaví na počkanie v pokladniciach ZSSK označených logom KVC (Komplexné vybavenie cestujúcich), ktoré sú k dispozícii v 85 železničných staniciach.

V 65-tich menších železničných staniciach, kde nie je k dispozícii systém KVC, cestujúci môže požiadať o vyhotovenie preukazu. Predloží potrebné doklady a vyplní žiadanku o vydanie preukazu. Maximálne do troch pracovných dní bude mať preukaz k dispozícii na tej stanici, kde o vydanie preukazu požiadal.

Typ poberateľa Doklady potrebné k registrácii Typ vydaného preukazu Preukázanie sa pri kontrole vo vlaku
Dieťa do 6 rokov Nie sú potrebné Bez preukazu Nie je potrebné
Dieťa od 6 do 15 rokov Cestovný pas alebo rodný list dieťaťa a preukaz totožnosti jeho zákonného zástupcu, fotografia. Preukaz pre dieťa do 15 rokov Cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz pre dieťa do 15 rokov s fotografiou vydaný pri registrácii
Študenti do 26 rokov bez bezkontaktnej čipovej karty Preukaz totožnosti, fotografia, školou potvrdená žiadanka. Ak žiak/študent má na aktuálny rok vydaný preukaz ZSSK v papierovej podobe, postačuje jeho odovzdanie) Preukaz pre študenta Cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz pre žiaka/študenta s fotografiou vydaný pri registrácii.
Študenti do 26 rokov s bezkontaktnou čipovou kartou Preukaz totožnosti a preukaz študenta vo forme bezkontaktnej čipovej karty  vydanej školou Preukaz zákazníka Cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a bezkontaktnú  čipovú kartu  vydanú školou.
Poberateľ dôchodku vo veku DO 62 rokov Preukaz totožnosti, fotografia, potvrdenie o výplate dôchodkových dávok zo soc. poisťovne (nie staršie ako 30 dní) Preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov Cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov s fotografiou vydaný pri registrácii.
Starobný dôchodca vo veku nad 62 rokov Preukaz totožnosti Preukaz zákazníka Cestujúci predloží cestovný lístok na bezplatnú prepravu a preukaz totožnosti

Vláda plánuje aj zvýšenie zľavy pre dochádzajúcich do práce vlakmi z 30 % na 50 %. Ministerstvo dopravy má z dôvodu spomínaných opatrení zvýšiť podporu železničnej osobnej doprave z doterajších 205 mil. eur na 218 mil. eur. Toto by malo platiť až od 1. januára 2015.

Podľa ministerstva si tieto novinky v osobnej železničnej doprave vyžiadajú náklady minimálne 13 miliónov eur. S tými už počíta rozpočet na budúci rok, ktorý schválila vláda minulý týždeň. Prípadné ďalšie prostriedky zabezpečí rezort dopravy v rámci svojej kapitoly.

Železnice varujú, že v prípade, aby sa vyhli preplneným vlakom, budú musieť uprednostňovať platiacich zákazníkov. Vo vybraných rýchlikoch zase môžu byť pre bezplatných pasažierov vyhradené len určité miesta. Ak sa ich počet naplní, ďalší s nárokom na cestovanie zadarmo môžu mať smolu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu