Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko sa pripravuje na boj s ebolou: Nové vybavenie a finančná pomoc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Univerzitná nemocnica Bratislava)

BRATISLAVA - Štát dovybaví záchranárov špeciálnym vybavením pre prípadnú hrozbu eboly na Slovensku a prevoz nakazených. Na takýto prípad sú v súčasnosti pripravení záchranári v dvoch krajoch, rovnako majú byť v blízkom čase dovybavené posádky aj v tých ostatných. TASR to potvrdilo ministerstvo zdravotníctva.

"Realizácia nákupu sa uskutoční pravdepodobne do konca mesiaca októbra, najneskôr prvý novembrový týždeň. Cena jedného biovaku, vrátane ochrannej súpravy, je 3966,26 eura. Nákup sa bude hradiť z rezortných peňazí. Na základe výsledkov výberového konania od firmy EGO Zlín," priblížila hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová.

V súčasnosti sú k dispozícií dva špeciálne biohazard tímy záchrannej zdravotnej služby v Bratislave a Košiciach s výbavou na takéto transporty, čiže s biovakmi, pretlakovou kombinézou a špeciálnou maskou.

Epidémia ochorení vyvolaných vírusom Ebola je hlásená od decembra 2013 a v súčasnosti postihuje krajiny západnej Afriky, prvé prípady sa však už objavili aj v USA a Európe. Ide o ochorenie spôsobené vírusom, ktoré sa často končí smrťou.

Slovensko dá na boj proti ebole 90 000 eur

Slovensko plánuje africkým krajinám postihnutým ebolou poskytnúť ďalšiu pomoc. Na vybudovanie poľných nemocníc chce Ministerstvo vnútra SR a Ministerstvo obrany SR prispieť materiálno-humanitárnou pomocou v hodnote asi 90.000 eur.

Pôjde o stany, postele, prikrývky, osvetlenie, uteráky, generátory, umývadlá a toalety,“ povedal riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí (MZV) Peter Susko. Ide o podnet šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý požiadal ostatné rezorty, aby rozpracovali možnosti pomoci v boji proti ebole. 

„Príspevok je výsledkom medzirezortnej koordinácie, ktorá pokračuje. Za týmto účelom na MZV zvažujeme aj vytvorenie stálej pracovnej skupiny,“ poznamenal. Slovensko sa do humanitárnej pomoci prvýkrát zapojilo finančne cez Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). Z prostriedkov rozvojovej pomoci MZV v polovici septembra putovalo na pomoc 15.000 eur.

V krajinách postihnutých ebolou nie je žiaden Slovák, a teda ani slovenský lekár, konštatoval Susko. MZV pred pár dňami na svojej internetovej stránke v súvislosti s ochorením upozornilo na výrazné zdravotné riziko pri cestách do Libérie, Sierry Leone a Guinejskej republiky. Zvážiť treba aj cesty do ich metropol a pozor si treba dať na riziká vzniku nových prípadov v Mali a na Pobreží Slonoviny. Zo zoznamu rizikových krajín vypadla Nigéria. Ministerstvo odporúča Slovákom, aby sa v prípade cestovania do zmienených krajín dobrovoľne nahlásili v jeho registračnom systéme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu