Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

To ste určite nevedeli, z MHD vás môžu vyšmariť: Stačí mať špinavé topánky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Do redakcie nám prišiel podnet od nášho čitateľa Daniela, ktorý síce mestskou hromadnou dopravou necestuje často, ale arogancia, s ktorou sa stretáva v dopravných prostriedkoch, ho niekedy privádza do úžasu a nepochopenia.

„Nevyužívam MHD často, ale keď som počas Európskeho týždňa mobility cestoval viac, cestovanie sa mi zapáčilo, nebyť jedného nepríjemného zážitku,“ začal svoje rozprávanie čitateľ Daniel. „Keď na zastávke Prievozská nastúpil mladík s horským bicyklom zadnými dverami, vodič trolejbusu ho vyzval, aby nastúpil dverami na to určenými (pre kočíky a pod.).“  Mladík síce poslúchol, ale pohľad na jeho bicykel vzbudil rozpaky a aj slovné komentáre od spolucestujúcich, pretože na bicykli mal niekoľko kilogramov blata. Navyše, ani on nešetril arogantnými komentármi.

To ste určite nevedeli,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Cestujúci sa, samozrejme, nechceli zablatiť a držali sa od neho čo najďalej napriek tomu, že trolejbus bol dosť plný. Vodič autobusu takisto upozornil opovážlivca, že je zakázané brať do nových autobusov bicykle.

„Píšem to preto, aby sme si už konečne začali vážiť to, že aj v MHD sa dá cestovať slušne a ak niekoľko neprispôsobivých indivíduí bude ničiť snahu o skultúrnenie aj v tejto oblasti, budú márne akékoľvek snahy. V mnohých krajinách sa hromadná doprava využíva vo väčšej miere práve vďaka tomu, že cestujúci sa cítia príjemne a bezpečne,“ vyjadril svoju mienku náš čitateľ.

 

Koniec podguráženým cestujúcim v MHD?!

„Dopravný podnik Bratislava sa snaží vychádzať v ústrety cyklistom, avšak aj oni musia dodržiavať určité pravidlá. Pokiaľ je totiž akýkoľvek cestujúci znečistený a obťažuje tým ostatných cestujúcich, porušuje Prepravný poriadok,“ upozornila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová a dodala, že cestujúci sú neraz bezohľadní aj k novým vozidlám MHD. Napríklad ich poškodzujú nápismi grafity a tie musia byť potom čistené náročnou technológiou.

Ak spolucestujúcim prekážajú v MHD ľudia, ktorí požili návykové látky alebo majú mimoriadne znečistený odev, majú  právo vyzvať ich, aby opustili vozidlo, pretože ich obťažujú. Zároveň sa môžu s takýmito problémami obrátiť na vodiča. „Naši zamestnanci však takéhoto cestujúceho nemôžu vylúčiť z prepravy, môžu ho len vyzvať, aby opustil vozidlo. Ak to oslovený cestujúci nerešpektuje, musí byť privolaná policajná hliadka, ktorá má oprávnenie vykázať ho z vozidla,“ dodala Volfová.

 „DPB vysúťažil 120 nových trolejbusov, 60 električiek, ktoré sú spolufinancované z eurofondov a za výhodných úverových podmienok kúpil 100 nových autobusov, preto apelujeme na občanov, aby sa k verejnému majetku správali kultivovane a uvedomili si, že verejná doprava slúži všetkým,“ vyzvala hovorkyňa dopravného podniku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu