Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Meteorológovia varujú pred povodňami: V Maďarsku sa už rieky vylievajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes vystríha pred silnejším vetrom a možnosťou povodní z trvalého dažďa. V niektorých lokalitách západného Slovenska, ako je Záhorie, Malé Karpaty, Biele Karpaty, Strážovské vrchy, stredné Považie, a tiež východného Slovenska, Košická kotlina, Slanské vrchy, Východoslovenská nížina, Vihorlat a Bukovské vrchy, môže vietor ojedinele dosahovať v nárazoch 80 až 100 km/h.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal dnes výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom. Podľa meteorológa SHMÚ Norberta Polčáka sa v neskorších popoludňajších, nočných a ranných hodinách môže vietor v nárazoch zosilnieť na 60 až 80 km/h.

V niektorých lokalitách západného Slovenska, ako je Záhorie, Malé Karpaty, Biele Karpaty, Strážovské vrchy, stredné Považie, a tiež východného Slovenska, Košická kotlina, Slanské vrchy, Východoslovenská nížina, Vihorlat a Bukovské vrchy, môže vietor ojedinele dosahovať v nárazoch 80 až 100 km/h.

Najsilnejšie nárazy, okolo 100 km/h, sa očakávajú na Horehroní v okolí Telgártu a miestami v okresoch Revúca, Rožňava a Košice okolie, kde môžu silné nárazy vetra výrazne skomplikovať aj dopravu.

V okresoch Košice okolie a Bardejov hrozia povodne

Slovenský hydrometeorologický ústavy (SHMÚ) vydal dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami pre okresy Bardejov a Košice - okolie. Tento stav má platiť približne do 19:00. Zároveň meteorológovia vydali výstrahu druhého stupňa pred vetrom pre územie západného a juhovýchodného Slovenska. Rýchlosť vetra tam môže v nárazoch dosiahnuť 23 až 28 metrov za sekundu. Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa, kedy vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 17 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má platiť do piatku do približne 3:00.

V horách nasnežilo, podľa HZS sú podmienky na turistiku obmedzené

Vo Vysokých Tatrách v stredu (22. 10.) a v noci na dnes nasnežilo, turisti by sa preto už mali pripraviť na zimné podmienky v horách. Službukonajúci Operačného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) z Vysokých Tatier uviedol, že podmienky na turistiku sú v tejto chvíli dosť obmedzené.

Zatiaľ podľa neho nie je jasné, kde je hranica sneženia, keďže sa mierne oteplilo a sneh sa priebežne aj topí, ľudia by tak mali byť pripravení na všetko. V prípade nižšie položených turistických trás sú chodníky mokré a môže sa na nich šmýkať, v prípade vyšších polôh sa treba pripraviť na snehovú pokrývku. HZS preto odporúča výstup do sediel či k vysokohorským chatám len skúsenejším turistom a s patričným výstrojom. Chýbať by nemali paličky, čakany, či mačky, samozrejmosťou je teplejšie a nepremokavé oblečenie a pevná obuv.

Podľa HZS budú obmedzené podmienky na turistiku aj počas posledného októbrového víkendu, 25. a 26. októbra, ktorý je zároveň záverečný pred sezónnou uzáverou turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách. Návštevníci by sa teda mali na túru dobre pripraviť, prípadne výlet odložiť na novú sezónu alebo si zvoliť iné horstvo na Slovensku, kde sú podmienky lepšie.

Počasie zamestnalo hasičov v Trenčianskom kraji

Hasiči v Trenčianskom kraji zaevidovali v stredu 13 výjazdov, ktoré súviseli s odstraňovaním následkov veterného a daždivého počasia. Najviac ich zamestnávalo odstraňovanie spadnutých stromov z ciest.

Stromy z ciest podľa krajského hovorcu hasičov Mariána Petríka odstraňovali predovšetkým v okolí Myjavy a Nového Mesta nad Váhom. Dopoludnia spadol strom na strechu osobného auta na Jablonskej ulici v Myjave, na Partizánskej ulici v Myjave zasiahol strom až dve autá. V Partizánskom hasiči odstraňovali konár stromu z telefónnych a rozhlasových káblov. V Lubine okrem stromov museli z cesty odstraňovať aj spadnutý stĺp telekomunikačného vedenia. 

V Myjave hasiči odčerpávali vodu z predajne potravín, aj z budovy pošty v Handlovej a z pivnice rodinného domu v Rudníku. Všetky tieto udalosti sa podľa Petríka zaobišli bez zranení osôb.

Dodávky elektrickej energie sú už na Záhorí obnovené

Dodávky elektrickej energie sú už vo všetkých obciach na Záhorí, kde v noci silný vietor poškodil na viacerých miestach elektrické vedenie, obnovené. Uviedla hovorkyňa Západoslovenskej energetiky (ZSE) Michaela Dobošová.

Podľa nej sa však na západnom Slovensku ešte stále vyskytujú miesta bez elektriny. "Evidujeme približne 90 miest spotreby, ktoré sú bez elektrickej energie. Na jej obnovení pracujeme," spresnila Dobošová.

ZSE musela dnes na viac ako 18.000 miest spotreby riešiť výpadok elektriny. Spôsobili ho v dôsledku vetra popadané stromy. Tie poškodili na viacerých miestach elektrické vedenia, na ktorých boli potrhané vodiče a vyvrátené podporné body.

Pre oblasť Košice-okolie platí výstraha pred povodňami 2. stupňa

Daždivé počasie spôsobilo v noci nadnes výraznejší vzostup hladín niektorých riek v Košickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre okres Košice-okolie v povodí Hornádu výstrahu 2. stupňa, ktorá platí do dnešnej 13.00 h.

Hladina rieky Torysy v stanici Košické Olšany dnes o 7.00 h dosahovala 335 centimetrov, čo zodpovedalo 2. stupňu povodňovej aktivity. Výšku hladín zodpovedajúcu 1. stupňu namerali ráno na rieke Hornád v staniciach Kysak a Ždaňa, a na toku Olšava v Bohdanovciach. Informuje o tom webová stránka SHMÚ.

Podľa krajského operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach hasiči v regióne dosiaľ nemuseli zasahovať v súvislosti s hrozbou povodní. Jediný výjazd počas noci sa týkal odčerpávania vody z pivnice v Rozhanovciach (okr. Košice okolie).

Predpovede počasia pre Košický kraj dnes hlásia oblačno až zamračené a na viacerých miestach občasný dážď alebo prehánky.

V Košickom kraji pre dážď výrazne stúpla hladina Roňavy

Daždivé počasie spôsobilo dnes v noci výrazne zvýšenie hladiny rieky Roňava v okrese Trebišov na juhovýchode Slovenska. Hladina rieky v stanici Michaľany dosiahla o 21.30 h výšku 281 centimetrov, čo zodpovedá 3. stupňu povodňovej aktivity. Od 16.00 h v priebehu necelých šiestich hodín tu stúpla hladina o takmer 240 centimetrov. Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Pre túto oblasť vydal SHMÚ dnes o 20.30 h hydrologickú výstrahu 3. stupňa pred povodňami. Podľa krajského operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach však hasiči v regióne dosiaľ nemuseli zasahovať v súvislosti s hrozbou povodní.

Voda zaplavila v Zadunajsku sedem vedľajších ciest

Uzavretie siedmich vedľajších ciest v západomaďarskom Zadunajsku si vyžiadali prietoky spodnej vody cestnými komunikáciami, informovala dnes agentúru MTI maďarská správa ciest. Vo Vašskej župe pribudla dnes k doteraz uzatvoreným štyrom zaplaveným cestám nižšej triedy aj cesta medzi obcami Püspökmolnári a Vasszécseny, ako aj medzi Molnaszecsödom a Döröske. 

Nezjazdné boli doposiaľ cestné prepojenia obcí Kemenestaródfa a Vasalja, Szentgyörgyvölgy a Kerkáskápolna, Körmend a Egyházasrádóca, ale aj medzi Pinkamindszentom a hraničným priechodom do Rakúska. V Zalianskej župe uzatvorili úsek cesty medzi obcami Szentgyörgyvölgy a Kerkáskápolna.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu