Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Opäť si pospíme o hodinu dlhšie: Kedy posunúť hodinové ručičky?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V noci na nedeľu, z 25. na 26. októbra, sa v roku 2014 skončí letný čas. Znamená to, že ľudia na Slovensku i v Európe si pospia o hodinu dlhšie. V nedeľu 26. októbra 2014 o 03.00 hod ráno stredoeurópskeho letného času (SELČ) sa posunú ručičky hodín späť na 02.00 hod stredoeurópskeho času (SEČ). K letnému času sa vrátime v nedeľu 29. marca 2015.

Zmenu času využíva väčšina členských štátov Európskej únie, niektoré štáty USA a Blízkeho východu. Pôvodne Európska únia plánovala koniec zmien letného času na stredoeurópsky v roku 2011. Potom plán zmien predlžila o ďalších päť rokov.

Vláda SR nariadením z 1. februára 2012 schválila zavedenie letného času na Slovensku na roky 2012-2016.

Ruská federácia prešla v roku 2011 na stály letný čas. Odvtedy v Rusku platí  stále letný čas. V nedeľu 26. októbra 2014 prejde Ruská federácia "navždy na zimný čas", avizujú v týchto dňoch ruské médiá. V krajine si posunú ručičky hodiniek o 02.00 hod moskovského času na 01.00 hod a viac sa čas meniť nemá. Rozhodli o tom v júli 2014 v Moskve zákonodarcovia prijatím Federálneho zákona o výpočte času.

Českí europoslanci Petr Šilar a Zuzana Roithová spustili kampaň proti rušeniu zmeny času. Na webovej stránke Pouze jeden čas (Len jeden čas), sa záujemcovia z Českej republiky, Slovenska, Nemecka, Poľska, Maďarska a ďalších európskych krajín mohli zaregistrovať a hlasovať o zmene, či sa EÚ prikloní k letnému alebo stredoeurópskemu času. Petr Šilar uviedol, že občania tak mohli začať robiť od 15.04.2013. Podľa Zuzany Roithovej zmeny času úspory energie neprinášajú, ale majú negatívne dosahy na zdravie ľudí. Na webovej stránke www.foronlyonetime.eu českí europoslanci zverejnili tlačovú správu o zrušení letného času. Iniciatívou For Only One Time sa chcú obrátiť na poslancov Európskeho parlamentu. Majú záujem presvedčiť europoslancov zo siedmich štátov, aby sa pridali k tejto iniciatíve.

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (doslovný preklad Mrhanie denným svetlom).

Na území dnešnej Slovenskej republiky (SR) zaviedli striedanie letného a stredoeurópskeho času prvýkrát počas prvej svetovej vojny v rokoch 1915 a 1916, potom v rokoch 1940 až 1949. Od roku 1979 sa SELČ uplatňuje každý rok, pričom do roku 1995 trval na území SR šesť mesiacov. Od roku 1996, keď sa dĺžka SELČ na Slovensku zosúladila so smernicami Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, trvá letný čas na našom území sedem mesiacov.

Zmena času pôsobí na ľudí individuálne. Odporcovia posunu hodinových ručičiek tvrdia, že striedanie letného a stredoeurópskeho času vyvoláva u niektorých ľudí psychické poruchy, depresie a únavu. Zmenu biorytmu cítia údajne aj domáce zvieratá. Podľa psychológov možno tieto problémy zvládnuť už v priebehu niekoľkých dní vhodne zvoleným relaxom a odpočinkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu