Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko prišlo o legendu horolezectva: Osudná cesta, na ktorej poznal každý kameň!

Tragický pád z Rysov oplakáva celá komunita milovníkov prírody a horolezectva Zobraziť galériu (5)
Tragický pád z Rysov oplakáva celá komunita milovníkov prírody a horolezectva (Zdroj: HZS, RTVS, Youtube)

POPRAD - Počas nedeľných pretekov vysokohorských nosičov pod názvom Sherpa Rallye na Chatu pod Rysmi zahynuli dvaja turisti. Medzi nimi bol aj František Kele, osobnosť slovenského horolezectva a cestovateľstva.

Tatry prišli o svojho syna. František Kele (78) podľa informácií Horskej záchrannej služby zahynul po tragickom horskom páde, keď sa pošmykol a utrpel vážne poranenia hlavy. „Posádka vrtuľníka s lekárom bola pri zranenom v krátkom čase. Žiaľ, aj napriek obrovskej snahe prítomných, lekárov a záchranárov sa ho nepodarilo zachrániť,“ uviedla HZS na svojej webstránke. 

Slovensko prišlo o legendu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS, RTVS, Youtube)

Smrť Františka Keleho zasiahla nielen jeho najbližších, ale aj horských vodcov a záchranárov. „Bol to jeden z predstaviteľov tej predchádzajúcej generácie, ktorá urobila strašne veľa v oblasti horolezectva, prvovýstupov, objavovania lezenia, či už výškového, alebo športového. Takže je to určite obrovská strata, a to nielen z toho pohľadu športového, ale aj publikačného," konštatoval riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga. František Kele je totiž autorom viacerých kníh a cestopisov s množstvom rád a odporúčaní pri horolezeckých výstupoch. „Ľuďom a hlavne našej generácii priniesol naozaj veľa poučenia. Bol to pokojný vyrovnaný človek, veľmi pohodový," dodal Janiga.

Slovensko prišlo o legendu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS, RTVS, Youtube)

„Za polstoročie na cestách som presníval dve tretiny svojho sna,“ povedal v dokumente STV František Kele, ktorý sníval o ďalekých horizontoch sveta. Všetko sa začalo výstupom na Vysokú v roky 1949 s otcom, dodal Kele, ktorého k jeho vášni priviedol otec, takisto zanietený  skialpinista  a horolezec.

Slovensko prišlo o legendu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS, RTVS, Youtube)

Za celoživotné dielo a významné aktivity a výsledky v oblasti geografie, cestovateľstva, horolezectva a publicistiky dostal 16. januára 2011 prestížne Krištáľové krídlo.

František Kele sa narodil 21. marca 1936. Lásku k prírode mu vštepil otec, ktorý roky pôsobil na Zbojníckej chate. Naučil ho všetkému, čo sám robil rád. Viedol ho k turistike, naučil ho zásadám pohybu v horách. Keď mal františek 11 rokov začal liezť, najprv na cvičné skaly v okolí Bratislavy, o rok neskôr na tatranské štíty. Keď mal pätnásť rokov, stal sa najmladším horským vodcom v oblasti Vysokých Tatier.

Uskutočnil vyše 500 výstupov a 50 prvovýstupov. Na vrchole Mont Blancu stál prvý raz v roku 1955 ako člen Štátneho československého družstva horolezcov. Vystúpil na takmer 100 končiarov v rôznych pohoriach sveta. Z exotických vrcholov vynikajú najmä výstupy na Kibo (Kilimandžáro), Aconcaguu, Popocatepetl, Chimborazo, Mont Rinjani, Tahat, Elbrus a ďalšie. Známe sú jeho dlhé pochody Západnými Karpatmi v lete aj v zime. Hrebeň Vysokých Tatier preliezol dvakrát v zime, raz v lete.

Slovensko prišlo o legendu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: HZS, RTVS, Youtube)

Kus sveta precestoval aj s manželkou Ľudmilou, so svojimi zážitkami z ciest sa podelili v troch knihách. Spolu aj s dcérou, dnes spisovateľkou Táňou Keleovou-Vasilkovou už od jej prvých krokov chodievali v zime a v lete na celodenné túry. Dokonca narodeniny členov rodiny oslavovali narodeninovými túrami.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu