Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príbuzní Slovákov v Nepále môžu kontaktovať Ministerstvo zahraničných vecí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/KÁTHMANDU - Rodinní príslušníci, ktorí sa nevedia spojiť so svojimi príbuznými nachádzajúcimi sa v Nepále, môžu aj počas pracovného voľna kontaktovať diplomatickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Tá je k dispozícii na čísle 02/59785978.

Ministerstvo zatiaľ eviduje zoznam 41 Slovákov, ktorí sú na území Nepálu. Z nich sa podarilo skontaktovať už s 22. Ako uviedol šéf tlačového odboru ministerstva Peter Susko, všetci sú v poriadku. Časť kontaktných údajov z tohto zoznamu pochádza zo systému dobrovoľnej registrácie, ktorého formulár vyplnili ešte pred vycestovaním, časť od samotných príbuzných, ktorí kontaktovali ministerstvo.

Ako poznamenal Susko, situácia sa priebežne mení. S mobilnou sieťou v Nepále sú problémy, a preto sú čísla mnohokrát nedostupné.Rodinní príslušníci môžu počas pracovnej doby medzi 08.00 a 16.00 h volať na číslo 02/59783750 a mimo pracovných dní už na vyššie spomenuté na číslo 02/59785978.

Okrem týchto 41 Slovákov sa v Nepále nachádzala aj desaťčlenná skialpinisticko-horolezecká výprava, ktorú v utorok 14. októbra večer zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí lavína. Siedmim Slovákom a jednému Čechovi sa podarilo zachrániť; dvom z nich - Janovi Matlákovi a Vladovi Švancárovi -, ako aj trom nepálskym horským vodcom sa vyčíňanie počasia stalo osudným. Všetci sa stále nachádzajú na území Nepálu.

Najmenej 50 cestovateľov zachránili najnovšie v okrese Manang v strednom Nepále po tom, čo prudká snehová víchrica podľa miestnych úradov usmrtila najmenej 29 turistov. Touto záchrannou operáciou sa celkový počet osôb zachránených po utorkovej silnej fujavici zvýšil na 390, desiatky ľudí sú však stále nezvestné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu