Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentský palác čaká do konca roka niekoľko opráv

Prezidentský palác
Prezidentský palác (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Bratislavský Grasalkovičov palác, pracovné a reprezentačné sídlo prezidenta, čaká do konca roka niekoľko opráv. Rekonštrukciou by mala prejsť nosná konštrukcia strechy, v reprezentačných priestoroch paláca sa tiež uskutočnia reštaurátorské práce.

"V Prezidentskom paláci bude vykonaná oprava časti krovu, ktorá je podľa odborného statického posudku najviac poškodená. Konkrétne ide o výmenu časti drevených prvkov nosnej konštrukcie z dôvodu vysokého výskytu mechanického poškodenia," povedali  z tlačového odboru kancelárie hlavy štátu. Okrem toho by niektoré drevené zárubne a dvere mali dostať nový náter. Všetky opravy urobia podľa tlačového oboru v rámci finančných možností kancelárie. 

Prezidentský palác je národnou kultúrnou pamiatkou, dbať na dobrý technický stav budovy a jej okolia teda Kancelárii prezidenta SR prikazuje zákon. Palác postavili v 60. rokoch 18. storočia ako letné sídlo grófa Antona Grasalkoviča v jeho rozsiahlej záhrade. V 70. rokoch 18. storočia palác rozšírili do dnešnej podoby, pričom ho spojili s pôvodne samostatne stojacou kaplnkou. Stal sa centrom spoločenského života, navštívila ho aj panovníčka Mária Terézia. V 90. rokoch 19. storočia palác zrekonštruovali pre potreby rodiny arcikniežaťa Friedricha, ktorému patril až do roku 1919. Po prvej svetovej vojne sa objekt stal sídlom Zemského vojenského veliteľstva. V 40. rokoch minulého storočia ho upravili podľa projektu Emila Belluša na rezidenciu prezidenta Slovenského štátu. Od 50. rokov používala palác pionierska organizácia. Prezident sídli v Grasalkovičovom paláci od roku 1996. Po skončení rozsiahlej rekonštrukcie sa sem vtedy presťahoval prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu