Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štát dal za pravdu Maroškovým (†14) rodičom: Za smrť môžu revúcki lekári, mohol žiť!

Rodičia a Maroško Zobraziť galériu (3)
Rodičia a Maroško (Zdroj: foto: tv joj)

BANSKÁ BYSTRICA – Veľký smútok prežívajú rodičia už nebohého Maroška. Lekári u neho pred polrokom skonštatovali mozgovú smrť a odpojili ho od prístrojov. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou skonštatoval, že urobili chybu. Keby zasiahlli skôr, chlapec mohol žiť.

Synček zomrel ako štrnásťročný. Bol postihnutý od narodenia. Mal mozgovú obrnu a zavedený drenážny systém na odvádzanie mozgovo miechového moku. Jedného dňa ho otec priviezol do revúckej nemocnice. Neskôr ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici, no to už bol Maroško v kritickom stave.

"V tej urne je naše dieťa, neskutočne nám chýba," zdôverila sa po pol roku od smrti syna Marošova matka pre TV Joj. "Keď som sám, tak plačem skoro každý deň," dopĺňa otec. 

Lekári skonštatovali u chlapca mozgovú smrť a odpojili ho od prístrojov. "Na jeho pohreb sme si museli zobrať pôžičku, ktorú doteraz splácame," hovorí nešťastná matka.

V urne sú Maroškove pozostatky
Zobraziť galériu (3)
V urne sú Maroškove pozostatky  (Zdroj: foto: tv joj)

Marošovi rodičia sú ale presvedčení, že v revúckej nemocnici pochybili. Oslovili preto Úrad nad zdravotnou starostlivosťou a ten im dal za pravdu. "Zdravotná starostlivosť nebola pacientovi zo strany nemocnice s poliklinikou Revúca poskytnutá správne. Úrad uzavrel časť podania ako opodstatnenú. Výkonom dohľadu teda úrad zistil porušenie zákona," informovala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková.

Ako je uvedené v znaleckom posudku, u chlapca došlo k  zástave dýchania po poruche drenážneho systému, ktorý odvádzal mozgovo miechový mok. Podľa zistení úradu lekári neurobili včas vyšetrenia, ktoré by chybu odhalili a rovnako nezabezpečili včasný prevoz do nemocnice v Banskej Bystrici.

Štát dal za pravdu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: archiv)

"Je to bezmocnosť. Jasne sa tam píše, že včasným prevozom, by sa následky minimalizovali na nulu," hovorí otec.

Ako informuje televízia, úrad začne správne konanie vo veci uloženia sankcie poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti. Rodičia podali na polícii aj trestné oznámenie a veria, že vinník bude potrestaný. "Toto nie je o chybe, toto je o zabití človeka. Ja som dala štátu šancu, ale sama sa postarám o potrestanie páchateľa," dodáva nešťastná matka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu