Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko zastaví plyn každému, kto ho pošle na Ukrajinu: Orbán poslúchol, Slovensko pomáha ďalej!

Robert Fico, Arsenij Jaceňuk a Klaus Dieter Borchardt
Robert Fico, Arsenij Jaceňuk a Klaus Dieter Borchardt (Zdroj: TASR)

MOSKVA - Kremeľ tvrdí, že tí, ktorí plyn reexportujú na Ukrajinu, by mohli čeliť obmedzeniu dodávok.Prví, ktorí tomuto tlaku podľahli sú Maďari. Druhým štátom, z ktorého ide reverzný tok na Ukrajinu, je aj Slovensko. Premiér Robert Fico zatiaľ mlčí.

Ruský minister energetiky Alexander Novak sa vyjadril, že európske krajiny nemôžu reexportovať ruský plyn na Ukrajinu vzhľadom na obsah kontraktov. Naznačil pritom, že tí, ktorí plyn reexportujú, by mohli čeliť obmedzeniu dodávok. V rozhovore pre piatkové vydanie nemeckého denníka Handelsblatt Novak uviedol, že reexport je neprijateľný. Ruský minister tak zmenil svoj postoj, ktorý zaujal minulý týždeň v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse.

"Podpísané kontrakty neobsahujú nijaké ustanovenie o reexporte," povedal Novak pre nemecký denník. "Dúfame, že naši európski partneri rešpektujú minulé dohody. Je to jediný spôsob ako garantovať neprerušené dodávky," dodal. V rozhovore pre rakúsky Die Presse však 18. septembra Novak uviedol, že Rusko neobmedzí export plynu do Európy počas tejto zimy s cieľom zabrániť jeho reexportu na Ukrajinu.

Ukrajina dostane plyn z Ruska, do konca roka ale musí splatiť 3 mld. USD

Ukrajina a Rusko sa dnes dohodli na takzvanom zimnom balíku dodávok plynu, v rámci ktorého Ukrajina uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Uviedol to dnes po skončení rokovaní v Berlíne komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger, ktorý návrh predložil. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Na základe tohto návrhu Kyjev splatí Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu 2 miliardy USD (1,57 miliardy eur). Ďalšiu čiastku vo výške 1,1 miliardy USD by mal zaplatiť do konca decembra. Ruský plynárenský koncern Gazprom by tak získal ešte v tomto roku z dlhu Ukrajiny 3,1 miliardy USD. Celkový dlh podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy USD. Platby by garantovala Európska únia.

Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia minimálne 5 miliárd m3 plynu v cene 385 USD za 1000 m3. To však nebude stačiť a ďalšie miliardy kubíkov bude Kyjev potrebovať z EÚ. Ako uviedla agentúra Bloomberg, podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka Gazprom začne s dodávkami až po tom, ako Kyjev zaplatí prvú 2-miliardovú splátku. Ukrajina navyše bude musieť za dodávky počas zimy zaplatiť vopred.

Oettinger dodal, že ide len o takzvaný "zimný balík," ktorý by mal zabezpečiť dodávky plynu Ukrajine v najkritickejších mesiacoch. Celkový problém cien plynu pre Ukrajinu už bude riešiť arbitrážny súd v Štokholme. Podľa Oettingera "šance na prijatie tohto dočasného riešenia sú vysoké," pričom odpoveď vlád obidvoch krajín očakáva v priebehu budúceho týždňa. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dodal, že otvorené otázky spojené s predbežnou dohodou by sa mali doriešiť do utorka budúceho týždňa.

Kyjev a Moskva sa nedohodli na cene za plyn

Kyjev a Moskva sa nedohodli na cene za dodávky zemného plynu z Ruska. Po ďalšom kole rokovaní za účasti predstaviteľov Ruska, Ukrajiny a Európskej komisie v Berlíne o tom v piatok informoval ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan. Podľa ministra sa nepodarilo nájsť zhodu v otázke uhradenia starých dlhov. Vláda v Kyjeve je však pripravená na kompromis a verí, že otvorené otázky sa podarí vyriešiť do utorka budúceho týždňa, dodal Prodan.

Rusko v júni stoplo Ukrajine dodávky plynu, keď sa obe strany nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vlani Moskva znížila Kyjevu cenu za plyn na 268,50 USD za tisíc metrov kubických po tom, čo vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč oznámil, že pred podpisom dohody o približovaní sa k Európskej únii uprednostní užšiu spoluprácu s Moskvou. Masové pouličné protesty však viedli vo februári k zvrhnutiu Janukovyča a Moskva následne Kyjevu zvýšila cenu na 486 USD za tisíc kubických metrov. To vláda v Kyjeve odmietla a žiada návrat k pôvodnej cene. 

EK kritizuje Maďarsko, Moskva varuje pred zastavením plynu

Európska komisia v piatok podrobila kritike štvrtkové rozhodnutie Maďarska zastaviť dodávky plynu do susednej Ukrajiny. Podľa hovorkyne výkonného orgánu Helene Bannerovej sú spätné dodávky ruského plynu v súlade s právnymi dohodami a Brusel preto očakáva pomoc Ukrajine zo strany všetkých členských krajín únie. Ako povedala, "odkaz EK je veľmi jasný - očakávame od všetkých členských krajín poskytovanie reverzného toku, ako to schválila EK v záujme spoločne energetickej bezpečnosti". Podľa jej slov "neexistuje nič, čo by európskym spoločnostiam zabraňovalo narábať s plynom zakúpeným od Gazpromu slobodne, čo zahŕňa aj predávanie tohto plynu zákazníkom tak v rámci únie ako aj tretím krajinám ako je Ukrajina". Opačný názor pre nemecký denník Handelsblatt vyjadril ruský minister energetiky Alexander Novak. Podľa neho kontrakty "re-export ruského plynu nedovoľujú" a varoval pred zastavením plynu pre niektoré krajiny únie.

Maďarská vláda označila za dôvod zastavenia spätného toku plynu na Ukrajinu dohodnuté výrazné nárasty objemu importovaného plynu v opačnom smere. Premiér Viktor Orbán sa v tejto veci odvolal na rozhovor s generálnym riaditeľom ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexandrom Millerom. Okrem Maďarska je od ruského plynu závislých ďalších 11 členských krajín únie, píše portál eubusiness.com.

Ak Kyjev zastaví separatistom dodávky plynu, dostanú surovinu z Ruska

Samozvaná Luhanská ľudová republika (LĽR) sa dohodla s Ruskou federáciou na dodávkach plynu pre prípad, že by Kyjev separatistickému regiónu dodávky suroviny zastavil. Povedal to dnes pre agentúru RIA Novosti podpredseda vlády LĽR Valerij Potapov.

"Ak by Kyjev dodávky plynu zastavil, máme ich zabezpečené vďaka dohode s Ruskom," uviedol Potapov. Ako dodal, o prípadných dodávkach plynu z Ruska rokoval v Moskve vo štvrtok 25. septembra šéf LĽR Igor Plotnickij, pričom súčasťou rokovaní boli aj otázky ekonomickej spolupráce s Ruskom. Ešte v polovici septembra podpredseda vlády samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin vyhlásil, že o prípadných dodávkach plynu z Ruska rokujú zástupcovia obidvoch republík.

Medzitým sa dnes v Berlíne konajú ďalšie trojstranné rokovania medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom o riešení plynovej krízy medzi Ruskom a Ukrajinou. Moskva v júni zastavila dodávky plynu Ukrajine po tom, ako Kyjev nezaplatil za predchádzajúce dodávky a nedohodol sa s Rusmi ani na nových cenách ropy, ktoré sú podľa neho prehnané. Európska únia tlačí na čo najrýchlejšie vyriešenie sporu, nakoľko sa blíži zima a problémy Ukrajiny môže opäť pocítiť aj EÚ.

Slovensko bude Ukrajine plyn dodávať naďalej

Postoj SR v otázke dodávok plynu na Ukrajinu cez reverzný tok je štandardný. "Nemáme zatiaľ dôvod obmedzovať dodávky plynu na Ukrajinu," uviedol minister hospodárstva SR Pavol Pavlis (Smer-SD) v reakcii na informáciu, že Maďarsko zastavilo dodávky plynu cez reverzné prepojenie na Ukrajinu. Dnešné obmedzenie dodávok plynu do SR podľa neho dosiahlo okolo 18 %.

"Pri otváraní reverzu vo Vojanoch asi pred mesiacom sme povedali, že Slovensko je reálne jediná krajina, ktorá pomohla Ukrajine, čo sa týka reverzného toku a zásobovania plynom. Ten záväzok si stále plníme," konštatoval. Zatiaľ spotreba plynu na Slovensku je podľa Pavlisa menšia ako je obmedzenie dodávok. "To znamená, že nemáme dôvod zatiaľ zastaviť dodávky plynu," poznamenal. K zastaveniu reverzu zo SR by prišlo podľa Pavlisa v tom prípade, keby boli ohrozené dodávky pre domácich spotrebiteľov. "V tomto prípade by domáca spotreba bola pre nás dôležitejšia ako Ukrajina," dodal šéf Ministerstva hospodárstva SR.

"Sme v zložitej situácii, aj k Ruskej federácii, aj k Ukrajine," reagoval v súvislosti so zastavením reverzu z Maďarska minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Ako uviedol, v najbližších dňoch, v pondelok (29.9.), predstaví rezort financií SR verejnosti novú daňovú prognózu, ktorá bude podľa jeho slov dobrá. "Potvrdzujem to, čo som povedal pred dvomi týždňami: Náš makroekonomický vývoj v roku 2014 veľmi pozitívne prekvapil, napriek problémom, s ktorými sa musíme teraz potýkať. A tie problémy opäť prichádzajú zvonku. Tentoraz nám však naozaj zabrala vnútorná ekonomika," doplnil šéf Ministerstva financií SR.

Internetový portál standartnews.com s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru ITAR TASS dnes informoval, že maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom je snaha o pokrytie domáceho dopytu. Firma FGSZ uviedla, že na neurčito pozastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom rozhodnutia je narastajúci domáci dopyt po plyne, dodala maďarská spoločnosť. Dodávky na Ukrajinu boli prerušené vo štvrtok (25.9.) popoludní.

Rusko a Ukrajina sa pokúšajú vyriešiť spor o cenu plynu

Rusko a Ukrajina sa dnes v Berlíne pokúšajú vyriešiť spor o cenu plynu na rokovaniach, ktoré sprostredkoval eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Obe delegácie sú pod tlakom, keďže zima sa blíži a Rusko od júna nedodáva susednej krajine žiadny plyn. Informovala o tom agentúra AP. Oettinger deň pred rokovaniami vyjadril nádej, že sa obom stranám podarí dohodnúť aspoň na dočasnom obnovení dodávok plynu na Ukrajinu, od októbra do apríla, na pokrytie jej zimnej spotreby.

 Rusko zastavilo export plynu pre Ukrajinu v polovici júna pre nesplatené dlhy za predchádzajúce dodávky. Ukrajine sa ale nepáči cena za plyn, ktorú od nej Rusko žiada. Je totiž najvyššia v rámci Európy, chce preto nový kontrakt s omnoho nižšou cenou. Spor o cenu plynu znepokojuje aj Európsku úniu (EÚ), ktorá má z minulosti negatívne skúsenosti s úplným zastavením dodávok plynu cez ukrajinskú vetvu plynovodu. Rusko je pritom najväčším dodávateľom energií do EÚ. Pokrýva približne tretinu z celkovej spotreby plynu v európskom bloku, z toho zhruba polovicu prepravuje potrubím, ktoré vedie cez Ukrajinu.

"Európske a ukrajinské dodávky energií a plynu sú úzko prepojené," upozornila nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Zima sa blíži a čas nás tlačí," dodala. Rusko zatiaľ neprerušilo transport plynu do Európy cez Ukrajinu, tak ako v minulosti, ale niektoré štáty hlásia mierny pokles dodávok. Poľsko, Maďarsko a Slovensko v snahe pomôcť Ukrajine spustili reverzný tok plynu a časť zo svojich dodávok posielajú Ukrajine. To sa Moskve nepáči. Navyše si musia tieto štáty naplniť svoje zásobníky na zimu, čo im komplikuje dodávky plynu na Ukrajinu. Maďarsko preto od dnešného dňa na neurčito zastavilo reverzný tok na Ukrajinu. Aj Poľsko tento mesiac na týždeň zastavilo svoj export, ale potom dodávky znova obnovilo.

EÚ od júna sprostredkovala niekoľko rokovaní medzi Ruskom a  Ukrajinou, ale zatiaľ bez výsledku. Obe strany nedokázali prekonať rozdielne názory na cenu plynu.

Brusel chce dohodu

Európska komisia (EK) si želá dočasné riešenie sporu o plyn medzi Ruskom a Ukrajinou. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger dúfa, že sa dosiahne dohoda o dodávkach na obdobie do apríla budúceho roka, aby sa pokryl hlavný dopyt počas zimnej sezóny.

Maďari zastavili plyn na Ukrajinu

Maďarský prevádzkovateľ plynovodov FGSZ zastavil dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom je snaha o pokrytie domáceho dopytu. Informoval o tom internetový portál standartnews.com s odvolaním sa na ruskú tlačovú agentúru ITAR TASS.

Firma FGSZ uviedla, že na neurčito pozastavuje dodávky plynu na Ukrajinu. Dôvodom rozhodnutia je narastajúci domáci dopyt po plyne, dodala maďarská spoločnosť. Dodávky na Ukrajinu boli prerušené vo štvrtok (25. 9.) popoludní.

Maďarsko podľa dohody dodáva Ukrajine 6,1 miliardy kubických metrov plynu ročne (16,6 milióna denne). Súčasťou dohody však je aj klauzula, že dodávky závisia od aktuálnych technických a obchodných podmienok. "SR je v prípade dodávok plynu na Ukrajinu na rozdiel od okolitých krajín iba tranzitnou krajinou, a preto nie je dôvod na uzatvorenie reverzu na Ukrajinu," reagovala pre TASR hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Miriam Žiaková.

"Spoločnosť Eustream prepravuje zatiaľ plyn na všetky smery podľa avizovaných nominácií a doposiaľ nezaznamenala žiadne neočakávané anomálie. Platí to aj pre dodávku plynu na Ukrajinu," povedal mediálny zástupca spoločnosti Eustream Gabriel Beer.

Orbán nechce, aby kvôli Ukrajine Maďari prišlo o plyn

Pre rusko-ukrajinský konflikt nemôže nastať situácia, že by sa obyvatelia Maďarska nemohli dostať k potrebným dodávkam energie, vyhlásil dnes maďarský premiér Viktor Orbán. V maďarskom verejnoprávnom rozhlase predseda vlády povedal, že Maďarsko si dopĺňa zásoby zemného plynu. "Rezervy čoskoro dosiahnu 60 % kapacít, teraz tempo dopĺňania urýchlime," zdôraznil.

"V nadchádzajúcom období budeme potrebovať väčšie množstvo plynu, preto zvýšime zásoby. Toto množstvo dostaneme, dohodol som to so šéfom ruského Gazpromu Alexejom Millerom," dodal Orbán.

Ukrajinci: Maďari podlahli tlaku Moskvy

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Naftogaz v piatok vyzvala Maďarsko, aby Kyjevu obnovilo dodávky plynu reverzným tokom. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz naznačila, že Maďarsko ustúpilo politickému tlaku Moskvy. "Maďarských partnerov vyzývame, aby rešpektovali svoje zmluvné záväzky a legislatívu Európskej únie," uviedla spoločnosť.

"Naftogaz vyzýva EÚ, aby zabezpečila kolektívne riešenie pre energetickú bezpečnosť Európy a dodržiavanie interných pravidiel EÚ. Krajiny EÚ ani Ukrajina nesmú byť terčom politického tlaku prostredníctvom vydierania energiami," uviedol ďalej Naftogaz vo vyhlásení na svojej internetovej stránke.

Putin chce zmenu asociačnej dohody!

Ruský prezident Vladimir Putin žiada urobiť podstatné zmeny v ekonomickej časti asociačnej dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Platnosť tejto časti bola po dohode s Moskvou a Kyjevom odložená o 15 mesiacov - do konca roka 2015. Informácie o nových požiadavkách Moskvy priniesol internetový denník EUobserver s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters: jej reportéri videli dokument, ktorý Putin zaslal predsedovu Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi.

Podstatou Putinovho odkazu je, že Rusko uvalí obchodné sankcie voči Ukrajine, ak Kyjev v nasledujúcich 15 mesiacoch začne s realizáciou proeurópskych ekonomických reforiem. Šéf Kremľa zároveň dodal, že žiada urobiť "systematické zmeny" v časti o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej zmluvy. Ním avizované úpravy v texte dohody musia byť riešené tak, aby splnili ruské požiadavky.

Putin to zdôvodnil sériou rizík pre rusko-ukrajinské ekonomické väzby a pre celú ruskú ekonomiku. Elimináciou týchto rizík, ktoré podľa neho vyplývajú z plnenia asociačnej zmluvy, by sa podarilo ponechať existujúce obchodné a ekonomické vzťahy medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou.

Únia trvá na svojom

Predstavitelia Európskej komisie však trvajú na tom, že je nemožné vykonať zmeny v obchodnej časti dohody o pridružení tak, ako to žiada Putin. "Dohodli sme sa na určitej prestávke," pripomenul eurokomisár pre obchod Karel De Gucht rokovania s Ruskom a Ukrajinou zo začiatku septembra, v rámci ktorých sa rozhodlo o odklade platnosti obchodnej časti asociačnej dohody do konca roku 2015.

De Gucht zdôraznil, že asociačná dohoda s Ukrajinou neobsahuje ustanovenia, ktoré by bránili Kyjevu regulovať vnútorné štandardy a vykonávať potrebné reformy počas odkladu obchodnej časti asociačnej dohody. Moskva v tomto prípade hrozí odvetnými opatreniami.

"Samozrejme, Rusi nevnímajú tento odklad ako obdobie na vysvetlenie problémov, ale ako zamiešanie sa tretej strany - a tak aj ako možnosť vyprázdniť obsah tejto dohody," upozornil De Gucht.

Rusi nesúhlasia s nárazníkovou zónou

Ruské ministerstvo zahraničných vecí poprelo dnes informácie agentúry Reuters, že v Doneckej oblasti sa dnes koná stretnutie ukrajinských a ruských predstaviteľov, ktorí údajne diskutujú o vytýčení hranice nárazníkovej zóny medzi pozíciami samozvaných ľudových republík Doneckej a Luhanskej a ozbrojených síl Ukrajiny.

Moskva týmto vyhlásením poprela informáciu nemenovaného ukrajinského vládneho zdroja, ktorý uviedol, že severne od mesta Doneck sa dnes koná trojstranná schôdzka, na ktorej sa zúčastňuje aj 76 zástupcov ruského velenia a predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ruský rezort diplomacie zdôraznil, že všetky problémy súvisiace s prímerím na východe Ukrajiny sa riešia medzi predstaviteľmi ukrajinskej vlády a zástupcami regiónov na východe Ukrajiny. Úloha Ruska ako člena kontaktnej skupiny na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny spočíva v tom, aby spoločne s misiou OBSE tomuto procesu pomáhal.

S cieľom posilniť prímerie vyhlásené na východnej Ukrajine 5. septembra sa zástupcovia Ukrajiny, Ruska a OBSE 19. septembra na zasadnutí kontaktnej skupiny v bieloruskom Minsku dohodli na vytvorení 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny a stiahnutí ťažkej bojovej techniky z nej. Rusko od začiatku konfliktu na Ukrajine odmieta obvinenia kyjevskej vlády a Západu, že proruským separatistom poskytuje zbrane i vojenských expertov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu