Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záhadná smrť bratov z Košíc na dovolenke v Bulharsku: Rok od tragédie je rodina zúfalá!

Bratia si naplánovali dobrodružnú dovolenku v Bulharsku... Zobraziť galériu (3)
Bratia si naplánovali dobrodružnú dovolenku v Bulharsku... (Zdroj: Facebook)

ZAGRAŽDEN - Pred rokom otriasla Slovenskom podivná smrť dvoch bratov, ktorých našli v bulharskom lese zviazaných a obesených za zvláštnych okolností. Najprv sa špekulovalo o rituálnej samovražde, ale rodina je presvedčená, že bratia boli zavraždení. Hoci už pár týždňov po udalosti nastalo mediálne ticho, prípad je dnes ešte zamotanejší, ako bol na začiatku. Telá bratov sa totiž stále nachádzajú v Bulharsku a slovenské úrady s príbuznými mŕtvych nekomunikujú.

Braňo (†26) a Marcel (†35) Kolesárovci odišli začiatkom minulého septembra na spoločnú dovolenku do bulharských hôr. Neďaleko obce Zagrežden si rozložili stan. Naposledy ich videli 5. septembra. O pätnásť dní neskôr našiel ich mŕtve telá pastier, keď ho k nim prilákal silný zápach. 

Telá mali okolo krkov obviazané oceľové lano. Konár, na ktorom vo výške 10 metrov spoločne viseli, sa pod náporom váhy zlomil. Na zemi bolo množstvo prázdnych fliaš od alkoholu, doklady, zopár leva a denník písaný v slovenčine a angličtine. Podľa prvých záverov mal denník obsahovať spísané zážitky, ale aj motív ich samovraždy. Medzi miestnymi sa ale povrávalo, že sa mohli stať obeťami rituálnej vraždy.

Braňo Kolesár bol v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Bola to vražda, tvrdia príbuzní

Rodina bratov dodnes nechce uveriť tomu, že by sa bratia dokázali chrbtom k sebe zviazať a obesiť na konári v takej výške. Svojich synov poznám. Bola to vražda,“  je presvedčený otec obesených Slovákov. „Synovia si denník nikdy neviedli a takisto nezvykli chodiť domov opití,  povedal na margo dôkazov, ktoré sa našli na mieste činu otec bratov. 

Podľa rodinného priateľa, ktorý v máji e-mailom informoval TV JOJ, nebol opis udalosti médiami celkom pravdivý. Denník, ktorý mali bratia pri sebe, bol len obyčajným slovníkom. Záhadný zápisník mal byť poznámkovým blokom s prekladom základných viet, ktoré v ňom mali poznačené, aby sa dohovorili. Bulharské médiá však smrť bratov aj naďalej vnímali ako samovraždu. „Ak sa našiel iba Marcelov občiansky preukaz a poznámkový blok, tak tie veci určite niekto zobral. Nešli tam predsa bez peňazí a mobilov,“ upozornil rodinný priateľ. 

Neľudský prístup zo strany úradov

Ako nám ďalej povedal Tibor Kolesár, telá synov sú stále v Bulharsku a rodina o prípade nemá žiadne ďalšie informácie, hoci by príbuzní chceli vedieť, čo sa v ten osudný deň skutočne odohralo. Nevieme ani, kde presne sa bratia nachádzajú.“  Napätie v rodine sa stupňuje. Od tragédie uplynul rok, ale úrady mlčia. O priebehu vyšetrovania sa, žiaľ, dozvedáme hlavne z médií, dodal Tibor Kolesár, ktorý je sklamaný z fungovania slovenských úradov. Spolu s rodinou sa preto čoskoro chystá ísť po stopách svojich synov, aby sa dozvedel pravdu, na ktorú už dlho čaká.

Zodpovedné orgány si prípad pohadzujú ako horúci zemiak

Pár týždňov od udalosti sa po záhadnom prípade zľahla zem. V snahe dopátrať sa nových informácií sme oslovili slovenské Prezídium policajného zboru. Hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová nás však odkázala na Ministerstvo zahraničných vecí SR. Ani tam sme nepochodili. Bez písomného súhlasu rodiny nemôžem poskytnúť bližšie informácie, odpovedal nám Boris Gandel, hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR. Obrátili sme sa teda na bulharské ministerstvo vnútra, ktoré uviedlo, že nie je spôsobilé komentovať prípad, pretože prípravné konania stále prebiehajú. Vyšetrovanie prebieha pod procesným vedením úradu okresného prokurátora v Smoľane. 

Pitva priniesla prekvapujúci záver - samovražda!

 Podľa výsledkov pitvy bratia zahynuli v dôsledku samovraždy obesením napriek všetkým podivným okolnostiam. Ich telá boli natoľko znetvorené, že ich nemohli identifikovať. Aj po siedmych mesiacoch od samovraždy však bulharské noviny Struma reportovali, že pozostatky dvoch Slovákov sa nachádzajú stále v Bulharsku – v mrazničke smoľanskej nemocnice! „Čakáme na slovenské úrady, ktoré vyšetrujú príbuzných. Požiadali sme o vzorky DNA,“ povedal hovorca smoľanskej polície pre noviny Struma. Ako informoval internetový magazín The Legal World, až po jedenástich mesiacoch sa bulharskí vyšetrovatelia dočkali vzorky DNA otca bratov, na ktorú čakali.

Mladší z bratov žil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Dve policajné verzie - vražda alebo samovražda?

Podľa internetového magazínu The Legal World vyšetrovatelia ešte v auguste zvažovali aj možnosť, že bratov niekto zavraždil. Ako povedala matka obesených bratov, polícia evidovala troch podozrivých z radov miestnych ľudí. Avšak, aj napriek podozreniam a presvedčeniu rodiny sa polícia prikláňa k verzii o samovražde. „Pracujeme na všetkých verziách, z ktorých jedna je vražda. Ale dôkazy, ktoré sme doteraz nazhromaždili, nevedú k tejto verzii. Až na základe vyhodnotenia získaných dát budeme vedieť,či proti niekomu vznesieme obvinenie,“ komentoval prípad bulharský generálny prokurátor Nedko Simov v magazíne The Legal World.

Stopy, ktoré nevedú nikam

... alebo sa pohybujú v bludnom kruhu medzi dvoma verziami a každá z nich je zahalená rúškom tajomstva. Nielen rodina, ale aj miestni žasli nad tým, ako sa bratia mohli obesiť takým zvláštnym spôsobom a v takej výške. Verzia o samovražde je najneuveriteľnejšia, ale korešpondovala by s výsledkami pitvy. Verzia o vražde by celú vec ešte viac skomplikovala.

Prečo vlastne bratov nikto z miestnych celých pätnásť dní nehľadal, keď pravidelne schádzali do dediny a prečo malo ísť podľa nich o rituálnu samovraždu? Na základe čoho si mysleli, že bratia mohli byť členmi sekty?... Báli sa ich? Alebo sa azda mali bratia dopustiť niečoho, za čo ich čakala odplata? A nakoniec tá najdôležitejšia otázka: Prečo sú telá bratov stále v Bulharsku a úrady o prípade nikoho neinformujú?

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu