Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí meteorológovia spochybnili predpoveď o tuhej zime: Vo februári budeme vedieť viac!

(Zdroj: sita, archív)

BRATISLAVA – Tábory meteorológov sa nedohodli. Paralelne totiž existujú dve prognózy s predpoveďou počasia na zimu. Zimné predpovede budú môcť zhodnotiť až na konci februára.

V priebehu týždňa sme vám priniesli prvú predpoveď  počasia európskych meteorológov, ktorí prognózovali na tento rok dlhú a studenú zimu. Hovorili aj o hojnej snehovej nádielke, ľadovom vetre  a veľmi skorom ochladení. Zima nás mala začať oziabať už v polovici októbra a vo februári by nás podľa nich mal potrápiť treskúci mráz.

Slovenskí meteorológovia sú však voči predpovediam európskych kolegov skeptickí. Sezónne predpovede nepovažujeme z hľadiska ich úspešnosti pre strednú Európu za veľmi pravdepodobné, povedal na margo európskych predpovedí Jozes Csaplár z SHMÚ. „Informácie, ktoré máme k dispozícii, nenaznačujú, že zimná sezóna 2014/2015 bude studená,“ dodal.  Samotná zimná sezóna by sa podľa Jozefa Csaplára mala začať o dva mesiace a výpočty, na základe ktorých vznikli prvé predpovede európskych meteorológov, sú iba sezónneho, teda premenlivého charakteru, vysvetlil meteorológ. Aktualizujú sa každý mesiac.

„Dovtedy sa môže zmeniť prognóza, ale posledné dostupné septembrové výpočty hovoria o tom, že je pravdepodobnejší teplejší  charakter zimnej sezóny vo väčšine európskych krajín, vrátane Slovenska. Po skončení februára 2015 budeme môcť zhodnotiť, ktorá prognóza sa viac priblížila skutočnému priebehu zimy,“ informoval Jozef Csaplár z SHMÚ. Slovenský hydrometeorologický ústav vytvára predpovede na základe výpočtov Európskeho centra pre strednodobé predpovede.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu