Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR s poslancom Ivanom Miklošom: Pomáham zahraničným vládam s reformami!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V kuloároch sa šepkalo, že spolu s Mikulášom Dzurindom pomáha Radoslavovi Procházkovi budovať Sieť. Aká je pravda? Je sivou eminenciou nového politického subjektu neúspešného prezidentského kandidáta? Prečo naozaj odišiel z SDKÚ – DS? Kto má podľa neho šancu postaviť sa na čelo pravicových strán? Čo teraz robí a čo plánuje po skončení volebného obdobia? Viac v exkluzívnom rozhovore exminister financií a dnes už nezávislý poslanec Ivan Mikloš.

Stále platí, že do žiadnej politickej strany nevstúpite a ani žiadnu stranu nezaložíte?

Áno.

Nedávno Bratislavu zahltili bilboardy Demokratickej strany, ktorú sa snažia oživiť odídenci z SDKÚ - DS. Nemáte s touto stranou nič spoločné?

Nie. Čítal som, že je za tým pán Bucek (banskobystrický chirurg, bývalý šéf Rooseveltovej nemocnice a mestský poslanec, pozn.red.) To je všetko, čo o tom viem.

Poznáte ho?

Áno. Z DS a aj z SDKÚ - DS.

Ako dlho vám trvalo, kým ste sa rozhodli opustiť SDKÚ - DS, v ktorej ste spolu s Mikulášom Dzurindom boli hlavnými lídrami?

Dozrievalo to dlhšie. Asi rok, možno rok a pol. Nebolo to okamžité rozhodnutie.

Čo bolo poslednou kvapkou? 

Boli to mediálne špekulácie okolo výmeny vedenia a odvolávania predsedu Pavla Freša v máji a začiatkom júna tohto roka. Snažili sa nás s Mikulášom Dzurindom vtiahnuť do týchto mediálnych hier. Išlo tiež o hry vo vnútri strany.

Mali ste byť za výmenou vedenia?

Šírili sa špekulácie z mediálneho prostredia a aj zvnútra strany, že my sme v pozadí takejto zmeny. Že to vraj iniciujeme, lebo sa chceme vrátiť a podobne. Naviac ľudia, ktorí tieto veci rozbehli, zrejme k tomu prispievali.

Kto to vtedy rozbiehal?

Nechcem sa už k tomu vracať.

Bolo ťažké odísť zo strany, ktorú ste spolu s Mikulášom Dzurindom zakladali?

Určite to nebolo ľahké a jednoduché. Strávil som tam roky, ktoré boli v mojom živote veľmi dôležité. Som však rád, že som sa rozhodol tak, ako som sa rozhodol.

Ešte nebol moment, kedy by ste to oľutovali?

Nie.

Bolo to v konečnom vaše rozhodnutie alebo ste boli vyštvaný?

Bolo to moje rozhodnutie.

Večer pred odchodom z SDKÚ - DS ste sedeli s Mikulášom Dzurindom a zvažovali, čo ďalej?

Samozrejme, radili sme sa, čo bude ďalej. Viackrát sme sa rozprávali o situácií v strane. Nakoniec sme sa spoločne rozhodli. Bolo to koordinované rozhodnutie.

Povedali ste, že v politike zostávate. Znamená to, že zostávate v parlamente do konca volebného obdobia? Alebo ste to mysleli inak?

Presne tak som to myslel. Zostávam v politike do konca tohto volebného obdobia.

Máte už predstavu, čo budete robiť po skončení poslaneckého mandátu?

Spýtajte sa ma potom.

Určite máte predstavu. Je to už o rok a pol.

Zatiaľ som v parlamente.

Chcete ísť pracovať do zahraničia?

Do zahraničia už teraz pomerne často chodím. Mám množstvo pozvánok na konferencie a tiež ponuky na poradenstvo pre rôzne vlády. V tej miere, v akej mi to čas dovoľuje, robím to už dnes. Áno, toto je jedna z možností, čo budem zrejme robiť.

Dostali ste konkrétnu ponuku zo zahraničia?

Konkrétnu ponuku, o ktorej by som uvažoval, zatiaľ nemám.

Akým vládam pomáhate a v čom?

Mal som ročný kontrakt pre vládu v Jordánsku. Sú aj iné vlády, ktoré chcú robiť reformy a kde chodím prednášať. Zatiaľ by som to nechcel špecifikovať.

Je to platená práca alebo skôr honor?

Niečo je platené, niečo je honor. 

Aký máte vzťah k novému subjektu Sieť a jej lídrovi Radoslavovi Procházkovi?

Žiadny. Držím im palce.

Stále častejšie sa o vás a Mikulášovi Dzurindovi špekuluje, že ste obaja sivé eminencie tejto strany. A že aj preto mnoho ľudí odchádza z SDKÚ - DS do Siete.

To, že by som bol sivou eminenciu Siete je nezmysel. S pánom Procházkom som sa stretol jediný raz a to niekoľko mesiacov pred prezidentskými voľbami. Odvtedy som sa s ním nestretol a ani nerozprával.

Všetkým tým špekuláciám nahráva aj fakt, že Vaša bývalá kolegyňa Ingrid Šikulajová zastupuje Sieť v Bratislavskom kraji.

Za svoj život som mal veľa kolegýň a kolegov. Nevylučujem, že viacero z nich môže pôsobiť v rôznych politických stranách.

Kedy ste sa naposledy stretli s pani Šikulajovou?

Nevidel som sa s ňou odvtedy, čo sme skončili vo vláde, teda vyše dvoch rokov.

Máte aj Vy informácie o nervozite v SDKÚ - DS a o odchádzaní mnohých členov?

Nechcem sa vyjadrovať k situácií v strane. Nesúhlasil som, akým spôsobom funguje, a preto som z nej odišiel. Nevyjadroval som sa k tomu mediálne ani vtedy. S predsedom Frešom som o mojich kritických názoroch viackrát hovoril. O to menej sa chcem vyjadrovať teraz, keď tam už nie som.

Určite máte mnoho priateľov, ktorí v strane zostali a viete o atmosfére, ktorá tam vládne.

Nechcem ju komentovať.

Viete ale o nej.

Niečo viem, niečo počujem. Naozaj sa k tomu nechcem vyjadrovať a komentovať to.

Sponzori SDKÚ - DS vraj odchádzajú k Procházkovi...

To som nepočul.

Nehrozí SDKÚ - DS podobný osud ako HZDS?

To závisí od SDKÚ - DS. Už nie som členom. A ako som vám povedal, nechcem o tom špekulovať. Nie som ani jasnovidcom, aby som to vedel predpovedať.

Čo by podľa vás pomohlo SDKÚ - DS?

Nielen SDKÚ - DS, ale ktorejkoľvek opozičnej strane pomôže, keď bude alternatívou. A to dôslednou a dôveryhodnou. Slovo dôslednou považujem za veľmi dôležité.

Hovoríte o dôveryhodnosti osôb či programu?

Nedá sa jedno bez druhého.

Odišli ste z SDKÚ - DS aj preto, že ste nesúhlasili s Frešom ako predsedom strany?

Takto by som to určite nepomenoval. Hoci som ho nevolil, bolo to legitímne rozhodnutie snemu. Neodišiel som kvôli tomu, kto je predsedom, ale akým spôsobom strana fungovala. Na druhej strane, ako akákoľvek strana funguje, nesie predovšetkým vrchovatú mieru zodpovednosti predseda.     

Je v SDKÚ - DS osobnosť, ktorá dokáže reštartnúť stranu a zvýšiť jej dôveru u voličov?

Nekomentujem to.

V ktorej strane na pravom spektre vidíte súpera pre Roberta Fica a Smer -SD?

V tej, ktorá bude schopná byť dôveryhodnou a dôslednou alternatívou Smeru - SD. Spôsob, akým Smer - SD riadi krajinu, je zlý. Škodí Slovensku. Preto v stredopravom priestore nie je žiadny líder, lebo žiadnej strane sa to zatiaľ nepodarilo. Uvidíme, ktorej strane sa to podarí.

Kde robia strany chybu? Je chyba v osobnostiach či programe?

Stredopravý priestor nikdy nebude taký istý ako stredoľavý. Stredopraví voliči sú v zásade informovanejší, vzdelanejší a vo väčšej miere je to mestské obyvateľstvo. Rovnako sú aj kritickejší. Je omnoho ťažšie zjednotiť do jedného košiara stredopravých voličov tak, ako sa to na druhej strane podarilo Robertovi Ficovi. I keď nepochybujem, že to nemal ľahké. V tomto smere je Robert Fico veľmi schopný politik. Nedá sa do budúcnosti čakať, že sa objaví líder, ktorý by oslovil väčšinu stredopravých voličov.

Mikuláš Dzurinda toho v minulosti schopný bol...

K tomu som chcel dospieť. Mikuláš Dzurinda bol schopný nie zjednotiť stedopravých voličov pod jednu stranu, ale zo svojej strany spraviť nespochybniteľného lídra. Vo voľbách získať najviac a dvakrát byť premiérom. Teraz sme odsúdení na viacero stredopravých strán. Až voľby ukážu, kto z nich bude lídrom. A nakoniec musí preukázať nielen najviac hlasov, ale aj schopnosť doviesť ostatné strany k spolupráci, stať sa lídrom, akým bol Mikuláš Dzurinda. Osem rokov bol premiérom dvoch koaličných vlád. Dokázal nielen vlády a strany držať pokope, ale aj posunúť Slovensko dopredu, reformami a integráciou. To je dôkaz, že Dzurinda bol schopný líder. Či taký existuje vo vedení strán, ukáže až čas.

Takéto ambície má práve Radoslav Procházka, ktorý si svoju dôveru u voličov otestoval v prezidentských voľbách. Urobil a robí to dobre?

Lídrom sa nestanete, keď si to vylepíte na billboard. V prezidentských voľbách urobil dobrý výsledok. Kampaň zvládol veľmi dobre. Či to bude on, ukáže až čas. Držím mu palce. Slovensko naozaj potrebuje silnú stredopravú stranu. Ale zároveň potrebuje stranu a lídra, ktorý bude schopný spojiť strany k spolupráci a presadiť zmysluplný program. Nie je to ľahká úloha. 

Čo ste si pomysleli, keď bola zverejnená nahrávka Matovič - Procházka? Môže sa takto správať potenciálny líder pravice?

 Každý kto robí, robí aj chyby. No mnohým chybám by sa dalo aj vyhnúť.

Ako?

Skúsenosťou alebo schopnosťou poradiť sa s tými, ktorí skúsenosti majú.

SDKÚ - DS v prezidentských voľbách podporila Hrušovského. Už počas prezidentskej kampane začalo KDH inklinovať k Smeru - SD a uzatvárať dohody. Je v poriadku, aby sa takto správala opozičná strana?

Odpovedal som, že lídrom pravice musí byť dôveryhodná a dôsledná opozičná strana. KDH dôslednou opozičnou stranou rozhodne nie je. A to oslabuje aj možnosť vytvorenia alternatívy.

Ste prekvapený, ako sa správajú?

V zásade ma to neprekvapuje. Skôr tá miera, akou to robia.

Ako ste strávili leto? Boli ste na Malorke na bicykli?

Áno, aj tento rok som tam bol. No nie v lete, ale ešte na jar. Leto som strávil polopracovne a poloprázdninovo. Bol som na chalupe. Odbehol som si na pár dní do Talianska. Jazdil som tam na bicykli a stanovali sme. A tiež som bol pracovne na viacerých konferenciách a prednáškach.

Ste oddýchnutý?

Ale áno.

Na dovolenky chodíte s manželkou alebo priateľmi?

Boli sme s manželkou a deťmi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu