Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súdna rada zvolila predsedníčku Najvyššieho súdu: Odteraz mu bude šéfovať Daniela Švecová

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súdna rada SR v opakovanej voľbe zvolila za predsedníčku Najvyššieho súdu SR Danielu Švecovú, keď ju podporilo 11 členov rady. Do funkcie ju ešte musí vymenovať prezident republiky.

Švecová, ktorá pôsobí na Najvyššom súde od roku 1990, potrebovala na zvolenie nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov rady, teda desať. Za druhého kandidáta Daniela Hudáka, ktorý postúpil do opakovanej voľby, hlasovali dvaja členovia rady. Súdna rada už pod vedením dnes zvolenej predsedníčky Jany Bajánkovej predloží návrh na vymenovanie Švecovej prezidentovi Andrejovi Kiskovi. 

„Aby sme splnili našu úlohu vo vzťahu k verejnosti, treba predovšetkým skrátiť prieťahy v súdnom konaní, to je prvoradou úlohou,“ povedala médiám po zvolení Švecová. Uviedla, že najprv sa chce oboznámiť so situáciou a agendou. Švecová je tiež ochotná zaradiť do pôvodných kolégií sudcov, ktorí boli za Štefana Harabina preradení do iného kolégia. „Sudca má vždy robiť to, k čomu má vzťah a k čomu sa vyučil,“ vravela. 

Súdna rada zvolila predsedníčku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Podľa šéfky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk dnešné voľby potvrdili jednoznačnú prehru blízkeho krídla Štefana Harabina. „Naznačujú nové mocenské pomery v súdnictve, ktoré vychádzajú skôr zo strany Smer-SD a vlády. Myslím si, že pani Švecová bude určitým posunom voči Štefanovi Harabinovi, ale nemyslím si, že je to osoba, ktorá zabezpečí zásadnú reformu súdnictva,“ povedala Wienk. 

Súdna rada zvolila predsedníčku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Minister spravodlivosti Tomáš Borec víta dnešné rozhodnutia súdnej rady. „Myslím si, že pani Bajánková spĺňa všetky predpoklady na to, aby dôstojne viedla túto mimoriadne dôležitú inštitúciu. Rovnako som presvedčený o tom, že tieto predpoklady má aj pani doktorka Švecová vo vzťahu k Najvyššiemu súdu SR,“ odkázal cez hovorkyňu Alexandru Donevovú. 

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská hodnotí pozitívne, že tieto funkcie v súdnictve budú obsadené. „Dúfam, že to pomôže upokojiť situáciu v justícii,“ dodala. Do samotnej voľby bola vnesená politika, o čom svedčia aj rýchle personálne výmeny v súdnej rade pred samotnou voľbou. Hra sa rozohrala v zákulisí, a preto je Žitňanská aj opatrná v hodnotení a chce si počkať na reálne kroky, ktoré tieto personálne zmeny prinesú. Spokojnosť nad obsadením oboch funkcií vyjadril aj Pavol Hrušovský (KDH), ktorý je členom Ústavnoprávneho výboru NR SR. Želá si, aby v tomto tandeme dokázali konsolidovať pomery v slovenskom súdnictve, podarilo sa im zvýšiť jeho dôveryhodnosť, transparentnosť v rozhodovaní a zvýšila sa dôvera slovenskej verejnosti v nezávislé rozhodovanie súdnej moci. 

Súdna rada dnes rokovala od rána. Popoludní si zvolila za predsedníčku Janu Bajánkovú. V prvej voľbe šéfa Najvyššieho súdu nikto z trojice kandidátov nezískal potrebných desať hlasov zo 17 členov rady. Švecová dostala vtedy deväť hlasov, za Hudáka hlasovalo šesť členov rady a Ivan Rumana dostal jeden hlas. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu