Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prudký dážď zaplavil niektoré časti Bratislavy: Ktoré úseky sú neprejazdné?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – V hlavnom meste dnes pretrvávajúci dážď zaplavil niektoré časti ciest. Pre zvýšenú úroveň vody na vozovke je momentálne neprejazdný napríklad podjazd pod Prístavným mostom.

Zachytili ste niečo zaujímavé? Svoje zábery nám posielajte na tipy@topky.sk

"Natečenú vodu odčerpávajú na mieste hasiči a premávku v danom úseku policajti odkláňajú," informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Neprejazdný je v súčasnosti aj podjazd pod železničnou traťou na ulici Domové role. S čiastočným obmedzením premávky musia bratislavskí vodiči počítať aj na Nábreží armádneho generála Ludvika Svobodu v smere na Mlynskú dolinu. "Tam je v súčasnosti neprejazdný pravý jazdný pruh," opísala hovorkyňa. Polícia žiada vodičov, aby sa neprejazdným komunikáciám vyhli, ak je to možné, a na cestách zvýšili opatrnosť i znížili rýchlosť. 

Zosuv pôdy pri PKO
Zobraziť galériu (5)
Zosuv pôdy pri PKO  (Zdroj: Tip čitateľa)

Bratislavskí hasiči momentálne zasahujú pri PKO po zosuve svahu a stromov na cestu. Na mieste je osem hasičov s dvoma kusmi techniky. Informovalo o tom Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Informáciu potvrdila aj bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová s tým, že pre zosuv je obmedzená doprava v smere z centra mesta na Karlovu Ves.

Zosuv pôdy pri PKO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V súvislosti s pretrvávajúcim intenzívnym dažďom polícia upozorňuje vodičov na aktuálne obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území Bratislavského kraja.  Ťažko prejazdná z dôvodu nadbytočnej vody či nánosov na vozovke je v súčasnosti Výtvarná ulica, Dvojkrížna ulica, Korytnicka ulica, Oremburská ulica a Starohájska ulica pri výjazde na Dolnozemskú cestu.

Neprejazdná je v súčasnosti aj Devínska cesta a Nábrežie armádneho generála Ludvika Svobodu od tunela pod hradným kopcom v smere na Mlynskú dolinu, kde malo dôjsť k zosunutiu svahu a stromov na vozovku. Na mieste sa nachádzajú policajné hliadky, ktoré premávku odkláňajú.

Zosuv pôdy pri PKO
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 Hasiči zasahujú po silných dažďoch na viacerých miestach v Bratislavskom kraji. Ako informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru v Bratislave, momentálne sú hasiči na výjazde v Plaveckom Štvrtku a v Malackách.

Zrážky obmedzili aj premávku MHD

Nepriaznivé poveternostné podmienky zapríčinili viaceré dopravné obmedzenia na bratislavských cestách. Niektoré autobusové linky Mestskej hromadnej dopravy premávajú obchádzkovými trasami. Linky 28, 29, 30, 31, 37 a 39 premávajú v smere na Mlynskú dolinu cez Most SNP, následne cez Einsteinovu ulicu a Most Lafranconi. Pri PKO sa totiž zosunula pôda a na komunikáciu padol aj strom. Informoval o tom Dopravný podnik Bratislava na svojej internetovej stránke.

Pri PKO sú aj hasiči, situácia pritom znemožňuje prejazd všetkých vozidiel. Z bezpečnostných dôvodov hasičský zbor nariadil aj vypnutie elektrického prúdu trolejového vedenia, takže nepremávajú ani električky do Karlovej Vsi ani do centra. Dopravný podnik tu zabezpečil náhradnú autobusovú dopravu. Strom spadol aj na Devínskej ceste, na miesto vyslali hasičov a políciu, ktorá v spolupráci s dispečingom dopravného podniku zabezpečí obchádzkovú trasu liniek 28 a 29. 

Bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová informovala, že pre nadbytočnú vodu je v súčasnosti ťažko prejazdná Výtvarná ulica, Dvojkrížna ulica, Korytnicka ulica, Oremburská ulica a Starohájska ulica pri výjazde na Dolnozemskú cestu. Neprejazdná je v súčasnosti aj Devínska cesta a Nábrežie armádneho generála Ludvika Svobodu od tunela pod hradným kopcom v smere na Mlynskú dolinu. Pre zvýšenú úroveň vody na vozovke je aj naďalej neprejazdný podjazd pod Prístavným mostom a podjazd pod železničnou traťou na ulici Domové role.

Rieky Hron, Turiec a Rimava dosahujú 2. stupeň povodňovej aktivity

Hladina riek Hron, Turiec a Rimava momentálne dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity a voda v tokoch naďalej stúpa. Hladina sa zvyšuje aj v ďalších riekach na strednom Slovensku, väčšina z nich pritom dosahuje prvý stupeň povodňovej aktivity. Výstraha pred dažďom, ktorú pre stred a západ krajiny vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), platí dnes do 19.00 h.

Hladina rieky Hron stúpla podľa údajov SHMÚ za posledných 24 hodín približne o 100 centimetrov. V stanici Banská Bystrica dosahovala o 16.30 h hladina Hronu 278 centimetrov. Okrem Turca a Rimavy dosahuje druhý stupeň povodňovej aktivity aj rieka Malina, jej hladina je však momentálne ustálená. 

Na väčšine riek stredného a západného Slovenska platí prvý stupeň hydrologickej výstrahy, rieky Horný a Dolný Hron, Slaná i Ipeľ dosahujú vo väčšine okresov druhý stupeň. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," varuje SHMÚ.

V západnej polovici Slovenska dnes môže napršať 20 až 35 milimetrov zrážok. SHMÚ pripomína, že predpokladaný úhrn a intenzita zrážok do 35 milimetrov sú v danom ročnom období a oblasti bežné, môžu však spôsobiť škody menšieho rozsahu. "Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú hydrometeorológovia.

Počasie trápi aj Moravu a Čechy

Južnú Moravu v noci nadnes bičovali prúdy dažďa. Nepretržitý príval vody z oblohy na mnohých miestach pretínali záblesky majákov hasičských áut. Naraz napršalo toľko zrážok, že spôsobili lokálne záplavy. V okrese Znojmo postihli desať rodinných domov, v okrese Břeclav sa zosunul svah na rybársky kemp s karavanmi, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

V meste Jevišovice v okrese Znojmo sa dnes vyliala z koryta rieka Jevišovka - za posledné hodiny tam napršalo 160 milimetrov zrážok a zem ich nestačila vsiaknuť. Voda tam zaplavila desať až 15 rodinných domov, ale nikomu sa nič nestalo. V meste si však niečo také nepamätajú 50 rokov. Hladina rieky začala popoludní opäť stúpať a tečie ňou storočná voda. V domoch zasahujú hasiči a odčerpávajú vodu. Pomoc ponúkol aj minister vnútra Milan Chovanec.

K zosuvu pôdy na rybársky kemp došlo medzi obcami Pavlov a Dolné Věstonice. Dvadsať metrov svahu zasypalo dva karavany. Pre nestabilné podložie hasiči evakuovali 20 ľudí, jednu ženu previezli do nemocnice so šokom.

Veľká voda spôsobila tiež podomletie cestnej komunikácie v okrese Znojmo a zaplavila nespočetne mnoho domov. Hasiči zasahovali v amfiteátri v meste Mikulov, kde odstraňovali vzniknutú vodnú lagúnu, aby sa tam mohol konať program tradičného Pálavského vinobrania.

Extrémne zrážky a voda robia starosti aj v mnohých iných obciach južnej Moravy, kde sa hasiči presúvajú od jedného postihnutého domu k druhému. "Od sobotňajšieho večera prechádza cez naše územie, predovšetkým na juhu Moravy, zrážkový front s extrémnymi úhrnmi zrážok," uviedla hovorkyňa Povodia Moravy Gabriela Tomčíková.

Povodňová pohotovosť pre Juhomoravský kraj a Vysočinu platí až do pondelka, upozornil web Novinky.cz. Hasiči museli v noci nadnes opakovane zasahovať takisto na severe Moravy a v Sliezsku kvôli intenzívnym dažďom a búrkam. Postihli celý Moravskosliezsky kraj, najviac okres Frýdek-Místek. 

Vaše tipy

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu