Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko si dnes pripomína Deň obetí holokaustu a rasového násilia

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - SR si dnes (9.9.) pripomína pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia na pamiatku desiatok tisíc obetí ktoré si vyžiadal režim Slovenského štátu v radoch židovského obyvateľstva a ostatných menšín.

Napriek tomu, že od týchto tragických udalostí uplynulo už viac než 70 rokov, a nedávno sme si pripomenuli  70. výročie SNP,  sa v spoločnosti objavujú snahy rôznych extrémistov a pseudohistorikov spochybňovať, zľahčovať, či ospravedlňovať deportácie Židov z územia Slovenského štátu a obhajovať jeho vedúcich predstaviteľov. Takéto snahy sú nielen prekrúcaním zrejmých historických faktov, ale vo svojom dôsledku znevažujú pamiatku vyše 70 000 obetí rasového zákonodarstva na území Slovenska.

Odkaz týchto tragických udalostí je platný aj dnes, keďže holokaust sa nezačal plynovými komorami, ale slovami o príživníkoch, parazitoch, pijaviciach na tele národa, ktoré treba odstrániť. Podobné výroky, dehumanizujúce, paušálne odsudzujúce na základe príslušnosti k určitej skupine, hoci namierenú voči iným skupinám obyvateľstva než v minulosti môžeme pozorovať aj dnes,  a preto by mali byť udalosti spred 70 rokov varovaním, kam môže takáto rétorika živená rasizmom a nenávisťou vyústiť. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu