Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prváci, štartujeme: Ako zvládnuť prvý deň v škole v pohode?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - A je to tu! Školskú aktovku a všetky pomôcky ste už kúpili a váš budúci prvák sa do školy teší. Ste pripravení Alebo nie? Máme pre vás niekoľko tipov, ako môžete z prvého školského dňa urobiť malý sviatok.

„Prváci ani rodičia sa prvého dňa v škole nemusia obávať. Čakajú ich dve zoznamovacie hodiny. Učiteľ im vysvetlí, ako to v škole funguje, aký budú mať rozvrh, čo si majú priniesť na ďalšie dni. Prvý týždeň sa zvykne konať aj prvé branné cvičenie. Stáva sa, že na uvítanie nosia prváci učiteľke aj drobný darček, zvyčajne kvet. Je dobré, aby si so sebou prváci doniesli aspoň ceruzky, pretože niekedy pre ne môžu mať učiteľky pripravené úvodné hravé aktivity, napríklad kreslenie či iné,“ hovorí Zuzana Třešková, učiteľka z II. základnej školy v Senici.

Prváci, štartujeme: Ako zvládnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Niektoré školy zvyknú o pomôckach, ktoré by mali byť v prváckej výbave, informovať aj na svojich internetových stránkach. Vo všeobecnosti by ste okrem školskej aktovky nemali zabudnúť na:

  1. vrecko na prezuvky – a prezuvky s bielou podrážkou
  2. vrecko na hygienické potreby – vrátane mydla s puzdrom, uterák s uškom, pohár a vreckovky
  3. vrecko na výtvarnú výchovu – malo by obsahovať zásteru, igelitový obrus, handričku, pohár na vodu, vodové farby, plastelínu, lepidlo, voskovky, farbičky, nožnice, štetce, farebný papier a výkresy
  4. vrecko na telesnú výchovu – s bielym tričkom, teplákovou súpravou, náhradnými ponožkami a teniskami
  5. peračník – obsahujúc gumu, strúhadlo, základné farbičky, ceruzky rôzneho typu a plniace perá
  6. dosky na zošity, obaly a predpísané druhy zošitov - o nich by vás mala informovať učiteľka

Prváci, štartujeme: Ako zvládnuť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Aby boli prvé dni v škole tip-top:

Motivujte

Aj dospelí majú radi, keď ich niekto pochváli. Inak na tom nie sú ani vaše deti. Chváľte ich za každú maličkosť, ale buďte k nim aj zdravo nároční, aby boli cieľavedomé. Ideálne je, ak sa s nimi budete učiť hravou formou. Tým si udržíte ich pozornosť. Súčasne vždy dbajte o to, aby ste u dieťaťa podporovali samostatnosť. Nerobte všetky veci, s ktorými si hneď nevie poradiť samo, namiesto neho.

Nezastrašujte

 „Však počkaj, učiteľka ťa dá do laty!“ alebo „v škole sa naučíš poriadku!“ sú tie najhoršie vyhlásenia, ktorými môžete dieťa demotivovať a vychovávať z neho budúceho rebela, ktorý bude vzdorovať školskému systému. Radšej sa zamerajte na to, aké pozitívne zmeny škola prináša – spoločné výlety, nových kamarátov, zaujímavé poznatky. A určite aj veľa spoločných hier a smiechu.

Asertivita

Vychovávajte deti k tomu, aby sa nebáli povedať svoj názor a priznať sa vám s nejakým problémom. V škole bude potrebné, aby sa váš prvák napríklad nebál vypýtať na toaletu, alebo aby sa vedel ohradiť, keď bude doňho spolužiak dobiedzať. Rozprávajte sa s dieťaťom o tom, čo a prečo tak či onak prežíva a súčasne mu dávajte najavo, ako veci vnímate vy.

S mobilom alebo bez?

Je veľmi pravdepodobné, že väčšina prvákov mobilný telefón ani notebook ešte nebude mať. Ak by ho aj mali, na hodinách ho nebudú môcť používať a ani potrebovať.

Prvý školský deň strávte spolu

 Je v poriadku, ak vy alebo vaše dieťa cítite nervozitu. Nástup do školy je veľká zmena pre obe strany. Ideálne bude, ak ju budete vnímať ako malú oslavu. Môžete zájsť s dieťaťom na spoločný obed alebo do cukrárne, spoločne nakúpite zošity alebo dieťaťu kúpite nové topánky, ktoré jednoducho nazvete školské. Dieťa si bude musieť zvyknúť na pravidelný režim a bude pre neho príjemnejšie, ako ho bude vnímať sviatočne. Podobne, ako keď sa dieťa teší na svoje narodeniny. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu