Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Oslavy SNP sú v plnom prúde: Tisíce Slovákov, politici a diplomati spomínajú

Zľava: Prezidenta ČR Miloša Zemana víta prezident SR Andrej Kiska počas osláv 70. výročia SNP. Zobraziť galériu (25)
Zľava: Prezidenta ČR Miloša Zemana víta prezident SR Andrej Kiska počas osláv 70. výročia SNP. (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Niekoľko tisícok Slovákov, politici a diplomati viacerých krajín sa dnes vo stredoslovenskej Banskej Bystrici zúčastní osláv 70. výročia začatia Slovenského národného povstania.

 
Na spomienku na protifašistické vystúpenie Slovákov na konci druhej svetovej vojny, kedy bola vtedajšia Slovenských republika pod silným vplyvom nacistického Nemecka, zavítal aj český prezident Miloš Zeman. Do osláv sa premietla diplomatická roztržka medzi Poľskom a Ruskom kvôli prítomnosti ruského ministra obrany Sergeja Šojgua na akcii chýba najvyšší poľský predstaviteľ. 
 
 
Na oslavy boli pozvaní zástupcovia štátov, ktorých občania sa do SNP aktívne zapojili. Účasť potvrdili delegácie viac ako 30 krajín. Podľa informácií sa oficiálneho programu odmietol zúčastniť poľský prezident Bronislaw Komorowski, a to kvôli prítomnosti ruského ministra obrany Šojgua. Varšava sa v Európskej únii radí k najväčším kritikom Moskvy v súvislosti s vojenskými akciami proruských separatistov na východe Ukrajiny. 
 
 
Šojgu na oslavy výročia SNP prišiel z poverenia ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého do Banskej Bystrice pozval bývalý slovenských prezident Ivan Gašparovič. 
 
 
Centrálne oslavy okrúhleho výročia SNP, ktoré je historikmi označované za jeden z najvýznamnejších medzníkov v novodobých dejinách súčasného Slovenska, odštartovalo kladenie vencov k pomníku SNP. Práve Banská Bystrica bola centrom povstania. Ozbrojené vystúpenie síce skončilo porážkou povstalcov, pomohlo ale slovenské k zaradeniu medzi členmi víťaznej protinacistickej koalície.
 
 
Aj keď na hlavné oslavy SNP pod povstalecký pamätník v B. Bystrici prišlo dnes možno viac, ako očakávaných 10.000 ľudí, prázdne neboli ani priľahlé ulice a neďaleké Námestie SNP. Všetci, ktorých v centre mesta oslovila TASR, o výročí i oslavách vedeli, sami však radšej zvolili tento voľný deň na pasívny oddych a korzovanie mestom. "Vieme, že sú oslavy, ale my nemáme radi masové akcie. Mysleli sme, že Banskobystričania budú dnes všetci pred tribúnou a my budeme mať prázdne námestie. Vidím však že veľa ich využíva tento krásny deň na prechádzky mestom," povedal asi päťdesiatnik Milan, ktorý prišiel pod Urpín spolu s rodinou z Brezna.

Na oslavy SNP prišiel aj režisér J. Jakubisko s manželkou

Na oslavy 70. výročia SNP do Banskej Bystrice prišla aj známa režisérska legenda Juraj Jakubisko spolu s manželkou Deanou. "Toto je moja mladosť. Do Banskej Bystrice chodím od mladosti a rád. Prišli sme sa pozrieť, Deanka do svojho rodiska, v Banskej Bystrici sa narodila. Sú to spomienky," uviedol Jakubisko.
Režisér svoje ďalšie myšlienky venoval Povstaniu. "Tak trochu som premýšľal, o tejto dobe som nakrútil veľa filmov – Sedím na konári, Zbehovia a pútnici... Keď sme si mysleli, že sloboda je zadarmo a už na to nebudeme myslieť, že už žiadne Povstanie alebo 'Poučenie', tak to nie je pravda. V tejto dobe je vojna blízko, ale to už nevieme rozoznať, čo je povstanie a čo vojna. Vidíte, je to všetko vždy veľmi blízko. Pomenovanie sa tomu dostane až po tom, ako to všetko dopadne," vysvetlil Jakubisko.
 
 "Môj otecko Boris Horváth nebol priamo v Povstaní. Bol však dôstojníkom armády a išiel s československým armádnym plukom cez Duklu. Ja to mám späté s osobným, citovým a rodinným zážitkom," povedala Deana Jakubisková. Podľa nej sme povinní také udalosti, akou je SNP, podporovať a pripomínať si ich, aby sme "vytvorili u mladých ľudí pocit hrdosti na niečo, čo v histórii Slovenska bolo. Musíme mať vzťah a úctu k našim dejinám".

Oslavami SNP žije celá B. Bystrica, prezidentov z blízka videli ľudia na námestí

Záujem niektorých Banskobystričanov a návštevníkov mesta sa ale sústredil aj na budovu Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), na priečelie, ktorej dal jeho predseda Marián Kotleba v predvečer osláv vyvesiť transparent "Stop NATO! Yankees go home!". Podaktorí si veľký pútač aj fotili. Dvere úradu boli ale otvorené, ľudia si mohli pozrieť výstavu ukrajinského fotografa, ktorý nafotil začiatok protestov na kyjevskom námestí v zime tohto roku. Výstavu predseda BBSK včera sám slávnostne otvoril, dnes ho však novinári na oslavách nevideli. V čase našej návštevy, krátko pred začiatkom osláv, sme však na výstave stretli len jedného návštevníka.
 
 
 
 
Rozruch na námestí spôsobil až krátko pred 14.00 h príchod hláv štátov na Radnicu, kde absolvovali slávnostný obed. K Andrejovi Kiskovi a Milošovi Zemanovi, ktorí boli na hlavných oslavách pri pamätníku, sa pridal aj poľský prezident B. Komorowski. Ten sa údajne pre zaneprázdnenosť oficiálnych osláv nezúčastnil. Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva ale asi o 15.30 h položí veniec k pamätníku.
 
Ochodze pred hlavnou tribúnou pod Pamätníkom SNP zaplnila dnes počas ústredných osláv najmä stredná a staršia generácia. Organizátori očakávajú, že viac mladých ľudí bude na popoludňajšom kultúrnom programe, v ktorom sa predstavia nielen hudobné stálice ako SĽUK, Alexandrovovci či Marie Rottrová, ale aj temperamentný orchester Bobana a Barka Markoviča a zoskupenie Vlčia stráž, ktoré pozostáva z mladých hudobníkov, účastníkov prestížnych slovenských speváckych súťaží.
 

Kiska: Ľudia pred 70. rokmi ukázali sebavedomie a odmietli opatrnosť

Naša dnešná sloboda, demokracia aj štátna nezávislosť, postavenie Slovenskej republiky a vo svete, naše príležitosti, aj naše historické sebavedomie, to všetko sa odvíja od rozhodnutia účastníkov Slovenského národného povstania (SNP) vydať sa na boj proti zlu. V príhovore pri príležitosti 70. výročia SNP to dnes na oslavách v Banskej Bystrici vyhlásil prezident Andrej Kiska. "Pred čím sa dnes skláňame pri tomto pamätníku, je myšlienka, odvaha a osobné rozhodnutie každého jedného človeka, ktoré musel urobiť za seba. Odvaha a statočnosť ľudí, ktorí prežili a hrdinstvo a najvyššie obete tých, ktorí v Slovenskom národnom povstaní padli. Ľudia pred 70 rokmi preukázali sebavedomie, smelosť, odmietli opatrnosť, odmietli filozofiu, že zo všetkého a vždy sa dá nejako vychytračiť bez obetí, v závetrí," povedal Kiska.
 
 
Pripomenul, že SNP nebolo len bojovou akciou povstaleckej armády, vojakov a partizánov, malo za sebou aj podporu ľudí, ktorí sa v mnohých prípadoch zachovali rovnako statočne ako muži a ženy na bojiskách. Vo svojom príhovore osobitne povzbudil učiteľov, "aby aj ďalšie generácie porozumeli povstaniu hlavou, aby jeho odkaz cítili srdcom, aby rozumeli hodnote slobody, aby ju potom mohli, ale aj chceli chrániť".
 
Český prezident Miloš Zeman vo svojom príhovore spomenul slová Dolores Ibárruri: "Je lepšie zomrieť v stoji, ako žiť na kolenách". SNP podľa neho urýchlilo koniec 2. svetovej vojny tým, že z vojenského hľadiska viazalo niekoľko nemeckých vojenských divízii a prispelo k tomu, že sa na konci vojny slovenský národ stal jedným z víťazných. "Chcel by som sa s úctou skloniť pred prítomnými veteránmi, ktorí symbolizujú tú skutočnosť, že tu stojíme, nie kľačíme, ako slobodní ľudia," povedal na záver svojho príhovoru Zeman. 
 
 
 "Musíme ľahostajnosť voči vlastným dejinám v mladých ľuďoch zlomiť a prekonať, lebo iba poznanie, že história je učiteľkou života, je cestou z pekla ľahostajnosti," povedal vo svojom príhovore premiér Robert Fico (Smer-SD). Učiteľov verejne zaprisahal, aby so svojimi žiakmi navštívili archeopark v Bojnej, či Myjavu, kde prvý predseda Slovenskej národnej rady Jozef Miloslav Hurban rozkolísal zvon slobody. "Starí rodičia zoberte svojich vnukov a vnučky na Bradlo a poklonte sa veľkému generálovi Štefánikovi. Učte ich žiť podľa jeho kréda - ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem, lebo iba tak môžu Slováci žiť v 21. storočí," pokračoval predseda vlády.
 
 
,Fico spomenul aj sankcie Európskej únie, Ukrajiny a Ruska, voči ktorým, ako povedal, bol vždy skeptický. "Za vládu SR vyhlasujem, že Slovensko si váži solidaritu a bude sa správať solidárne, ako to ukázalo pri spätných dodávkach plynu na Ukrajinu. Pri rozhodovaní o ďalších sankciách, ktoré Slovensko a celú Európsku úniu brzdia v hospodárskom raste a pri odstraňovaní dôsledkov svetovej krízy, sa však nemienime riadiť propagandou, dezinformáciami alebo záujmami iných krajín," vyhlásil. Vláda bude podľa neho požadovať overené informácie, dôsledné dodržiavanie medzinárodného práva a rešpektovanie národných záujmov Slovenskej republiky. "Musíme dôsledne posúdiť, či sankcie majú mať prednosť pred diplomatickým riešením konfliktov, ku ktorému som vždy vyzýval a budem tak robiť aj zajtra v Bruseli na summite Európskej únie,“ uzavrel.
 
 
"Od najdôležitejšieho povstania v dejinách Slovenska ubehlo už 70 rokov a mňa o to viac trápi otázka, ktorú kedysi vyslovil jeden významný európsky štátnik, ako je možné, že pán Boh stanovil medze ľudskej múdrosti, ale nestanovil medze ľudskej hlúposti," povedal pred prítomnými predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD). Dodal, že hovorí o bezhraničnej ľudskej hlúposti, pretože sa aj dnes nájdu na Slovensku extrémisti, ktorí sa na jednej strane hlásia k vlastenectvu a na druhej oslavujú vojnový fašistický Slovenský štát. "Slovensko malo byť germanizované a vyčistené od Slovákov, žiaden národ, žiaden štát. Je čistým šialenstvom, že dnes sa k tomu hlásia aj niektorí pomýlení slovenskí nacionalisti a neonacisti a vy bohužiaľ tu v Banskej Bystrici o tom viete svoje," vyhlásil Paška.

Glváč: SNP je jednou z najvýznamnejších udalostí našich dejín

Minister obrany Martin Glváč sa dnes zúčastnil v Banskej Bystrici na oslavách jubilejného 70. výročia Slovenského národného povstania. "Slovenské národné povstanie je jedným z najväčších míľnikov slovenskej histórie. Vždy si ho budeme vážiť a uctievať. Je dôkazom vôle slovenského národa vziať svoj osud do vlastných rúk. Je preto nevyhnutné si ho stále pripomínať, aby jeho význam zostal v mysliach aj pre mladšie generácie," povedal minister obrany Martin Glváč.
 
Ako dodal boj proti fašizmu spojil celý svet. "A je mojou morálnou povinnosťou dnes tu stáť a vzdať úctu tým, ktorí proti fašizmu bojovali a bojovali za našu slobodu," povedal minister obrany Glváč.
Oslavy 70. výročia začiatku Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici odštartovalo preletom stíhačiek Mig-29. Pamiatku jednej z najvýznamnejších udalostí našich národných dejín si pri centrálnom pamätníku v Múzeu SNP uctil aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Milan Maxim. 
 
 
Minister obrany Martin Glváč spoločne z ruským ministrom obrany Sergejom Sojgu pri príležitosti 70. výročia Slovenského národného povstania slávnostne otvorili v Múzeu SNP dokumentárnu výstavu s názvom Víťazstvo. "Je dôležité pripomenúť, že návšteva ruského ministra obrany súvisí s oslavami 70. výročia SNP. Tlmočil som naše znepokojenie so situáciou v krajine. Znova zopakujem, že k diplomatickému riešeniu je potrebná komunikácia. Mrzí ma, že som pri ruskom ministrovi zostal sám, pretože to bola možnosť pre hlavného veliteľa ozbrojených síl, aby sa porozprával a získal penzum informácií a naliehal ako demokrat na to, aby bola skôr vedená naša politika diplomatickou cestou," uviedol minister obrany Martin Glváč.
 
Popoludní pokračovali oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania kultúrnym programom. Ozbrojené sily SR pripravili pre účastníkov osláv statické ukážky vojenskej techniky. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu