Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Kotleba narušil oslavy SNP: Transparent na župe, Yankees go home! Stop NATO!

Oslavy SNP narušil Kotlebov transparent. Zobraziť galériu (4)
Oslavy SNP narušil Kotlebov transparent. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf Banskobystrického kraja a vodca slovenských extrémistov Marián Kotleba vyvesil dnes na budove, kde sídli jeho úrad, veľký transparent s hanlivým odkazom na adresu Američanov a NATO. Kotleba je známy svojimi negatívnymi postojmi k Európskej únii i Severoatlantickej aliancii. NATO je podľa neho teroristická organizácia.

Župan (hajtman) spolu s riaditeľom svojho tlačového odboru Miroslavom Beličkom zavesili na krajský úrad nápis "Yankees go home! Stop NATO". Yankees je slangové označenie ľudí pochádzajúcich zo Spojených štátov. Budova sa nachádza v Banskej Bystrici na Námestí Slovenského národného povstania (SNP) a Kotleba akciu podnikol práve v deň osláv SNP. 
 
 
Kotleba už skôr z budovy zvesil vlajku Európskej únie, ktorú následne nazval "okupačnou modrou handrou". "Ani Hitler si nedovoľoval to, čo dnes Európska únia. Nemecká vlajka viala len na veľvyslanectve Nemecka v Bratislave a nie na ďalších úradoch v krajine," vyhlásil vtedy. 
 
Kotleba sa stal županom na konci minulého roka potom, čo prekvapivo vyhral v krajských voľbách. V minulosti sa neslávne preslávil vystúpeniami v nacistických uniformách a extrémistickými prejavmi, kvôli ktorým bol niekoľkokrát obvinený.
 

Mladí ľavičiari protestovali v Banskej Bystrici proti fašizmu a vojne na Ukrajine

Proti novodobému fašizmu a kapitalizmu, ale tiež proti vojne na Ukrajine protestovalo dnes dopoludnia v mestskom parku v B. Bystrici asi 30 členov a sympatizantov ľavicového Vzdoru - strany práce. Termín protestu si zvolili cielene na výročie SNP, pretože podľa nich súčasné dianie vo svete potiera hlavné myšlienky starých otcov, s ktorými išli do povstania.

Oslavy SNP
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Chceme tu poukázať predovšetkým na to, že kapitalistický režim vždy musí skončiť vojnou," povedal krátko pred zhromaždením predseda strany Stanislav Pirošík. Vo svojom prejave kritizoval najmä aktuálne rozdúchavanie vojnového konfliktu na Ukrajine. Podľa neho kapitalizmus umožnil aj tam nástup oligarchov a politikov, ktorí od demontáže socializmu vyciciavajú domácu ekonomiku, uvrhli obyvateľstvo do chudoby a totálne rozvrátili verejné financie.

Zástupcovia strany niekoľko dní pred oslavami SNP avizovali, že vlastnými telami zabránia prístupu ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na oslavy. Ukrajinská hlava štátu sa však napokon osláv nezúčastní. Účastníci demonštrácie sa po skončení vydali na hlavné oslavy pod Pamätník SNP. Vzdor - strana práce je podľa Pirošíka mladou stranou, ktorá po rozvrate Komunistickej strany Slovenska dáva dohromady jej myšlienky a chce ich obrodiť.

Aktualizácia

Marian Kotleba bol viackrát obvinený, ale obžalovaný iba raz. Na základe jeho podnetu sme urobili v opravu a za zverejnenie tejto nesprávnej informácie sa mu ospravedlňujeme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu