Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Mlynskej doline namerali mimoriadny úhrn dažďových zrážok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Denné úhrny zrážok väčšie alebo rovné 40 mm môžu za určitých okolností spôsobiť problémy, prípadne aj škodové udalosti. V Bratislave sa takéto vysoké denné úhrny zrážok nemusia vyskytovať iba v lete. Ak sa však vyskytnú v priebehu letnej sezóny, majú často pôvod v búrkových lejakoch, podobne ako sa to stalo v sobotu popoludní (23.8.).

Ako ďalej informovali Pavel Faško a Peter Kajaba zo SHMÚ, riziko nepriaznivých dôsledkov pri týchto dažďoch je veľké predovšetkým vtedy, ak padajú ako intenzívny dážď. Pri poslednej podobnej udalosti v Bratislave spadla podstatná časť zrážok približne za 80 minút. V bratislavskej Mlynskej doline namerali 64 mm zrážok. Dážď bol výnimočný nielen celkovým denným úhrnom (druhý najvyšší v histórii prevádzky tejto meteorologickej stanice), ale aj svojou intenzitou.

Prípady intenzívnych dažďov sú v posledných rokoch pomerne časté aj inde na Slovensku. Bratislava je však veľkomestom, ktoré sa vyznačuje hustou zástavbou, kde sa môže prostredie v lete prehrievať rýchlejšie ako v okolí, čo spolu s dostatkom kondenzačných jadier poskytuje pre vývoj búrok a intenzívnych dažďov pozitívny impulz. Ak sa táto situácia vyskytla v Bratislave na konci leta, tiež nie je náhoda.

Takéto vysoké denné úhrny zrážok sa tu v ročnom režime sústreďujú práve do obdobia na konci leta a na začiatku jesene. Z hľadiska veľkopriestorovej cirkulácie vzduchu to súvisí s pribúdajúcim počtom prípadov pomalšie postupujúcich zvlnených frontálnych rozhraní v tomto období roka, a aj so stúpajúcou aktivitou tlakových níží, ktoré sa tvoria južne od Álp.

Pri chronologickom hodnotení výskytu takýchto vysokých denných úhrnov zrážok na Slovensku bol zlomovým rok 1994. Približne v posledných 20 rokoch sa vyskytuje veľa anomálií v režime zrážok, ktoré sa dajú identifikovať v rôznych charakteristikách zrážok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu