Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenská turistka uviazla v Mačacom kotle, pomáhali jej záchranári

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY - Horských záchranárov dnes v ranných hodinách požiadala o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky 112 slovenská turistka.

Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že žena sa z Téryho chaty vybrala za skupinou turistov smerom pod Pyšný štít. Po tom, čo padla hmla, stratila so skupinou kontakt a následne sa pri hľadaní cesty späť dostala do neschodného skalnato-trávnatého terénu. Zostúpiť v exponovanom teréne už nedokázala.

Záchranári požiadali o spoluprácu posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport Europe (VZZS ATE), ktorá zobrala na palubu vrtuľníka dvoch záchranárov HZS. Pre nepriaznivé podmienky nedokázal vrtuľník naletieť do oblasti Mačacieho kotla, záchranárov tak vysadil pod Téryho chatou, čo urýchlilo celú záchrannú akciu.

Horskí záchranári následne smerovali k miestam, kde sa mala Slovenka nachádzať. Po lokalizácii uviaznutej turistky ju príslušníci HZS na mieste zateplili a poskytli jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne bola 27-ročná žena odprevadená na Téryho chatu, odkiaľ ju po zlepšení poveternostných podmienok pre celkovú vyčerpanosť a podchladenie transportovala posádka VZZS ATE do popradskej nemocnice. Záchranári HZS následne zostúpili do Starého Smokovca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu