Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Západné Slovensko zasiahla búrka: Prúdy vody zatopili cesty, zalialo aj obchodné centrum

Bratislavu zaplavila voda. Zobraziť galériu (2)
Bratislavu zaplavila voda. (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Po zadnej strane tlakovej výše nad Ukrajinou k nám prechodne prúdi od juhozápadu teplejší a vlhký vzduch. Počas prvej hodiny intenzívnych zrážok v hlavnom meste napadlo pri bratislavskom letisku takmer 34 mm zrážok. Podjazd pod Prístavným mostom je už prejazdný, stále však ostáva neprejazdný úsek na Nábreží armádneho generála Ludvíka Svobodu

Vyčíňa počasie aj vo vašom okolí? Svoje zábery nám posielajte na tipy@topky.sk

"Odkedy sa rozpršalo, až po 17.30 tam spadlo celkovo 38 mm zrážok, no len v prvej hodine, približne medzi 15.30 a 16.30 to bolo 33,6 mm," spresnil meteorológ Norbert Polčák. Podobne to bolo aj na Kolibe. "Tu v prvej hodine spadlo 23 mm zrážok, celkovo do 17.30 h to bolo 27 mm zrážok."

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave TASR informovalo, že profesionálni i dobrovoľní hasiči momentálne zasahujú na štyroch miestach. Na ružinovskom zimnom štadióne odčerpávajú vodu zo strojovne, na Landererovej ulici riešia zatopené sklady a na Nejedlého ulici v Dúbravke odčerpávajú vodu zo zatopených podzemných garáží. Dobrovoľní hasiči zasahujú na zatopenej Starorímskej ulici v Rusovciach.

V Bratislave bude pršať aj počas večera, no hlavná intenzita zrážok sa podľa Polčáka presunie na stredné a východné Slovensko. "V priebehu noci tam môže napadnúť 30 až 40 mm zrážok," uviedol Polčák. Avizoval, že SHMÚ vyhlasuje pre stred a východ Slovenska výstrahu 1. stupňa.

Intenzívny lejak a povodňové stavy v uliciach hlavného mesta si vyžiadali 11 výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HAZZ). Ako informovali z Operačného strediska Krajského riaditeľstva HaZZ v Bratislave, v nasadení bolo 29 príslušníkov HaZZ a osem kusov techniky. Okrem profesionálnych hasičov pomáhali odčerpávať vodu z pivníc a dvorov a ulíc aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Petržalky a Prievozu.

Na viacerých miestach boli zaplavené komunikácie. Podjazd pod Prístavným mostom, Nábrežie generála Ludvíka Svobodu i Krátka ulica sa stali neprejazdnými. Výčiny počasia prerušili aj program festivalu Uprising na Zlatých pieskoch. Organizátori na sociálnej sieti informovali, že naplánované vystúpenia sa uskutočnia, predpokladajú však, že ich budú musieť skracovať.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Bratislave Karina Považanová zároveň tlmočila žiadosť, aby vodiči rešpektovali pokyny polície. "Ak je to možné, žiadame vodičov, aby sa tomuto úseku úplne vyhli," uviedla policajná hovorkyňa. Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) uviedlo, že eviduje veľké množstvo žiadostí súkromných osôb o zásah hasičov z dôvodu zatopenia pivníc a dvorov.

Vytopilo parkovisko obchodného centra Aupark, ako aj priestory vo vnútri.

Búrky a intenzívne lejaky sú pokračujúcou hrozbou aj v ďalších hodinách. Výstrahu pred nimi vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé Slovensko. Na západe krajiny platí výstraha pred búrkami, spojenými s lejakmi do 23.00 h, pre ostatné územie Slovenska meteorológovia vydávajú výstrahu pred dažďom s trvaním od 20.00 h do nedele 8.00 h. Ako informuje web www.shmu.sk, pri intenzívnych dažďoch môže miestami spadnúť 20 až 40 mm zrážok.

Ani garáže Auparku nezostali suché.
Zobraziť galériu (2)
Ani garáže Auparku nezostali suché.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Polícia varuje

Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave upozorňuje vodičov na obmedzenia na ďalších cestných komunikáciách. Z dôvodu nadbytočnej vody je v súčasnosti neprejazdné okrem podjazdu pod Prístavným mostom aj Nábrežie armádneho generála Ludvika Svobodu v smere na Mlynskú dolinu a Krátka ulica na Palisádoch.

Hliadky dopravnej polície premávku na uvedených komunikáciách odkláňajú a ihneď, ako to ich stav umožní, opätovne ich pre vodičov sprejazdnia. Vodičov preto žiadajú, aby sa týmto komunikáciám, pokiaľ možno, vyhli. Ďalšie cestné komunikácie na území hlavného mesta sú v súčasnosti prejazdné, avšak na mnohých miestach pokryté vrstvou nadbytočnej vody. Vodiči by mali preto na cestách zvýšiť opatrnosť a znížiť rýchlosť. 

Nedeľa

Po zadnej strane tlakovej níže so stredom nad Škandináviou prejde zajtra cez naše územie od severozápadu studený front. Celý deň bude oblačno až zamračené. Na viacerých miestach meteorológovia očakávajú dážd, prehánky, ojedinele i búrky. Najnižšia nočná teplota vystúpi len na 14 až 9 stupňov Celzia. Bude fúkať slabý, postupne severozápadný vietor do 20 km/h.

Cez deň bude premenlivá, na severe a východe veľká oblačnosť. Na viacerých miestach sa očakávajú prehánky alebo občasný dážď, ojedinele i búrky. Popoludní budú zrážky ubúdať
a na juhozápade sa bude zmenšovať oblačnosť. Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí 16 až 21 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši len okolo 11 až 15 stupňov Celzia.

Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi len na 5 stupňov. Fúkať bude severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h), na juhozápade v nárazoch miestami okolo 15 m/s (55 km/h), k večeru vietor čiastočne zoslabne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu