Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rómsky festival v Moldave zakázali: Podporoval ho aj prezident Kiska!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa)

MOLDAVA NAD BODVOU – Mesto Moldava nad Bodvou (okr. Košice okolie) pre bezpečnostné riziká zakázalo konanie hudobného festivalu Moldava – Spolu 2014 v priestoroch rómskej osady Budulovská. Podujatie sa malo konať 29. augusta, organizátori festivalu sa teraz chcú dohodnúť s mestom na inom priestore v rovnakom termíne.

Festival získal záštitu prezidenta SR Andreja Kisku, v avizovanom programe sú skupiny ako Slobodná Európa, Korben Dallas, Para, Sendreiovci, ale aj miestni hudobníci. Myšlienkou festivalu je lámať bariéry a predsudky medzi Nerómami a Rómami, a pritiahnuť do osady, kde došlo vlani v júni ku kontroverznej policajnej razii, obyvateľov mesta. Organizátormi sú neziskové organizácie ETP Slovensko, EQUITY a Mestské zásahy, spolu s agentúrou Pohoda Festival.

Primátor mesta István Zachariaš odmietol podujatie v osade na odporúčanie polície. "Požiadal som organizátorov, aby mi doložili stanovisko štátnej polície, pretože potrebujem zabezpečiť poriadok a vlastnými silami to nie som schopný. Oni to neurobili. Vyžiadal som si preto stanovisko štátnej polície, kde bolo povedané, že v tom priestore v osade je to jednoducho nebezpečné," povedal dnes. K argumentom proti patrí nevyhovujúca príjazdová cesta pre sanitky či hasičské autá, ale aj problém so psami v osade, či blízka nezregulovaná rieka.

Martin Vavrinčík z ETP Slovensko uviedol, že list primátora so zamietavým rozhodnutím dostali v stredu 20. augusta. Bezpečná organizácia podujatia v osade, ktorá má svoje špecifiká, by podľa neho bola možná s pomocou polície a mesta. Odmietavé stanovisko organizátorov krátko pred termínom prekvapilo a zaskočilo.

Organizátori sa teraz chcú s mestom dohodnúť na mieste konania, ktoré by bolo z jeho hľadiska bezpečné. "Myslíme si, že to podujatie je dôležité a zmysluplné. Máme pozitívne reakcie od obyvateľov mesta a osady, teda, že sa na to podujatie tešia. Samozrejme, že sme do toho vložili veľa energie a máme aj zmluvné záväzky, takže veľmi neradi by sme ho rušili. To považujeme za absolútne krajný scenár," povedal Vavrinčík.

Mesto podľa primátora nemá vhodný priestor na konanie takéhoto podujatia. Otvoreným ostáva organizácia na súkromnom pozemku. Podľa informácie od Vavrinčíka by mali o záležitosti ešte mimoriadne rokovať mestskí poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu