Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia očakávajú ochladenie: Teploty môžu poklesnúť na bod mrazu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V ďalších dňoch sa na Slovensku výrazne neoteplí. "Naopak, cez víkend očakávame prechod ďalšieho studeného frontu, ktorý prinesie do našej oblasti studený vzduch," predpovedá Miroslav Šinger zo Slovenského meteorologického ústavu.

Ako ďalej priblížil, hlboká tlaková níž so stredom nad Škandináviou k nám postupne priniesla chladné a daždivé počasie. V stredu (20. 8.) teplota vystúpila na 19 až 23 stupňov Celzia, na juhovýchode do 26 stupňov. Na väčšine meteorologických staníc na juhu Slovenska boli maximá o tri až päť stupňov nižšie v porovnaní s dlhodobým normálom v rokoch 1961 až 1990, pričom tieto hodnoty sú bežné v druhej polovici septembra (s výnimkou krajného juhovýchodu, kde bola teplota v rámci normálu.)

Podobne chladno bolo aj vo štvrtok (21. 8.), na severe až rekordne. V Poprade podľa operatívnych údajov teplota dosiahla maximum 13 stupňov Celzia, čo je približne o jeden stupeň menej, ako bolo maximum v roku 1972, keď bolo na Slovensku rovnako veľmi chladno a na mnohých staniciach zaznamenali rekordne nízku teplotu vzduchu. Rekordne chladno bolo podľa operatívnych údajov aj v Liesku, či Gánovciach, pričom dosiaľ platné rekordy na týchto staniciach boli z podobne chladného obdobia zo záveru leta 2013.

V ďalších dňoch sa situácia výraznejšie meniť nebude. Trochu sa oteplí, no v nedeľu (24.8.) cez naše územie opäť prejde od severozápadu teplotne výrazný studený front, ktorý prinesie v kombinácii so silným severným vetrom ďalší studený deň. V hladine 850 hPa teplota na severe do pondelka rána (25. 8.) poklesne takmer na dva stupne, čo je vzhľadom na ročnú dobu mimoriadne nízka hodnota.

V noci na pondelok zoslabne aj vietor a zmenší sa oblačnosť, čo sú vhodné podmienky na výrazné nočné ochladenie. Najmä na severe v horských dolinách a kotlinách môže nočná teplota vo výške dva metre klesnúť na tri stupne, za priaznivých podmienok sa ojedinele môže blížiť až k bodu mrazu. V pondelkové ráno sa môžu vyskytnúť prízemné mrazy aj v nížinách.

"V budúcom týždni potom postupne očakávame mierne oteplenie. Teplota v južných okresoch pravdepodobne prekročí hranicu letného dňa, teda vystúpi nad 25 stupňov Celzia, no tropických 30 stupňov sa s veľkou pravdepodobnosťou nedočkáme," uzavrel Miroslav Šinger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu