Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EXKLUZÍVNE Na oslavy SNP príde Putinova pravá ruka: Lajčák tají, kto to je, my to vieme!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: free)

BRATISLAVA - Na oslavách 70. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici bude aj zástupca Ruskej federácie. Potvrdil to dnes po rokovaní vlády šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Nám sa podarilo vypátrať o koho ide. Budete prekvapení.

"Ruská strana potvrdila účasť, ale zatiaľ nebudem hovoriť koho," povedal minister zahraničia. Prezident Ivan Gašparovič pozýval na oslavy ešte v máji prezidentov tých štátov, ktorých príslušníci sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska v rokoch 1944 a 1945. Na spomienkovú akciu teda pozval aj ruského prezidenta Vladimira Putina či ukrajinskú hlavu štátu Petra Porošenka. Lajčák nevidí žiadny problém v tom, že Rusi na tohtoročných oslavách budú.

"Spochybňovať podiel Červenej armády na oslobodení Československa by mohol len veľký cynik. Mám pocit, že sa tu spájajú veci, ktoré sú nespojiteľné," dodal minister.

 

Aktualizované o 16:05

Príde Putinova pravá ruka

Na oslavy príde minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu, ktorý má hodnosť armádneho generála a je taktiež držiteľom ocenenenia Hrdina Ruskej federácie. Jeho účasť nám potvrdil riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičej, ktorého úrad oslavy organizuje. "Áno, môžem to potvrdiť. Sme veľmi radi, že k nám zavíta jeden z najvyšších predstaviteľov Ruskej federácie," povedal Topkám.

Šojgu je považovaný za strojcu reformy ruských ozbrojených síl a je známy svojským osobným vystupovaním. Namiesto uniformy si často oblieka koženú bundu.

V posledných týždňoch patrí do trojky najviac citovaných štátnikov Ruska. Po Vladimírovi Putinovi a ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu