Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pápež František sa bojí III. svetovej vojny: Musíme zastaviť Islamský štát!

Pápež František Zobraziť galériu (3)
Pápež František (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Pápež František sa z obavy o vypuknutie tretej svetovej vojny prvýkrát tvrdo vyjadril na adresu polovojenských a militantných skupín Islamistov v Iraku. Žiada OSN, aby situáciu začalo riešiť medzinárodné spoločenstvo. Podľa hlavy katolíckej cirkvi je totiž nutné a legitímne, aby svet zastavil novovznikajúci Islamský štát, ktorý má na krku genocídu kresťanov aj ďalších obyvateľov v oblasti.

Pápež František dnes vyjadril presvedčenie, že medzinárodné spoločenstvo má právo zastaviť agresiu islamistov v Iraku. O tom, ako sa to má urobiť, by však podľa pápeža nemala rozhodovať len jediná krajina.

"V týchto prípadoch, kde dôjde k neoprávnenej agresii, môžem povedať jedine to, že je legitímne zastaviť neoprávneného agresora," povedal František novinárom počas letu z Južnej Kórey. Touto formuláciou reagoval na otázku týkajúcu sa pokračujúcich amerických leteckých útokov voči ozbrojencom Islamského štátu na severe Iraku.

Pápež František sa bojí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: timesofisrael.com)

Pápež ale podľa agentúry Reuters zároveň zdôraznil, že nehovorí o oprávnenosti "bombardovania" alebo "vedenia vojny", ale len o legitimite "zastavenia" agresora. O tom, ako zastaviť postup islamistov v Iraku, by sa podľa neho malo rozhodovať na pôde OSN.  

 

"Žiadna krajina sama o sebe nemôže posúdiť ... ako zastaviť nelegitímneho agresora," uviedla hlava katolíckej cirkvi. František tiež počas rozhovoru s novinármi uviedol, že po vypuknutí súčasnej krízy zvažoval svoju cestu do Iraku. Napokon sa však rozhodol, že tam zatiaľ nevycestuje.  "V tejto chvíli by to nebola tá najlepšia vec, ale stále som ochotný to urobiť," povedal pápež podľa agentúry Reuters. 

Pápež František sa bojí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: twitter, wikipedia)

 

Pohrozili Spojeným štátom

Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú zasahovať proti jej militantom. Na videonahrávke, ktorá ukazuje Američana sťatého ešte počas americkej invázie v Iraku, skupina vo vyhlásení varuje, že "Američanov kdekoľvek na svete utopí v ich vlastnej krvi".

Sunnitská extrémistická skupina Islamský štát sa ešte v júni zmocnila veľkej časti severozápadného Iraku vrátane druhého najväčšieho mesta Mósul, ktorú spojila s priľahlým územím Sýrie do spoločného "kalifátu". Na žiadosť irackej vlády sa do boja proti islamistom zapojilo aj americké letectvo, ktoré bombardovalo ich pozície na kurdskom severe Iraku. Americké nálety už pomohli kurdským silám získať späť niektoré územia. Prezident USA Barack Obama v pondelok vyhlásil, že Islamský štát predstavuje hrozbu nielen pre Irak, ale pre celý región.

Pápež sa modlí za Slovákov

Pozdrav Svätého Otca Františka prezidentovi a občanom Slovenskej republiky z paluby letu KAL9927 počas preletu ponad Slovenskú republiku bol tlmočený prostredníctvom komunikácie pilotov lietadla Boeing 777 a riadiacich letovej prevádzky.

„Korean Air 9927. Mám správu od pápeža prezidentovi Slovenskej republiky. Správa bude trvať približne jednu minútu. Keď letím ponad Slovensko, pri svojom návrate z Kórey, posielam Vašej Excelencii a všetkým obyvateľom Slovenska svoje najlepšie priania a uistenie o mojich modlitbách za všetkých obyvateľov Slovenska. Koniec,“ uvádza sa v správe. Dnes o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov

Svätý Otec František podobnú správu poslal aj 13. augusta, keď letel do Južnej Kórey. Aj vtedy počas preletu nad územím Slovenskej republiky zaslal prezidentovi Andrejovi Kiskovi správu: „Keď prelietam ponad Slovensko na mojej ceste do Kórey, posielam srdečný pozdrav Vašej Excelencii a Vašim spoluobčanom. Zvolávajúc na vás všetkých požehnanie Všemohúceho Boha, modlím sa, aby v krajine prekvitali pokoj a prosperita“. Pozdrav hlavám štátov krajín, nad ktorými prelieta pápež, je tradíciou.

Pápež František bol na historickej návšteve Kórejského polostrova. Súčasťou jeho päťdňového programu bola okrem iného aj veľká omša v centre Soulu za zjednotenie 60 rokov rozdeleného polostrova, stretnutie s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany japonských vojakov počas druhej svetovej vojny či stretnutie s rodinami obetí aprílového potopenia trajektu. Ku kresťanstvu sa hlási 30 percent Juhokórejčanov, väčšinu však tvoria evanjelici.

Vedenie katolíckej cirkvi koncom júna potvrdilo, že pápež František príde do juhovýchodnej Ázie aj v polovici januára, keď zavíta na Srí Lanku a Filipíny. Pontifik počas svojich prvých 18 mesiacov na čele cirkvi zatiaľ vycestoval do Brazílie a na Blízky východ. V júni oznámil zámer vydať sa na svoju prvú cestu v rámci Európy, do Albánska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu