Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Etnografka: Mladé rómske dievčatá to majú v rodine ťažšie ako pred 20 rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Aký najväčší sen by mohla mať mladá rómska žena v súčasnosti? Etnografka Zuzana Kumanová si myslí, že by to mohla byť túžba vrátiť čas o dvadsať-tridsať rokov dozadu. Do obdobia, kedy aj rómske ženy zažívali pozitívne emancipačné zmeny, uviedla.

"Výskumy, ktoré robili moji kolegovia v 70., 80. rokoch, zaznamenávali fakt, že ženy v rómskych komunitách mali vďaka zamestnaniu a príjmu viac osobnej slobody, viac času na seba i na svoje koníčky," vysvetlila odborníčka, ktorá sa venuje rómskej histórii, kultúre a tradíciám. "Negatívne zmeny, zhoršenie ekonomickej situácie nízkokvalifikovaných skupín a viacgeneračná chudoba ako následok tejto situácie však výrazne poznačili postavenie žien v komunite," dodala. Skonštatovala, že dnes dochádza k istej regresívnej zmene.

Jedným z prejavov je aj návrat k viacgeneračnému bývaniu a to, čo ho sprevádza. "Mladé dievčatá prichádzajú do domova svojho manžela a musia poslúchať svokru, pričom tie sú na ne prísnejšie ako na svoje vlastné dcéry," uviedla etnografka. Poukázala tiež na to, že starostlivosť o rodinu je navyše vyslovene na pleciach žien, a ťarcha tejto zodpovednosti ešte narastá v súvislosti s ťažkou ekonomickou situáciou. "Možno povedať, že dnes to majú v rómskych rodinách mladé dievčatá ťažšie ako pred dvadsiatimi rokmi," povedala Kumanová.

Dodala, že neustály existenčný zápas a dennodenná starostlivosť o druhých má vplyv aj na osobné prežívanie. Rómske ženy si často prestávajú plánovať vlastnú budúcnosť. "Keď sa rozprávam so ženami, ktoré majú deti, musím povedať, že už nesnívajú o svojom lepšom živote, ale o lepšom živote svojich detí, o tom, že mladé dievčatá to budú mať raz lepšie, ako to mali ony," vysvetlila Kumanová.

Či si rómske ženy aspoň vážia ich muži, je podľa odborníčky ťažká otázka, na ktorú neexistuje paušálna odpoveď. V tejto súvislosti však upozorňuje na rodovo podmienené násilie, ku ktorému dochádza v rómskych komunitách. "Táto téma by si zaslúžila väčšiu pozornosť," zdôraznila s tým, že aj tradícia posúva v tomto prípade normu ďalej, ako je tomu v majoritnej spoločnosti. "A v komunitách je, žiaľ, vysoká akceptácia tohto javu."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu