Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Metalový festival Gothoom sa začal bez incidentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Metalový festival Gothoom, ktorého aktuálny piaty ročník zviditeľnili protesty časti kresťanskej verejnosti, sa dnes začal pokojne a bez incidentov. V jeho dejisku v autokempingu v rekreačnej oblasti Tajch v Novej Bani nerušia priaznivcov metalovej hudby žiadni protestujúci.

Výnimočný v porovnaní s minulými ročníkmi je podľa riaditeľa festivalu Petra Beťka hlavne záujem médií, okrem slovenských aj Českej televízie. Protesty proti festivalu ho zrejme pomohli aj spropagovať. „Zdá sa, že prichádza viac ľudí ako v minulých ročníkoch. Neviem však, či mi to stálo za tie nervy,“ podotkol Beťko.

Záujem médií o festival vyvolal otvorený list, ktorý skupina členov kresťanskej komunity v druhej polovici júla adresovala polícii a ministerstvu kultúry. V liste tvrdia, že na festivale vystúpia hudobné skupiny, ktoré vo svojich piesňach “hrubo urážajú nášho Boha, Ježiša Krista, vyzývajú k zabíjaniu kresťanov a rovnako tak k zabíjaniu kňazov. Viaceré zo skupín neváhajú pri svojich koncertoch trhať Bibliu, pre nás posvätnú knihu“.

V textoch kapiel, čo majú hrať na festivale, "sa objavujú výzvy k násiliu na deťoch a židoch,“ píšu ďalej v liste zverejnenom na http://www.peticie.com/gothoom_2014_otvoreny_list_ministrovi_kultury_prezidentovi_pz. Organizácie a občania bojujúci proti festivalu sa obrátili aj na Okresnú prokuratúru v Žiari nad Hronom, ktorá mestu Nová Baňa odporučila robiť na festivale dozor.

Zástupca mesta so znalosťou angličtiny má na festivale spolupracovať s mestskou aj štátnou políciou a posúdiť, či sa neporušujú ľudské práva a slobody. Primátor Novej Bane Ján Havran tvrdí, že pokiaľ v prezentovaných textoch vidí problém polícia alebo prokuratúra, mali by sa vecou zaoberať v zmysle zákona z úradnej povinnosti.

Ako dnes uviedol, mesto nechystá v súvislosti s aktuálnym ročníkom festivalu žiadne mimoriadne opatrenia a bude rovnako ako v predchádzajúcich rokoch štandardne postupovať podľa zákona. „Organizátori s mestom spolupracujú na štandardnej báze tak, aby bol zabezpečený verejný poriadok a bezpečnosť zúčastnených, rovnako aj na znížení miery obťažovania v blízkosti žijúcich obyvateľov hlukom,“ dodal primátor Havran. Festival Gothoom sa má skončiť v sobotu. Dnešný program je zameraný na štýl black metal.

Lístky na ďalšie hudobné festivaly a podujatia si môžete kúpiť TU!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu