Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Sestry a pôrodné asistentky chcú vyššie základné mzdy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) žiada rezort zdravotníctva o zavedenie vyšších koeficientov pre stanovenie základnej mzdy sestier a pôrodných asistentiek.

Na stredajšej tlačovej besede o tom informovala prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová. Kým rezort zdravotníctva pre sestry a pôrodné asistentky plánuje stanoviť pri odborných činnostiach koeficient 0,81, teda ich základná mzda by predstavovala 81 % z priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov, komora požaduje zaviesť koeficient 0,87.

Znamenalo by to na rok 2014 základnú mzdu 700,35 eura, čo je v porovnaní s ministerským návrhom nárast o 48,3 eura. Takýto návrh komora v stredu zaslala na Ministerstvo zdravotníctva SR. "Nechceme nič naviac, než to, čo sme mali už raz garantované," zdôraznila šéfka SK SaPA.

Pri tzv. certifikačných činnostiach sestry a pôrodnej asistentky by ich základná zložka mzdy mala podľa komory vychádzať z koeficientu 0,90. Ten by tak oproti plánu ministerstva zdravotníctva stúpol o 0,05. Vo finančnom vyjadrení ide pre rok 2014 o nárast základnej mzdy o 40,25 eura na 724,5 eura.

V prípade špecializovaných činností sestry a pôrodnej asistentky navrhuje komora pokles koeficientu o 0,03 na 0,93. Základná mzda sestier a pôrodných asistentiek by tak v tomto roku predstavovala 748,65 eura, čo je v porovnaní s návrhom ministerstva zdravotníctva menej o 24,15 eura.

Sestry a pôrodné asistentky okrem toho požadujú, aby sa základné zložky mzdy za každé tri roky ošetrovateľskej praxe sestry alebo výkonu pôrodnej asistencie zvýšili minimálne o 0,03-násobok priemernej mzdy na Slovensku. Základnú zložku mzdy by pritom mal štát podľa komory garantovať sestre a pôrodnej asistentke aj vtedy, ak pracuje v neštátnom sektore. "Sestra, bez ohľadu na to, kde pracuje, si zaslúži rovnakú mzdu," tvrdí Lazorová.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že návrh komory si štandardne preštuduje, rovnako ako návrhy ostatných skupín zdravotníckych pracovníkov. "Sestry priniesli návrh úpravy, ktorý sa týka len tejto skupiny zdravotníckych pracovníkov a je úplne odlišná od navrhovanej úpravy ostatných skupín zdravotníckych pracovníkov, ktorých je viac ako 20," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová. Rovnako sa podľa nej predložený návrh týka úprav vo všetkých sférach - štátnej, súkromnej, nemocniciach či ambulanciách.

"Od začiatku však tvrdíme, že pracovníkmi v zdravotníctve nie sú len lekári, sestry či pôrodné asistentky, ale sú tu aj ďalšie profesie, bez ktorých by chod zdravotníckych zariadení nebol možný," upozornila hovorkyňa. Ministerstvo zdravotníctva podľa Šoltésovej rovnako musí trvať na tom, že zasahovať môže len v tých zdravotníckych zariadeniach, na ktoré má reálny dosah.

Hlavnou myšlienkou spoločnej úpravy je podľa rezortu zdravotníctva urobiť poriadok v platoch zdravotníckych pracovníkov v štátnych zdravotníckych zariadeniach. Za posledných dvadsať rokov sa podľa hovorkyne rezortu totiž v danej oblasti nič nerobilo, zdravotníci v ústavných zariadeniach neboli a doteraz nie sú odmeňovaní podľa jednotného kľúča.

"Okrem sestier, pôrodných asistentiek a fyzioterapeutov sme sa so všetkými skupinami dohodli na štruktúre návrhu. Predmetom ďalších rokovaní budú konkrétne body jednotlivých návrhov," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu