Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Le Monde o Rómoch na Slovensku: Najväčšie ghetto v Európe, vyhrala u vás mrzutosť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Prestížne francúzske noviny kritizujú protirómske múry na východe Slovenska, ktoré sa im zdajú segregačné. Autorka sa pozrela, ako sa na Luníku IX., ktorý nazýva najväčšie ghetto v Európe, žije Rómom, ktorých oddeľujú od obyvateľov štvrte Západ, vysoké betónové múry. Podľa zahraničnej novinárky u nás v súvislosti s týmto riešením prevládla skepsa a mrzutosť. Nádej na vyriešenie problému je malá.

Neobvyklý múr spája už rok a pol dva obytné domy v štvrti Západ v priemyslových Košiciach na východe Slovenska. 18 betónových dosák a niekoľko hodín práce stačili k vybudovaniu tejto šedivej ohrady v dĺžke desiatok metrov. Postavil ju starosta, ktorý sa snažil v dobrej viere vyslyšať požiadavky svojich obyvateľov. Tí sa sťažovali na nočný hluk na parkovisku medzi obidvoma domami.

Avšak vybudovanie tohto múru vyvolalo na Slovensku citlivú debatu a polemiku. Vynorila sa otázka, či toto narýchlo a bez varovania zhotovené nevzhľadné ohradenie nie je vlastne múr proti Rómom. Túto hypotézu podporuje tamojšia realita.

Radnica nechce hovoriť o segregácii

Práve na druhej strane ulice sa totiž nachádza najväčšie rómske "ghetto" v Európe, Luník IX. Toto meno kozmickej sondy nesie štvrť, ktorá vyzerá ako vybombardovaná. Zhruba 6 500 slovenských Rómov sa tu tiesni po desiatich v jednom byte od založenia sídliska v roku 1981. Polovica sklených okien zmizla. Byty zostali čierne od sadze po požiaroch. Odpadky vyhadzované von oknom sa nakopili tak, že už dosahujú výšky prvých poschodí a nedá sa kvôli nim dýchať vzduch.

"Protirómsky" múr vysoký 2 metre vznikol okolo parkoviska, ktoré je blízko štvrte s veľkým počtom rómskych obyvateľov. Radnica štvrte popiera segregačnú povahu tohto múru. Uisťuje, že iba oddeľuje parkovisko od voľného priestranstva a že je ľahké ho obísť. Ospravedlňuje sa iba za to, že nečakala na žiadne stavebné povolenie.

Bola to skratka k autobusu

Parkovisko medzi dvomi domami v štvrti Západ ale bolo miestom, kde každý deň prechádzali Rómovia z Luníku IX. do miestnej veľkopredajne a ďalších miest. "Bola to skratka k autobusu," hovorí 45-ročná Rómka s tvárou plnou vrások a neduživej postavy. Táto matka 9-tich detí ale pripúšťa, že mnoho mladých ľudí tam chodilo popíjať a rušilo obyvateľov Západu.

Radnica Košíc ďalej odmieta hovoriť o rasizme. Vysvetlila, že mladí Rómovia z Luníku IX. rozhodne neboli jediní, ktorí obťažovali obyvateľov. Zvykli si tam chodiť a robiť nekalé obchody aj mladí Slováci.

Polemika prestala a múr bol mlčky schválený. Usúdilo sa, že obchádzka nanútená Rómom bude pre nich veľmi krátka. Vzdialené výzvy Európskej komisie požadujúce zničenie múru na tom nič nezmenili. Na Slovensku je takmer 10% percent z celkových 5,4 milióna obyvateľov rómskeho pôvodu. Od pádu komunizmu, počas ktorého bola práca povinná, Rómovia postupne upadali do stále väčšej chudoby. Iba 20% rómskych mužov na Slovensku má v súčasnosti nejaké vzdelanie. Veľa rodín má veľké dlhy a netolerancia voči nim sa stále zvyšuje.

Na Slovensku vyhrala mrzutosť

Napätie medzi Rómami a Slovákmi je momentálne také, že proti zástancom múru zo strany úradov nevystupuje ani 37-ročný Miroslav Sklenka, ktorý je predstaviteľom Európskej komisie na Slovensku. "Snažím sa tomu rozumieť. Je ťažké zostať ohľadom Rómov optimistom, tak sa aspoň snažím byť pragmatický," vysvetľuje svoj postoj tento dynamický muž, ktorý sa situácii Rómov venuje 16 rokov.

Košický múr odráža to, že na Slovensku vyhrala v tejto otázke mrzutosť a povzdychy. V mnoho častiach ako je Luník IX. sa nerómske obyvateľstvo postupne odsťahovalo a zanechalo za sebou celé triedy rómskych detí. Nikto na Slovensku nemá rád slovo segregácia, radšej sa hovorí o poľutovaniahodnom avšak nevyhnuteľnom jave odlúčenia. Na betónových doskách, ktoré bránia prístupu do štvrti Západ, prišla jedna malá anonymná ruka raz napísať veľkými bielymi písmenami "PREPÁČTE".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu