Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Dunaji našli pri prieskume štyri podozrivé predmety: Jeden z nich môže byť mína!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Pod hladinou Dunaja v Bratislave pri pilieroch Starého mosta sa našli štyri podozrivé predmety, pričom jeden z nich má okrúhly tvar a mohla by to byť lodná mína. Vyplýva to z prieskumu, ktoré si dalo metódou sonaru urobiť na svoje náklady hlavné mesto. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Práce na rekonštrukcii Starého mosta pre možné nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny mesto zastavilo ešte v júni.

Predmet, ktorý by mohol byť lodnou mínou, sa nachádza na dne rieky, asi 30 metrov od piliera číslo 5, ktorý je bližšie k Petržalke a ktorý bude pri stavbe zachovaný. "Ďalšie tri predmety sa našli blízko pilierov 3 a 4, v hĺbke dva až tri metre pod dnom rieky, mohlo by to byť niečo, čo pripomína muníciu," priblížil Ftáčnik. Tieto dva piliere plánuje mesto odstrániť. "Ale podozrivé predmety sa nachádzajú pod dnom rieky, do ktorého sa nebude stavebne zasahovať," podotkol primátor. Nachádzajú sa päť až šesť metrov od pilierov.

Juraj Kadecký z ministerstva vnútra, ktorý je odborníkom na pyrotechniku, vysvetľuje, že z dnešných metód sa nedá jednoznačne určiť, či je pod hladinou Dunaja munícia alebo nie. "Podozrivý objekt má síce také vlastnosti ako mína, ale ešte sme tu takú mínu nemali. To však nevylučuje to, že ju mať budeme," zdôrazňuje s tým, že predmet treba fyzicky vidieť, aby to mohli potvrdiť. "V koryte rieky sa nachádzali nálože v podobe torpéd, ktoré tu boli cielene zhadzované napríklad anglickým letectvom. Počas mojej 20-ročnej praxe sme zaznamenali asi tri prípady v Dunaji od Komárna vyššie," uviedol. Munícia do Bratislavy mohla podľa jeho slov v priebehu rokov aj doplávať.

V oboch prípadoch bude mesto kontaktovať ministerstvo vnútra. Pri tom prvom má rezort preveriť, čo je to vlastne za predmet blízko piliera číslo 5 a či hrozí nejaké nebezpečenstvo. "Nemáme s tým ale skúsenosť, zatiaľ sme muníciu z takejto vody neťažili. Keď sa nejaká vyskytla, voda bola plytká, pomaly tečúca alebo netečúca, technicky tam problém nebol. Dunaj je špecifický, je pomerne komplikované tam pustiť potápača, ktorý vypláva v lepšom prípade niekde v Gabčíkove," podotkol Kadecký. 

Rezort sa tak bude radiť s pyrotechnikmi aj potápačmi a hľadať spôsob, ako podozrivý predmet verifikovať a z dna rieky vybrať. Možná mína sa nachádza dva metre pod hladinou Dunaja. "Hĺbka sa zdá pomerne optimistická, ale dohľadnosť v Dunaji je minimálna. Pustiť tam potápača by bola ale najrýchlejšia možnosť, ministerstvo má potápačov, ktorí sú špecializovaní na muníciu," konštatoval. Ak to nebude možné, rezort sa bude snažiť mínu vybrať napríklad s pomocou bagra.

V druhom prípade by malo ministerstvo do dvoch týždňov stanoviť podmienky, za akých môže zhotoviteľ pokračovať. "Je to pole neorané, ešte sme to nerobili, ale trúfame si na to, aby sme navrhli takú technológiu, ktorá by bola použiteľná. Asi by napríklad nebolo vhodné konať tam trhacie práce väčšieho rozsahu," podotkol Kadecký. Zvolená technológia nesmie podozrivé objekty narušiť či uvoľniť.

Na mieste, kde mal vyrásť nový pilier, medzi dnešným pilierom číslo tri a štyri, sa nenašlo v rámci prieskumu nič podozrivé. "Tam je dno rieky hlboké. Neobávame sa toho, že by tam došlo k bezpečnostnému riziku pri výstavbe piliera," dodal Ftáčnik s tým, práce na Starom moste by sa mali obnoviť v polovici augusta.

Rekonštrukciu Starého mosta má zhotoviteľ, spoločnosť Eurovia, podľa zmluvy ukončiť do augusta 2015. Súčasné problémy by mohli práce podľa primátora posunúť o maximálne mesiac až dva.

"Paralelne sa vyrába oceľová konštrukcia, nemôžeme teda ešte povedať, že príde k dvojmesačnému posunu, hoci k nejakému asi príde," pripustil primátor.  Na staromestskej a petržalskej strane idú práce podľa harmonogramu. Peniaze z Európskej únie má mesto vyčerpať do konca roka 2015. "Zatiaľ nie je možné hovoriť o tom, že by boli ohrozené európske fondy. V žiadnom prípade to takto nevnímame," dodal Ftáčnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu