Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje, aby súdy považovali aj neprevzaté zasielky za doručené

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súdy by mali považovať zásielky pre občanov za doručené aj vtedy, ak si ich neprevezmú na adresách uvedených v Registri obyvateľov SR. Navrhuje to Ministerstvo spravodlivosti SR v novom zákone o riešení sporov na súdoch – civilnom sporovom poriadku. Rezort ho dnes predložil na verejnú diskusiu, do pripomienkového konania by mal ísť v septembri.

"Pri doručovaní zavádzame veľmi tvrdú zodpovednosť za to, čo mám zapísané vo verejných registroch. Keď mám zapísaný trvalý pobyt na mieste XY, som zodpovedný za to, aby som si tú poštu tam vyzdvihol, alebo zabezpečil, aby mi tá pošta chodila," povedal predseda rekodifikačnej komisie civilného práva procesného na ministerstve spravodlivosti Marek Števček. Navrhované ustanovenie má uľahčiť prácu sudcom, ktorí by tak nemuseli zisťovať, či sa niekto na adrese uvedenej v registri zdržiava alebo nie. "Je nastavená veľmi tvrdá fikcia doručenia, to znamená, že keď si to neprevezmem, tak sa to považuje za doručené bez ohľadu na to, či som sa to dozvedel, alebo nedozvedel," dodal Števček.

Nový zákon podľa neho kladie nároky na právnické profesie a zároveň dáva sudcom prostriedky na takzvanú koncentráciu súdneho konania. "Sudca bude môcť povedať, že od tejto fázy neakceptuje žiadne nové dôkazy, nové skutočnosti," vysvetlil Števček s tým, že sudca bude podľa návrhu vykonávať na pojednávaní iba tie dôkazy, ktoré navrhli strany sporu. Zabezpečiť by si mali aj účasť svojich svedkov na súde. "Zavádzame inštitút predbežného prejednania nároku, to znamená, že sudca bude musieť mať spis naštudovaný do tej miery, aby povedal svoje predbežné právne posúdenie, aby účastníci vedeli, na čom sú," pokračoval Števček. 

Členovia rekodifikačnej komisie navrhli trestať pokutou obštrukčné námietky zaujatosti. Nový zákon zavádza aj ďalšie zmeny a keďže všetko nové je podľa Števčeka prijímané s dávkou nedôvery, členovia komisie sa rozhodli pre verejnú diskusiu o pripravovaných návrhoch. Zverejnené budú na webe rezortu spravodlivosti. 

Nový zákon má byť jedným z troch, ktoré majú nahradiť Občiansky súdny poriadok z roku 1963. Okrem civilného sporového poriadku ide o civilný mimosporový poriadok a správny súdny poriadok. Ten posledný je už pripravený a mimosporový by mal byť podľa Števčeka hotový ešte v lete. Všetky tri by potom mali smerovať do medzirezortného pripomienkového konania. "Boli by sme veľmi radi, keby na jar budúceho roka parlament schválil tieto nové kódexy, navrhovaná účinnosť je zhruba rok po prijatí parlamentom," povedal Števček. Podľa podpredsedníčky rekodifikačnej komisie a novej ústavnej sudkyne Jany Baricovej budú nové zákony klásť vysoké nároky na sudcov, ktorí sa budú musieť naučiť veľa nového. "Povedala by som, že bude treba vymeniť hlavy, aby postupovali tým moderným a účinným spôsobom," uzavrela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu