Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po silnej búrke a povodni neevidujú v Terchovej nezvestných ľudí

Situácia v Terchovej Zobraziť galériu (5)
Situácia v Terchovej (Zdroj: SITA)

TERCHOVÁ – Obec Terchová dnes po zasadnutí krízového štábu odvolala tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý vyhlásila po silnej búrke a povodni v pondelok 21. júla. Polícia ani Horská záchranná služba (HZS) zatiaľ neevidujú nezvestných ľudí.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár informoval, že podľa predbežných údajov Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) na ploche asi štyri kilometre štvorcové napadlo za hodinu a pol až 65 milimetrov zrážok, čo sa blíži k storočnej vode.

„Podľa informácií, ktoré máme, došlo k naplneniu prírodných rezervoárov na konci Vrátnej doliny nad chatou Vrátna. A pod tlakom gravitácie došlo k zosuvu pôdy a prívalovej vlne, ktorá sa prehnala Vrátnou dolinou. Tá je v súčasnosti odrezaná a ľudí, ktorí tam bývajú, budú zásobovať náhradnou formou. Zatiaľ to bude zrejme zabezpečovať Horská služba a boli dohodnuté aj zložky armády. Kým nedôjde k spriechodneniu cesty do Vrátnej doliny,“ povedal predseda ŽSK.

Doplnil, že komunikácia z Terchovej až po kabínkovú lanovku bola pred dvomi rokmi rekonštruovaná z fondov Európskej únie. „Náklady na úseku piatich kilometrov boli v miliónoch eur. Dnes k tomu musíme pripočítať aj narušenie samotného telesa. To sú oporné múry a niektoré mostné objekty, ktoré rovnako boli narušené. Čiže, už dnes môžeme konštatovať, že toto je najväčšia škoda na ceste III. triedy, akú vôbec ŽSK mal,“ skonštatoval Blanár.

Starosta Terchovej Milan Laurenčík doplnil, že v časti Hromové sa podmáčal svah na zhruba 50 hektároch a zosunul sa. „Urobil umelé jazero, ktoré sa naplnilo vodou a jeho pretrhnutím vznikla prívalová vlna. V obci zasiahla Jánošíkovu ulicu, centrum a časť obce Mlynec, kde vznikli škody, ktoré zmapujeme až dnes. V Krivánskej Rizni poškodilo vodovod, takže máme problémy so zásobovaním pitnou vodou v častiach obce na Bielom Potoku, kde už SEVAK zásobuje pitnou vodu v cisternách. Ide približne o 1000 ľudí,“ uviedol Laurenčík.

Horská záchranná služba (HZS) Malá Fatra podľa jej náčelníka Juraja Ondruša momentálne vôbec neodporúča navštevovať Malú Fatru až do odvolania výstrah, pretože cesta do Vrátnej je podmytá. „Chodia tam len záchranárske vozidlá, ktoré zásobujú obyvateľov Štefanovej. Vrátna ostala v podstate bez ľudí, takže do odvolania by som prosil všetkých turistov, aby do Vrátnej momentálne nechodili. Cesta by sa mala zastabilizovať a byť prejazdná do dvoch dní. Naši záchranári prehľadávali v noci aj dnes koryto rieky, v ktorom je zhruba 30 vozidiel. Niektoré sú tak zdemolované, že sa nedá nakuknúť dovnútra. Pravdepodobne ide iba o odplavené vozidlá. Ale to, že v nejakom je zakliesnený človek, sa úplne vylúčiť nedá,“ skonštatoval Ondruš.

Zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jozef Tomana uviedol, že neevidujú žiadnu nezvestnú osobu. „Čo sa týka cestnej premávky, cesta do Vrátnej doliny bude neprejazdná, až kým cestári nespravia svoje práce. Dovtedy budú hliadky polície zabezpečovať, aby sa do Vrátnej doliny okrem záchranárskych zložiek a služieb, ktoré tam zabezpečujú nutné opravárske práce, nedostal nikto iný,“ dodal Tomana.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu