Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V L. Mikuláši vybudujú trojkilometrový cyklochodník za 650-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Do konca roka vybudujú v Liptovskom Mikuláši trojkilometrový cyklochodník, ktorý bude súčasťou pripravovanej 250-kilometrovej Historicko-kultúrno-prírodnej cesty okolo Tatier.

Úsek od križovatky pri hoteli Jánošík po most v Okoličnom spojí najväčšie liptovskomikulášske sídlisko Podbreziny s centrom mesta a jeho výstavba by mala stáť 650-tisíc eur, pričom 85 percent zaplatia eurofondy, desať percent štát a päť mesto. Na vybudovaní 250-kilometrového náučného cyklochodníka okolo slovenských a poľských Tatier spolupracujú štyri poľské a deväť slovenských miest a obcí, zmluvu o realizácii projektu podpísali po desiatich rokoch snaženia sa a príprav začiatkom júla.

„Okrem niekoľkých menších mikroprojektov je táto spolupráca svojím obsahom historicky najväčšia, akú sme kedy s poľskými priateľmi realizovali. Podpisom partnerskej zmluvy sme položili dôležitý základný kameň. Hovorí o tom, že sme si s Poľskou republikou blízki a že sa vieme dohodnúť,“ povedal viceprimátor Liptovského Mikuláša Jozef Repaský.

Projekt Historicko-kultúrno-prírodná cesta okolo Tatier by mal na Liptove spojiť obce Liptovský Trnovec a Žiar, pričom 19,5-kilometrový cyklochodník povedie aj cez Liptovský Mikuláš. „V ďalšom období chceme získať stavebné povolenie na existujúcu projektovú dokumentáciu v katastri mesta Liptovský Mikuláš. Ide o prepojenie centra s mestskou časťou Liptovská Ondrašová,“ povedala projektová manažérka mesta Jana Kormaníková.

„Samozrejme, že podporíme aj susedné obce, s ktorými máme spoločný záujem na dobudovaní cyklochodníka. Z budúcich výziev budeme spoločne žiadať o príspevok z európskych fondov, aby sa v rokoch 2015- 2016 mohlo realizovať celých takmer dvadsať kilometrov tohto chodníka,“ dodal Repaský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu