Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záchranári v noci pomáhali zranenému maďarskému horolezcovi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY – Chatár Téryho chaty požiadal v utorok (8.7.) večer o pomoc horských záchranárov. Maďarskí horolezci, ktorí boli u neho ubytovní, mu oznámili zranenie ich kolegu pri zostupe z Pyšného štítu, cez Jordánovu štrbinu, dole žľabom k Téryho chate.

Ako informuje stránka Horskej záchrannej služby (HZS), jeden z horolezcov sa pri zostupe na snehovom poli pošmykol a spadol do snehovej trhliny medzi skalou a snehom. Pri páde si poranil dolnú končatinu s podozrením na zlomeninu členka a na ruke mal tržnú ranu. 

Ostatní horolezci mu na mieste poskytli kamarátsku pomoc a poslali kolegov oznámiť na chatu, čo sa stalo. Z chaty zobrali nosidlá, veci na zateplenie a vrátili sa späť na miesto k zranenému. Deväť profesionálnych a traja dobrovoľní zmluvní záchranári HZS odišli zranenému horolezcovi na pomoc.

Po príchode na miesto pokračovali s horolezcami a zraneným na Téryho chatu, kde 37–ročného Budapešťana zabalili, zranenia zafixovali a poskytli mu suché oblečenie. Pre prevládajúce zlé poveternostné podmienky v Malej Studenej doline a rovnako aj v Poprade nebolo v noci a ani nad ránom možné použiť leteckú techniku, preto záchranári transportovali zraneného pomocou nosidiel. O 6.00 h v Starom Smokovci pri Dome HZS zraneného odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej služby, ktorá ho transportovala do popradskej nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu