Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spoznajte svojho nového prezidenta: Toto všetko nám sľúbil Andrej Kiska!

Andrej Kiska v inauguračnom prejave sľuboval občanom
Andrej Kiska v inauguračnom prejave sľuboval občanom (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Nový prezident Andrej Kiska počas svojho inauguračného prejavu toho naozaj veľa nasľuboval. Vyjadril sa, že chce byť hlavne nestranný prezident, ktorý bude chrániť bežných ľudí. Čo všetko chce počas prezidentovania robiť a čo všetko sľúbil občanom?

Sľubujem, že budem nestranný a nadstranícky prezident

Som prvým slovenským prezidentom bez politickej a bez straníckej minulosti. A takým nestranným a nadstraníckym budem aj prezidentom.

Sľubujem, že budem stáť za všetkými ľuďmi

Budem prezidentom, ktorý bude stáť za všetkými ľuďmi bez ohľadu na ich politické presvedčenie alebo národnosť. Ako prezident sa pokúsim v tomto duchu vytvoriť vzťahy s vládou, parlamentom, s politickými stranami. Ubezpečujem vládu, aj parlament, že vám budem oporou a partnerom vždy vtedy, keď budeme môcť spoločne pomôcť ľuďom Slovenska.

Sľubujem, že budem povzbudzovať ľudí

Preto ako prezident budem povzbudzovať ľudí, ktorí nie sú spokojní s tým, čo sme dosiahli; ktorí nerezignovali, zachovali si ideály, vyznávajú slušnosť a morálku, pomáhajú, prispievajú alebo chcú prispieť k tomu, aby sa dobrý pocit nekončil za dverami ich súkromia. Sú to hrdinovia našich bežných dní a hrdinovia nášho bežného života. Takých ľudí je na Slovensku dosť. Mali by však cítiť väčšiu podporu. Nemali by sa cítiť okrajovo. A to, čo vnímame ako hrdinstvo, by malo byť bežným vzorom správania pre naše deti, pre naše rodiny, priateľov, známych, ale aj úplne neznámych.

Sľubujem, že budem tráviť dostatok času vo všetkých regiónoch Slovenska

Ako prezident chcem po celom Slovensku a vo všetkých regiónoch tráviť dostatok času, aby som práve takýchto ľudí a ich aktivity mohol povzbudiť; pomohol v rámci možností a upozornil nás ostatných na ich osobnú statočnosť a ich prínos. Budem povzbudzovať a v rámci možností prezidenta pomáhať takým projektom a ideám, ktoré zakladajú predpoklady konkurencieschopnosti Slovenska.

Sľubujem, že dozriem na tých, ktorí nemali v živote toľko šťastia

Zvlášť budem oslovovať tých, ktorí mali v živote väčšie šťastie ako iní. Budem na nich apelovať, že je morálnou povinnosťou úspešných ľudí starať sa o spoločnosť, kde žijú. Prostredníctvom pomoci iným ľuďom, podporou projektov alebo verejnou angažovanosťou. Všetkých ľudí, ktorí rozmýšľajú, že vstúpia do verejného života a že sami sa pokúsia prispieť aj k väčším zmenám chcem povzbudiť. Chcem im odkázať, nech sa nenechajú znechutiť, nech bojujú a raz sa môžu stať aj prezidentmi. Verte.

Sľubujem, že sa budem pýtať v mene občanov

Ako prezident budem klásť otázky v mene občanov. V mene svojom, v mene toho, aby sa problémy skutočne riešili. Som presvedčený, že toto je významná povinnosť a úloha prezidenta. Počúvať ľudí, pýtať sa v ich mene. Klásť otázky, hľadať poctivé odpovede a povzbudzovať riešenia. Budem klásť takéto otázky členom vlády, poslancom parlamentu, inštitúciám a úradom zodpovedným za systém spravodlivosti, za vzdelávanie našich detí, za starostlivosť o chorých, starých, bezvládnych, alebo takých , ktorí sa nepriazňou osudu dostali do ťažkostí, statočne bojujú, ale potrebujú našu pomoc.

Budem klásť otázky zodpovedným za bezpečnosť a poriadok; samozrejme za tvorbu pracovných miest, za zamestnanosť, za postavenie tých, ktorí vytvárajú pracovné miesta, ale aj za tých, ktorí hľadajú pracovné miesta, alebo majú obavy, že pracovné miesta stratia. Budem klásť takéto otázky a budem sa pýtať na výsledky. Preto sa budem pýtať, kým nedostanem odpovede a podám ruku a pomôžem každému kto chce hľadať riešenia, komu ide o výsledky.

Sľubujem, že budem pripravený spolupracovať s vládou

Som pripravený v spolupráci s vládou, s premiérom, ministrom zahraničných vecí a celou slovenskou diplomaciou presadzovať záujmy Slovenska v kontinuite doterajších vlád po roku 1998. Budem pokračovať v tradícii doterajších prezidentov, ktorí vždy ak vznikli pochybnosti alebo nedorozumenia spôsobené vnútropolitickými príčinami, prejavili sa ako pevní zástancovia euroatlantickej spolupráce vrátane posledných desiatich rokoch pána prezidenta Gašparoviča.

Sľubujem, že dozriem na bezpečnosť Slovenska

Ľudia na Slovensku, na rozdiel od iných susedov Ukrajiny možno nemajú takú veľkú a bezprostrednú obavu z udalostí za našou východnou hranicou. Ako prezident však musím cítiť spoluzodpovednosť za to, aby to tak aj zostalo. Pretože obrana a bezpečnosť občanov je základnou úlohou štátu. Aj v tejto oblasti budem mať ambíciu formulovať otázky a témy, ktoré – tak sa mi zdá neznejú vždy dostatočne nahlas.

Záverečná výzva prezidenta

Stoja pred nami mnohé výzvy, ale máme všetky predpoklady na to, aby sme ich s hrdosťou zvládli. Slovensko je malá krajina. Ale je to krásna krajina s pracovitými, schopnými a talentovanými ľuďmi. A preto sa výziev nemusíme báť. Naopak. Môžu nám pomôcť ísť dopredu. Môžu nám pomôcť, aby sa z nášho Slovenska stala krajina akú si všetci želáme; krajina, kde má právo na slušný život každý občan; kde korupciu odsudzujú ľudia rovnako ako krádež; z ktorej mladí ľudia nebudú chcieť odísť, ale naopak, ktorá bude priťahovať vzdelaných a talentovaných ľudí; krajina, ktorá je ekonomicky úspešná a sociálne spravodlivá; krajina, kde slušnosť a morálka nie je len slovo, ale skutočnou hodnotou spoločnosti.

Takému Slovensku chcem pomáhať.

Zostáva nám už len dúfať, že nový pán prezident svoje sľuby dodrží. Preto mu zaželajme, nech sa mu počas nasledujúcich piatich rokov darí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu